TURISM, LIFESTYLE

Cat de atractiv este Bucurestiul ca destinatie de shopping

16 noiembrie 2011, ora 16:31 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
retail.jpg
Bucurestiul ocupa locul al 24-lea intr-un top format din 33 de orase europene in privinta atractivitatii pentru shopping international realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), fiind avantajat de preturi si tras in jos de rezultate slabe in privinta magazinelor, culturii si climei. Capitala Romaniei este pe locul trei la categoria preturi, dar pe locul 32 in functie de cultura si clima.

Tot pe 24, la egalitate cu Bucuresti, cu 52,2 puncte din 100 posibile, se afla Sofia, potrivit Indicelui Mondial al Oraselor pentru Cumparatori - Europa, realizat de EIU. Locurile 22 si 23 sunt ocupate de Lyon si Bratislava, in timp ce Kiev si Edinburgh ocupa pozitia a 26-a, urmate pe 28 de Varsovia, relateaza Mediafax.

Pe primele cinci pozitii se afla Londra, Madrid, Barcelona, Paris si Roma, iar la polul opus se gasesc Sankt Petersburg, Helsinki, Belgrad, Oslo si Geneva.

Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine se situeaza Praga si Budapesta, pe 9, respectiv 10, urmate de Istanbul pe 13, Atena pe 16, Moscova (19), Bratislava, Sofia, Bucuresti, Kiev, Varsovia, Sankt Petersburg (29) si Belgrad (31).EIU a clasificat cele 33 de orase in functie de cinci criterii - magazine, preturi, comoditate, hoteluri si transport, respectiv cultura si clima. Bucurestiul a obtinut rezultate slabe in privinta magazinelor, culturii si climei, dar a punctat foarte bine la preturi si comoditate.

La capitolul magazine, care analizeaza numarul de locatii si branduri internationale, volumul vanzarilor sezoniere si al bunurilor falsificate, capitala Romaniei ocupa pozitia 28, inaintea Sofiei (29) si Atenei (30), dar in urma unor orase precum Kiev si Helsinki (ambele 26).

Pe primele locuri se ala Londra, Paris si Madrid. Bucuresti ocupa penultima pozitie, 32, in functie de cultura si clima, unde sunt luate in calcul atractii si obiective UNESCO, calitatea restaurantelor, evenimente culturale si sportive, restrictii privind obtinerea vizei si agreabilitatea climei.

Singurul oras depasit este Belgrad, in timp ce Kievul si Sofia ocupa locurile 31 si 32, chiar inaintea Bucurestiului. Top trei este format de Paris, Roma si Berlin.

La categoria hoteluri si transporturi, pentru care EIU ia in calcul calitatea hotelurilor, numarul de aeroporturi si zboruri, transport convenabil spre centrul orasului si calitatea transportului in oras, Bucuresti s-a plasat aproape de mijlocul clasamentului, pe pozitia 19, dupa Bruxelles, (18), dar inaintea unor orase precum Milano (20) sau Oslo (21). Lideri la aceasta subcategorie sunt Londra, Copenhaga si Barcelona.

Bucuresti a reusit sa ocupe locul al treilea in functie de preturi, unde sunt incluse stabilitatea cursului de schimb, costul meselor la restaurant, al camerelor de hotel, produselor favorite si transportului. Topul preturilor este dominat de orasele din Europa de Est, care ocupa primele sase pozitii, respectiv Sofia, Bratislava, Bucuresti, Kiev, Belgrad si Budapesta.

Pe ultimele locuri la preturi sunt Oslo si Geneva. In functie de cat de comod este pentru un client strain sa cumpere, Bucurestiul ocupa locul 5. EIU analizeaza gradul de cunoastere a limbilor de circulatie internationala, programul magazinelor, posibilitatea de a negocia, preturile si siguranta. Primele cinci locuri sunt ocupate de orase din Europa Centrala si de Est, respectiv Istanbul, Praga, Kiev, Sankt Petersburg si Bucuresti, in timp ce Sofia este pe 7, dupa Barcelona.

In coada clasamentului se afla orasele germane Hamburg, Munchen si Berlin, iar pe ultimul loc Bruxelles. Indicele EIU al celor mai bune orase pentru shopping din Europa se afla la prima editie si are ca scop sprijinirea cumparatorilor sa aleaga intre cele mai atractive destinatii europene in functie de prioritati, precum pret, ambianta sau alti factori.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter