- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

8 pasi pentru a-ti pastra angajatii performanti pe timp de criza

29 Jun, 14:39 • Redactia DailyBusiness
Daca un angajat mediocru rareori se gandeste sa-si caute un alt job pe timp de criza, angajatii cu rezultate foarte bune sunt mai predispusi la o astfel de decizie, potrivit unui studiu al companiei americane de HR, Sirota Survey Intelligence, care a structurat un pachet de 8 masuri prin care ei pot fi pastrati in companie.
8 pasi pentru a-ti pastra angajatii performanti pe timp de criza

Printre motivele pentru care angajatii de valoare se gandesc sa plece se numara reducerea sau eliminarea primelor, precum si controlul excesiv al informatiilor.

Sirota Survey Intelligence a stabilit 8 pasi pe care companiile ar trebui sa-i urmeze pentru a-si pastra angajatii cu rezultate foarte bune.

1. Investiti in continuare in cariera lor. Chiar si in plina criza economica, angajatilor cu performante bune trebuie sa li se incredinteze proiecte si sa li se asigure formarea profesionala prin intermediul trainingurilor.

2. Puneti accent pe valorile companiei. Angajatii buni vor sa creada ca acea companie pentru care lucreaza are ceva special. In perioade dificile, ei sunt mai atenti la felul in care sefii lor reusesc sa stabileasca un echilibru intre nevoile imediate ale companiei si valorile acesteia.

3. Fiti transparent. Angajatii cu rezultate bune sunt viitorii lideri din companie, asa ca este esential sa aiba acces la cat mai multe informatii. O solutie in acest sens este ca ei sa participe, de exemplu, la unele sedinte ale managementului. Acest gen de comportament demonstreaza incredere.

4. Incurajati relatiile de colaborare dintre ei. Angajatilor buni le place sa fie recunoscuti ca atare si vor sa lucreze cu persoane cu acelasi rezultate ca si ei. O grija a lor este in ce masura compania este capabila sa atraga si sa pastreze talentele, si tocmai de aceea, lucrul in echipa este o dovada ca lucrurile stau asa.

5. Faceti mai mult decat sa reduceti costurile. Angajatii cu rezultate bune sunt perfect constienti atunci cand compania nu este eficienta sau aplica gresit o strategie. Reducerea costurilor este doar un mijloc, iar ei trebuie sa fie siguri ca leadershipul are o strategie pe termen lung.

6. Implicati-i in gasirea solutiilor. Acest gen de angajati vor sa faca diferenta. Ei cauta situatii de „parteneriat” in care sa-si aduca contributia. Puneti-i in fruntea echipelor constituite ad-hoc care trebuie sa rezolve unele dintre cele mai dificile probleme ale companiei.

7. Aratati-le ca sunt apreciati. Cum in aceasta perioada recompensele banesti au fost sistate, este si mai important ca acesti angajati sa se simta apreciati, altfel ei pot fi tentati sa paraseasca compania.

8. Creati un sistem de recompense alternative. Chiar daca angajatii inteleg situatia dificila a companiei, vor sa se asigure ca este in interesul lor sa ramana. Un sistem de avansare mai rapid sau acordarea de bonusuri cu intarziere sunt exemple de solutii care sa reduca efectul taierii primelor.