TURISM

Zeci de mii de turisti sunt asteptati la munte. Cat costa cazarea

02 februarie 2014, ora 15:48, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ski-turisti-mare.jpg
Daca cei mai multi dintre romani, nu privesc cu entuziasm venirea iernii, pentru detinatorii de structuri de cazare din zona montana situatia este mai mult decat imbucuratoare. Zapada, va duce la cresterea gradului de ocupare in statiunile montane, de la 15-20% in luna ianuarie pana la 60-70% la inceput de februarie, conform FPTR.

Potrivit lui Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), conditiile meteo favorabile, mai ales pentru sporturile de iarna, vor aduce turisti atat in weekend cat si in timpul saptamanii viitoare, care coincide cu vacanta de iarna a elevilor.

In aceste conditii, ne asteptam ca in weekend si saptamana viitoare, sa se ajunga la un numar de 60 000 de turisti in zona montana. Capacitatea de cazare in anul 2013, in statiunile montane, era de 45.427 locuri clasificate, dar deoarece se practica si cazarea in structuri neclasificate, numarul de locuri este mult mai ridicat, ajungand la 100 000 locuri nivelul intregii tari, a spus Mohammad Murad, intr-un comunicat.

Numarul mic de turisti si implicit incasarilor din segmentul de turism montan, din luna ianuarie, confirma faptul ca acest tip de turism este meteo dependent. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio masura pentru a favoriza sau pentru a promova statiunile montane, in acest contex nefavorabil, sustine FPTR.Conform Federatiei, sejurul mediu, in aceasta perioada este de 1,2 nopti, iar tarifele medii pentru structurile clasificate sunt:

- la hotel, vila, cabana 1* 30 lei pers / noapte
- la hotel, vila, cabana 2* 50 lei pers / noapte
- la hotel, vila, cabana 3* 80 lei pers / noapte
- la hotel, vila 4* 120 lei pers / noapte
- la hotel, vila 5* 160 lei pers / noapte

Propunerile si solicitarile FPTR pentru promovarea statiunilor montane din aceasta perioada sunt urmatoarele:

Aplicarea unui TVA unitar, de 9%, pentru toate serviciile turistice astfel incat tarifele sa devina mai accesibile;
Refacerea Legii Tichetelor de vacanta, care in acest moment este nefunctionala.
Demararea unor programe la nivel local si national, de promovare a statiunilor montane;
Finalizarea autostrazilor si constientizarea patronilor din turism, reprezinta la momentul actual deziderate utopice.

Si ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, sustine uniformizarea TVA-ului in turism la 9%.

FPTR va lansa, in curand, Programul Special O saptamana la munte, ajuns la cea dea XI editie, prin care isi propune sa creasca numarul de turisti din zona montana, cu tarife speciale, reduse cu pana la 50% fata de tarifele normale din aceasta perioada.

*Aceste date sunt aproximative si au fost obtinute pe baza datelor furnizate de sistemul de rezervariRezEx.ro, a estimarilor realizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Autoritatile din Romania se asteapta laun an bun pentru turismul autohton, in special in ceea ce priveste intrarile de turisti din Austria, avand in vedere ca s-a remarcat o crestere semnificativa a interesului pentru turismul cu rulote auto, motociclete si a celui de tip city-break, in special pentru destinatiile Bucuresti si Sibiu, sustine Autoritatea Nationala de Turism.

Citeste si:
Numarul turistilor straini a crescut in primele 11 luni din 2013. Vezi din ce tari provin
Topul destinatiilor preferate de turistii romani in 2014

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 05:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter