BURSE

Transgaz si FP au triplat profitul operational al Bursei in T2

12 august 2013, ora 11:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bvb.jpg
Bursa de Valori Bucuresti S.A. (BVB) a incheiat trimestrul al doilea al anului 2013 cu un rezultat operational semnificativ imbunatatit fata de primele trei luni ale anului, in crestere cu 184,6% fata trimestrul precedent.

Oferta secundara de vanzare a 15% din Transgaz si plasamentul privat de actiuni OMV Petrom derulat de Fondul Proprietatea au avut o contributie importanta in cresterea veniturilor din tranzactionare, se arata intr-un raport financiar al BVB. 

Profitul operational inregistrat in trimestrul 2 al anului 2013 s-a majorat pana la un nivel de 1,89 mil.lei, in crestere cu 9,5% fata de perioada aprilie-iunie 2012.

Cifra de afaceri s-a situat la un nivel de 4,84 mil.lei, in crestere cu 19,4% fata de trimestrul 1.

Cheltuielile operationale inregistrate in trimestrul al doilea al anului 2013 s-au situat la un nivel de aproximativ 3 mil.lei, in scadere fata de trimestrul precedent, dar si fata de perioada similara a anului 2012, fiind influentate in principal de finalizarea in favoarea BVB a litigiului privind dreptul de proprietate asupra terenului din Bd. Maresal Averescu, eveniment care a determinat reversarea provizionului constituit in anii anteriori in valoare de 1,02 mil.lei si implicit cheltuieli operationale mai reduse.

Reversarea provizionului a compensat cresteri ale altor categorii de cheltuieli, unele cauzate de evenimente nonrecurente (inregistrarea cheltuielilor cu asistenta juridica pentru litigiul mai sus mentionat)

Primul semestru: rezultate sub asteptari

Evolutia pozitiva din al doilea trimestru nu a fost insa suficienta pentru a contracara evolutia negativa din primul trimestru.

Desi toate estimarile aratau ca Romania va avea una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Uniunea Europeana (cea mai buna performanta dupa tarile baltice), statutul de piata de frontiera si riscurile asociate, precum si neincrederea investitorilor in potentialul pietei avand in vedere impredictibilitatea listarilor companiilor de stat au facut ca evolutia pietei de capital locale sa se decupleze de pietele internationale care de la inceputul anului au atins maxime succesive, reusind sa depaseasca si nivelurile record inregistrate inainte de izbucnirea crizei.

Principalii indici ai pietei romanesti, dupa un inceput de an cu cresteri (BET si BET-FI au urcat cu 9,5% si respectiv 7,5% in trimestrul 1), au pierdut teren in trimestrul 2, BET inregistrand un avans de 2,2% de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iunie, iar BET-FI incheind primul semestru cu o scadere de 3,9%.Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pe piata reglementata de actiuni (exclusiv ofertele publice) a depasit doar in lunile martie si mai lichiditatea medie din 2012 (aproximativ 28 mil.lei/zi), pe fondul interesului crescut pentru unele companii inainte de datele de referinta pentru participarea la adunarile generale ale actionarilor si a datelor de inregistrare pentru dividende, precum si in perioada de raportari financiare. Totusi, ofertele publice derulate in lunile aprilie si mai, si anume oferta publica secundara pentru 15% din Transgaz si plasamentul privat de actiuni SNP au influentat pozitiv lichiditatea totala a pietei si au generat venituri aditionale pentru BVB.

Astfel, comparativ cu primul semestru al anului precedent, veniturile operationale ale BVB au inregistrat o scadere de 10,6%, pana la un nivel de 8,9 mil.lei, pe fondul unei scaderi similare a veniturilor din tranzactionare.
Scaderea numarului intermediarilor, a capitalizarii unor emitenti si implicit a tarifelor de mentinere la cota bursei platite de acestia, precum si interesul mai scazut pentru date bursiere, au determinat scaderi si pentru celelalte categorii de venituri operationale.

Cheltuielile din exploatare au inregistrat o crestere cu 1,7% in primele sase luni ale anului fata de perioada similara a anului 2012, in principal pe fondul cresterii cheltuielilor cu personalul (in primele 6 luni din 2012 nefiind inregistrate cheltuieli aferente pozitiei de Director General), cheltuielilor cu servicii prestate de terti (fiind inregistrate costuri mai mari cu consultanta si asistenta juridica, precum si cotizatiile aferente unor organisme internationale), TVA fara drept de deducere si amortizarilor in urma investitiilor realizate de la inceputul anului si a cheltuielilor ocazionate de cele trei adunari generale ale actionarilor.

Reversarea provizionului legat de litigiul pentru teren, reducerea cheltuielilor cu auditul, a celor administrative si curente au diminuat din cresterile inregistrate.

Profitul operational a atins un nivel de 2,55 mil.lei, in scadere cu 30,1% fata de de semestrul 1 din 2012, pe fondul scaderii veniturilor operationale si a cresterii usoare a cheltuielilor operationale.

Profitul financiar s-a diminuat pana la 2,22 mil.lei, pe fondul scaderii veniturilor din dividende de la Depozitarul Central (cauzata de diminuarea profitului aferent anului 2012 fata de anul precedent), a diferentelor favorabile de curs valutar si a veniturilor din dobanzi (in urma diminuarii disponibilitatilor si a randamentelor generate de investitiile realizate).
BVB a incheiat primele sase luni ale anului cu un profit net in valoare de 4,24 mil.lei, echivalentul unui rezultat net pe actiune de 0,55 lei.

Nuclearelectrica si Romgaz, listate in S2?

Autoritatile au anuntat deja amanarea ofertei publice pentru Nuclearelectrica, prevazuta initial pentru luna iunie. Noul termen avansat de autoritati este sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie.

De asemenea, declaratiile oficialilor indica luna noiembrie ca perioada de desfasurare a ofertei publice initiale pentru Romgaz, in timp ce alte listari (Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica) vor avea loc pe parcursul anului 2014.
Incheierea unui nou acord cu FMI va include continuarea reformelor structurale, cu accent asupra privatizarilor companiilor de stat, iar guvernul isi va asuma probabil noi termene, oferind mai multa predictibilitate pietei, cu efect pozitiv asupra perceptiei investitorilor (romani si straini) legata de piata de capital locala.

Ofertele publice anuntate pentru a doua jumatate a anului vor conduce la cresterea veniturilor operationale ale BVB, atat prin comisioanele incasate ca urmare a derularii acestor operatiuni prin bursa, cat si ca urmare a revitalizarii tranzactiilor in urma tranzactionarii noilor actiuni si a rebalansarii portofoliilor investitorilor.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 19 Septembrie 2019, 01:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter