TURISM, CARIERE

Scandalul anului in turism: De ce se judeca SIF Transilvania cu 10 fosti manageri

20 mai 2015, ora 00:40, autor(i): Madalina Damian 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hotel_bran-54.jpg
SIF Transilvania le cere socoteala unor manageri pe care i-a concediat la doar trei luni dupa ce i-a angajat sa-i restructureze divizia de turism. Cum a ajuns cel mai mare proprietar de unitati de cazare din turismul romanesc sa-si regleze conturile in instanta cu cei care ii promiteau dupa trei ani de contract o marja de profit de aproape 10 ori mai mare pentru 8 din companiile sale?

Sigma Hotel Management SA (fosta Transilvania Travel) a declansat o actiune in raspundere patrimoniala impotriva a 10 fosti angajati, potrivit unui dosar inregistrat la Tribunalul Bucuresti pe 20 aprilie 2015.

Cei 10 parati din acest dosar sunt Cristina Grecu, George-Petre Sotiroulis, George-Sorin Secareanu, Marius Mihulin, Ioana-Adelina Mateescu, Adrian-Nicolae Tudor, Simona Radut, Bogdan-Gabriel Teodorescu, Mihai Zamfir si Ioan-Mircea Draghici.

In toamna anului trecut, SIF Transilvania l-a recrutat pe Bruno Negoita, specializat in restructurari si redresari de afaceri, pentru a selecta si coordona echipa care urma sa restructureze activitatea unor hoteluri din portofoliu. Planul de imbunatatire a performantelor financiare urma sa fie implementat de Sigma Hotel Management SA, ce avea astfel ca obiectiv cresterea valorii de piata a celor opt companii unde SIF-ul detinea pachete majoritare: THR Marea Neagra, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tusnad, Tratament Balnear Buzias si Turism Felix.

La jumatatea lunii martie, "fara vreo justa cauza", a fost revocat mandatul managerului de proiect, Bruno Negoita, iar in Consiliul de Administratie al Sigma a fost respins planul de business propus de echipa manageriala, „fara niciun fel de explicatie”. De asemenea, managerilor li s-a comunicat ca toate contractele de munca sunt nule si li s-a pus in vedere sa semneze incetarea contractelor cu acordul partilor, dupa cum declara Alexandru Dumitrescu, avocatul managerilor concediati, potrivit unui articol publicat de Mediafax la finele lunii aprilie.

Uite planul, nu e planul 

Aceeasi sursa mentioneaza ca echipa de restructurare a propus un plan de actiune ce prevedea venituri suplimentare cumulate pentru urmatorii trei ani (2015-2017) de 54,5 milioane lei si profit mai mare cu 34,2 milioane lei fata de proiectiile curente. Potrivit planului, in cel de-al treilea an, 2017, cele opt companii ar fi avut o cifra de afaceri de circa 200 de milioane lei si un profit net de 20 de milioane lei, adica o marja de profit de 10%, in conditiile in care pentru anul trecut aceasta a fost de 1,3%.

In replica, CA al Sigma Hotel Management a comunicat ca nu exista un plan de business, potrivit aggregatornews.com.

“Echipa manageriala nu a prezentat niciun plan de business si niciun studiu de oportunitate pe baza caruia CA sa poata lua o hotarare in acest sens. Singura grija a lui Negoita in aceasta perioada a fost achizitia a 11 autoturisme Volkswagen noi si a unui Volvo XC90, o cheltuiala inutila si cu mult peste posibilitatile companiei”, spun reprezentantii Sigma.

Acestia sustin, de asemenea, ca Negoita a incheiat contracte de munca pentru manageri fara ca posturile respective sa existe in structura organizatorica a Sigma si fara aprobarea CA si ca grila de salarizare propusa de fostul director general prevedea salarii foarte mari fata de cele existente pe piata turistica.

Preaviz de 180 de zile

„Sub pretextul ca persoanele angajate au experienta in turism si sunt supracalificate, au fost incheiate ilegal atat contracte de consultanta cu propriile firme, cat si contracte individuale de munca, termenul de preaviz fiind de 180 de zile in cazul concedierii. Acest termen credem ca sfideaza bunul simt, nemaifiind practicat de nicio companie la ora actuala. Toate aceste cheltuieli facute fara nicio ratiune si fara minime cunostinte in domeniul managementului costurilor au convins Consiliul de Administratie de neprofesionalismul managerului general si de lipsa de viziune a acestuia si a echipei manageriale, care prin deciziile haotice luate impingeau spre discreditare si faliment aceasta companie”, afirma reprezentantii Sigma, precizand ca au inceput prin Cabinetul de Avocatura Cleopatra Marin demersurile legale pentru anularea contractelor.

Ce spun managerii

Avocatul managerilor sustine ca pentru fiecare pozitie manageriala s-a aprobat, de catre consiliul de administratie, alocarea fondurilor pentru achizitionarea de autoturisme si tehnica de birou (laptopuri si telefoane).
Dumitrescu adauga ca managerii au fost platiti fara probleme in toata perioada, pana la concedierea lor.

"Oare nu este suspect ca aceasta schimbare radicala in atitudinea societatii vine dupa momentul in care la urechile mai marilor SIF Transilvania au ajuns intrebarile unor oameni cu experienta in turism si industrie hoteliera care, pe buna dreptate, intreaba cum a fost posibil ca renovarea unui hotel si aducerea acestuia de la 2 la 5 stele sa coste peste 30 milioane de euro, o suma exorbitanta si neconforma cu nicio realitate de business din lumea civilizata?", a adaugat Alexandru Dumitrescu, referindu-se la hotelul Lotus din Baile Felix.

Echipa selectata de Bruno Negoita cuprindea manageri cu experienta si nume cunoscute chiar in industria hoteliera, precum Mircea Draghici (MBA –Scoala Hoteliera de la Lausanne, East Hospitality Consulting, Globalization & Innovation – Manchester Metropolitan University, ANAT), Mihai Zamfir (Caro Hotel, Triannon Hotel, Vienna International Hotel, Tulip Inn, Holiday Inn Londra, Crowne Plaza, Sofitel), George Secareanu ( Ritz Carlton – Doha Qatar, Hilton Bucuresti, Radisson Bucuresti), Marius Mihulin ( Golden Tulip, Atlantic Tour, Autoritatea Turistica a Thailandei) sau Simona Radut (Magic Holiday).

"Cum este posibil ca persoanele angajate in functii de conducere, managerii, sa fie tratati fara nici cel mai mic respect, in conditiile in care acestia si-au parasit cariere sau alte proiecte si au intrat intr-un proiect in care au crezut si in cadrul caruia fiecare avea un rol bine definit, cu perspectiva unui loc peren de munca si a unui succes major? Si vorbim de persoane mature profesional si cu inalte calificari profesionale in domeniile in care activeaza", a mai spus avocatul.

Compensatii de sute de mii de euro?

Prin concedierea echipei lui Bruno Negoita, SIF Transilvania risca procese cu managerii demisi si plata unor compensatii de sute de mii de euro, conform articolului din Mediafax, unde este mentionat avocatul managerilor.

De altfel, 2 din cei 10 manageri, respectiv Adrian Nicolae Tudor si Simona Radut, au declansat o actiune in instanta impotriva Sigma Hotel Management, contestand decizia de suspendare a contractului de munca, potrivit unor dosare inregistrate luni, 18 mai, la Tribunalul Bucuresti. 

SIF Transilvania (SIF3) este cel mai mare proprietar de unitati de cazare din turismul romanesc, cu un portofoliu de 36 de companii hoteliere, cele mai importante fiind Orizont - Predeal, Aro Palace Brasov, THR Marea Neagra, Bailea Felix si Turism Covasna.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 30 Septembrie 2020, 05:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter