TURISM

Vesti bune: Destinatiile de ecoturism vor fi mai vizibile pe piata

02 noiembrie 2012, ora 17:56 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
turism_rural.jpg
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat, alaturi de alti parteneri,áun sistem de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania, destinatii care se pot reuni, ulterior, intr-o retea nationala de profil.

äPrin implementarea acestui proiect, destinatiile care indeplinesc anumite criterii pot obtine statutul de destinatie ecoturistica si, ulterior, pot obtine o vizibilitate sporita pe piata interna si externa, prin includerea in campaniile nationale de promovare turistica derulate de minister. Totodata, construirea si promovarea unei astfel de retele contribuie la cresterea notorietatii de destinatie ecoturistica a Romanieiö, se arata in comunicatul MDRT.á

Sistemul de identificare a destinatiilor de ecoturism din Romania este compus dintr-un set de criterii si un set de indicatori de evaluare a respecivelor criterii.

La cateva saptamani de la publicarea, de catre minister, a indicatorilor de evaluare pentru potentialele destinatii de ecoturism, trei destinatii au aplicat deja pentru obtinerea acestui statut. Este vorba de zona Baile Tusnad, Tarnava Mare si de zona Defileul Crisul Repede - Padurea Craiului.

äFiind un sistem voluntar de clasificare, lansam astazi o noua invitatie si altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale si de a participa la acest proiect. Adoptarea, la nivel national, a unui sistem de identificare a destinatiilor romanesti de ecoturism, reprezinta o contributie extrem de importanta pentru dezvoltarea acestui segment al turismuluiö, a declarat ministrul Eduard Hellvig.Astfel, micro-regiunile din Romania interesate sa obtina statutul de destinatie ecoturistica pot depune la MDRT, in acest scop, o scrisoare de intentie prin care solicita includerea in programul de evaluare pentru destinatii de ecoturism.

Fiind un sistem de atestare voluntar, initiativa de participare la proiect apartine parteneriatelor locale sau regionale infiintate cu scopul de a gestiona domeniul turismului intr-o regiune/zona - de exemplu, asociatii de dezvoltare si promovare turistica.


Ulterior, solicitantii realizeaza auto-evaluarea destinatiei, pe baza criteriilor si indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. In final, o echipa de evaluatori coordonata de MDRT se ocupa de evaluarea in teren.

In functie de rezultatele acestor evaluari, se acorda statutul de Destinatie de Ecoturism pentru o perioada de 3 ani. áPrima conditie pentru obtinerea unui astfel de statut este ca destinatia sa cuprinda resurse naturale aflate sub un regim de protectie (parc national sau natural, sit Natura 2000, rezervatii naturale sau orice alta categorie de arie protejata), alaturi de care pot fi incluse si resursele socio-culturale.

Alte criterii se refera la atractivitatea destinatiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural si respectarea traditiilor culturale, conservarea biodiversitatii si detinerea unui plan de gestionare a deseurilor, lista integrala fiind insa mult mai detaliata.

Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizatiei Mondiale a Turismului, plecand de la standardul Standardul European de Etichetare in Ecoturism redactat de Reteaua Europeana de Ecoturism.áIndicatorii au fost publicati de MDRT in acest an, iar ulterior au fost adusi la cunostinta potentialilor participanti la proiect.

ôRomania este printre primele tari care aplica Standardul European de Etichetare in Ecoturism. Cel mai important lucru este ca Romania are deja destinatii care se pot atesta ca fiind ecoturistice, nu trebuie sa asteptam ani de zile sa le cream. Iar pentru cele care, in prezent, nu indeplinesc punctajul minim de calificare, sistemul de criterii si indicatori reprezinta un excelent ghid care ii ajuta sa atinga acest obiectivö, a spus Andrei Blumer, presedinte Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER).

Criteriile de identificare a destinatiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul National de Cercetare Dezvoltare in Turism - INCDT si AER, in colaborare cu Ministerul Mediului si Padurilor, WWF Programul Dunare Carpati Romania, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociatia pentru Turism Rural Ecologic si Cultural din Romania, Regia Nationala a Padurilor ľ ROMSILVA.

Conform definitiei din legislatia nationala, ecoturismul este o forma de turism in care principalul obiectiv este observarea si constientizarea valorii naturii si a traditiilor locale si care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa contribuie la conservarea si protectia naturii; sa utilizeze resursele umane locale; sa aiba caracter educativ, respect pentru natura - constientizarea turistilor si a comunitatilor locale; sa aiba impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural si socio-cultural. á
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 13:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter