TURISM

Festival pescaresc in Delta Dunarii. Lipovenii asteapta vizitatori pe 2 septembrie

07 august 2018, ora 16:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ghindaresti1.jpg
La începutul lunii septembrie, ai ocazia să trăiești o călătorie în lumea lipovenilor la Festivalul Pescărești la Ghindărești, care îi așteaptă pe vizitatori la prima sa ediție în 2 septembrie, între orele 12:00-20:00.

Malul Dunării din dreptul localității Ghindărești va răsuna de acorduri vesele de harmoșka (armonică rusească), îmbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu ciorbă de pește lipovenească și saramură pregătită pescărește, dar și alte preparate tradiționale, gătite cu măiestrie de localnici.  

Experiența gastronomică de la Pescărești la Ghindărești va avea ca invitați și profesioniști care duc gătitul la rang de arta, chefi de renume ce promit un adevărat show culinar:
●     Alex Petricean (D’Artagnan) - fost concurent Master Chef, bucătarul-şef al anului (2018) în România în cadrul ghidului Gault&Millau
●     Mihai Ionescu (Chef Linguriță) - finalist Chefi la cuțite  

Programul este unul dinamic și va îmbina delicioasele tradiții culinare locale pescărești cu muzica și dansurile rusești, precum și alte momente artistice reprezentative pentru etniile dobrogene, avându-l ca invitat special pe cunoscutul cântăreț de muzică rusească Radu Captari.    Între o strachină de ciorbă, o îmbucătură de icre proaspete și un dans kazaciok, vizitatorii se vor putea plimba cu lotca tradițională pe Dunăre pentru a admira frumusețile locului (insula cu nisip fin Mileaki, stâncile Halubeatnic și Ded i Babka, canale ascunse etc.), vor putea învăța să dea la rame, cum să gătească lipovenește în cadrul atelierelor de gătit, vor putea proba sau cumpăra costume și accesorii tradiționale lipovenești, realizate artizanal.

Iar pentru cei dornici să ia și acasă ceva din savoarea festivalului, vom avea o gamă largă de preparate ambalate, pregătite de gospodinele din Ghindărești (marinată de pește, pește uscat și pește afumat, salată de icre, zacuscă de pește etc.).    

Evenimentul este co-organizat de Asociația Matrioșka din Ghindărești și echipa Antreprenorești, proiect al Fundației Romanian Business Leaders.  

În 2 septembrie, comunitatea locală îi invită pe vizitatori să ia parte la Pescărești la Ghindărești, să îi cunoască mai bine pe misterioșii ruși-lipoveni, să guste preparate tradiționale de pește, să dezlege tainele Dunării și să simtă emoția cântecelor rusești.

Antreprenorești- Adoptă un Sat
este o inițiativă a Fundației Romanian Business Leaders care își propune să susțină 10 comune din țară prin construirea unui model de dezvoltare economică și socială, ținând cont de specificul și resursele locale identificate.

Comuna Ghindărești
este una dintre comunele selectate în cadrul proiectului și se află în jud. Constanța, pe malul drept al Dunării, între Cernavodă și Hârșova, fiind în același timp și una dintre cele mai compacte comunități de ruși-lipoveni din țară.

Asociația Matrioșka a fost înființată de un grup de tineri din Ghindărești, având ca obiectiv conservarea și promovarea moștenirii culturale a etniei rușilor-lipoveni.  

Rușii-lipoveni sunt un grup etnic de origine slavă cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri (de credinţă veche). Adepți ai ortodoxismului de rit vechi din Rusia, aceștia au fost nevoiți să își părăsească patria după schisma care a avut loc în biserica rusă în sec. al XVII-lea şi persecuția religioasă ce s-a declanşat asupra celor care se împotriveau reformei. Numeroşi staroveri s-au stabilit începând cu secolul al XVIII-lea şi pe teritoriile româneşti, în special în Dobrogea și Delta Dunării, fiind cunoscuţi aici sub denumirea de lipoveni. De-a lungul secolelor, lipovenii și-au păstrat cu sfințenie limba, obiceiurile și credința ancestrală, și și-au sărbătorit cu mândrie rădăcinile.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Articole similare
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 09 August 2022, 16:34
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter