- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Litoral 2009: Incasarile hotelierilor vor scadea cu 10% in cel mai optimist scenariu

17 Aug, 00:02 • elena.olteanu
Scenariul pesimist: vara 2009 ar putea aduce hotelierilor de pe litoral o scadere a incasarilor de pana la 30% comparativ cu anul trecut. Scenariul optimist: declinul va fi de numai 10%, in contextul in care vanzarile ar merge foarte bine in august si septembrie.
Litoral 2009: Incasarile hotelierilor vor scadea cu 10% in cel mai optimist scenariu

„Dupa luna iunie, in care vanzarile au mers foarte slab, in iulie si chiar la inceputul lui august am inceput sa fim mai optimisti. Am preconizat o scadere de circa 10-15%, insa daca lucrurile merg in continuare bine posibil ca scaderea sa nu fie la acest nivel”, a declarat Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turismul Romanesc.

Pentru ca afacerile hotelierilor sa nu inregistreze scaderea estimata pana in prezent, trebuie ca si vremea sa contribuie. „Daca vremea va fi favorabila pana la sfarsitul lunii septembrie, e posibil ca nivelul incasarilor hotelierilor sa fie mai mare decat preconizam noi in prezent”, a mai spus Vasilescu.

Dupa un inceput slab, fara prea mari sanse de revenire, de pe la jumatatea lunii iulie, sperantele reprezentatilor din turism au inceput sa creasca.

„In mod sigur au scazut veniturile hotelierilor. Nu putem estima cuantumul, insa credem ca acesta se incadreaza intre 15-30%, de la caz la caz”, a spus Radu Morariu, director general adjunct al agentiei Eximtur.

Josef Goschy, proprietarul Unita Turism, a declarat anterior ca desi a redus tarifele in acest sezon, numarul de turisti din hotelurile sale nu a crescut fata de anul trecut.

„Astept ca sezonul de vara de anul viitor sa fie unul mai bun. Cel de anul acesta a adus scaderi nu doar pentru hotelurile mele, ci pentru toate hotelurile de pe litoral si din tara. Cine spune contrariul minte”, a afirmat anterior Josef Goschy.

Unita Turism detine 3 unitati in Mamaia (Comandor, Amiral si Orfeu), 3 in Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) si doua in Cap Aurora (Onix si Safir).

In iulie, numarul turistilor a fost de circa 400.000, la o media a sejurului de 5 nopti.

Parerile reprezentantilor din industrie sunt impartite in privinta comparatiei cu luna iulie 2008. Unii dintre acestia spun ca numarul de turisti a stagnat, in timp ce altii vorbesc despre o scadere de circa 20%.

Potrivit ultimelor estimari, anul trecut, litoralul a fost vizitat de circa 1,4 milioane de turisti.

Pentru intreg sezonul estival 2009, companiile de profil estimeaza o scadere de 15-20%, atat a numarului de turisti, cat si a vanzarilor pachetelor turistice.

„Se constata o oarecare revenire a vanzarilor in cursul lunii august. Daca trend-ul se mentine, se va recupera partial din scadere in lunile anterioare. Estimam un declin de 15-20% pe intreg sezonul, ca numar de turisti si vanzari”, a mai spus Morariu.

Nici Bulgaria, tara pe litoralul careia veneau pana anul acesta multi turisti, nu mai aduce hotelierilor incasari mari.

Aproximativ 20% din hotelurile din Bulgaria au fost inchise, inclusiv dintre cele amplasate pe litoral, iar veniturile provenite de la turistii straini sunt estimate sa scada anul acesta cu circa 25%, comparativ cu cele de anul trecut, cand au fost de 2,4 miliarde de euro, scrie SofiaEcho.com.