TURISM

De la City Break la Castle Break: Castelele si conacele mai putin cunoscute din Romania, redate circuitului turistic

09 martie 2015, ora 15:26   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
castelul sturdza din miclauseni.jpg
Asociatia ARCHÉ a lansat Castle Break – prima initiativa de redescoperire a castelelor si conacelor mai putin cunoscute din Romania prin turism cultural.

Dupa ce in ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai ampla platforma online dedicata castelelor si conacelor din Romania, ARCHÉ propune o initiativa care sa aduca mai aproape aceste resedinte mai putin cunoscute ale elitelor de altadata de cei care vor sa le descopere. 

Castle Break este o cupola pentru o serie de tururi culturale in diferite regiuni ale Romaniei. Acestea includ vizite inedite la mestesugari locali, tururi de orase, degustari de produse traditionale si, desigur, vizite la castele si conace.

Anul acesta au fost planuite 7 trasee ce cuprind peste 20 de castele si conace din toate regiunile Romaniei.Printre obiectivele incluse se numara Castelul Corvinilor, Castelul Károlyi din Carei, Castelul Bánffy din Bontida, Castelul Sturdza din Miclauseni (foto), Castelul Teleki din Gornesti, precum si culele din Maldaresti si Curtisoara. Cei interesati sunt invitati sa afle mai multe pe site-ul oficial, proaspat lansat: pe www.castlebreak.ro.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel incat vizitatorii vor afla povesti inedite si vor avea ocazia de a dialoga cu cei ce s-au dedicat salvarii acestor monumente.

Tururile au loc in perioada 1 mai – 4 octombrie iar inscrierile sunt deja deschise. Costul unui tur variaza intre 325 si 415 lei, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind pastrarea unui tarif accesibil.

Activitatea echipei se bazeaza pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca aceste castele si conace sa fie vizitate de cat mai multi turisti.

„In ultimii ani, din ce in ce mai multe castele si conace se redeschid publicului, dupa decenii de proasta intretinere si abandon. Devastate de comunisti si ignorate dupa anii ’90, ele incep sa isi recapete stralucirea de altadata, in mainile unor echipe dedicate si ambitioase. Bineinteles, este un parcurs plin de provocari, dar care trebuie incurajat. Turismul este o sansa reala pentru aceasta categorie a patrimoniului si care, pe langa contributia financiara pe care o aduce lucrarilor de restaurare, ne ajuta sa ne descoperim istoria si radacinile”, a declarat Anca Majaru, arhitect presedinte al Asociatiei ARCHÉ.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Sandu a spus:
09/03/2015 17:44
Foarte bine!

Acum, nu stiu despre ce radacini e vorba!

E important si util ca romanii sa afle ce patrimoniu au construit ungurii si germanii pe teritoriul Transilvaniei.

Nu de alta, dar cand un hipster roman se bucura band un Holstein la o terasa din Sibiu, nu strica sa stie ca se uita la ceva facut de altii...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 16:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter