- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Munca la negru in Romania, de aproape 5 ori peste media UE

23 May, 15:03 • Redactia DailyBusiness
23% din salariatii din Romania au primit, in ultimele 12 luni, partial sau total salariul in mana, si nu pe cartea de munca, in timp ce media in UE este de 5%, informeaza studiul Blocului National Sindical (BNS), prezentat vineri de liderul BNS, Dumitru Costin.
Munca la negru in Romania, de aproape 5 ori peste media UE

„In ciuda programului de scadere a cotelor de contributii la sistemele de asigurari sociale, precum si a nivelului de taxare a veniturilor, munca nedeclarata este inca raspandita”, potrivit studiului realizat de BNS, conform NewsIn.

Analiza BNS accentueaza si faptul ca perceptia riscului de a fi detectat intr-o situatie de munca nedeclarata este, in Romania, unul dintre cele mai reduse din Europa – 28%, fata de media UE de 33%.

In general, tarile europene se confrunta cu munca nedeclarata a lucratorilor independenti intr-o proportie mai redusa – primele categorii fiind somerii si lucratorii imigranti ilegal – iar in cazul Romaniei, munca nedeclarata este larg raspandita in cazul somerilor si lucratorilor pe cont propriu, care desfasoara activitati independente, potrivit analizei BNS.

26% din romanii aleg un loc de munca nedeclarat din motive legate de nivelul salarizarii, 13% din cauza lipsei controlului exercitat de autoritati, 10% din cauza lipsei locurilor de munca in zona reglementata a pietei muncii si tot 10% din cauza nivelul fiscalitatii pe forta de munca.

Aportul muncii la negru in produsul intern brut (PIB) Romaniei este de 30 -35%, contributie mult mai mare fata de valorile din alte tari membre ale Uniunii Europene (UE), estimeaza reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM).

Conform lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, cele mai afectete domenii de munca la negru sunt constructiile si activitatea de menaj, iar categoriile sociale care determina aceste probleme sunt cu precadere studenti, someri, imigranti si lucratori cu activitati independente.