- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Romanii prefera joburile in multinationale

20 Feb, 15:15 • Redactia DailyBusiness
Romanii prefera sa lucreze in organizatii multinationale, iar agentiile de HR (resurse umane) sunt considerate de manageri metode occidentale de cautare a unui loc de munca, conform unui studiu realizat de agentiile Qresearch si Gemius Research, in colaborare cu eJobs.
Romanii prefera joburile in multinationale

Valorile asociate acestui tip de organizatii sunt „seriozitate”, „rigurozitate” si „performanta”. In plan secundar, managerii au mentionat networking-ul (crearea unei retele personale – n.r.) ca potentiala sursa de informare si recomandare a unui anumit loc de munca.

Metodele online depasesc, ca frecventa de utilizare, atat anunturile din presa, cat si contactarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Site-urile de joburi au un grad sporit de notorietate in randul utilizatorilor de Internet, in principal datorita faptului ca pentru ei sunt o metoda comuna, rapida si accesibila oricand. Alte facilitati mentionate s-au referit la prezentarea ofertelor structurate pe domenii de activitate si la siguranta obtinerii unui raspuns in privinta vizualizarii CV-ului.

Contactarea directa a angajatorului, prin trimiterea unui CV si a unei scrisori de intentie, pare sa fie o optiune considerata viabila doar de catre persoanele fara studii superioare.

In ceea ce priveste orientarea psihoprofesionala, se remarca inclinarea generala catre multinationale, organizatii considerate a asigura un confort la standarde ridicate atat in ceea ce priveste statutul profesional, cat si pachetul salarial. Repondentii considera ca acestea pun accentul pe implinirea si dezvoltarea resurselor umane si pe motivarea permanenta a angajatilor.

Totusi, unii dintre respondentii cu studii superioare opteaza pentru companii mijlocii, argumentand alegerea prin faptul ca acestea prezinta un grad sporit de seriozitate, si posibilitati de a promova mai rapid decat in multinationale.

Angajatii asteapta de la un viitor job mai ales obtinerea beneficiilor materiale, in timp ce persoanele care ocupa o functie de conducere prefera ascensiunea profesionala, mai releva studiul.

Gemius Research este subsidiara companiei poloneze de cercetare de piata Gemius SA, si opereaza din 2005 pe piata din Romania. Qresearch, parte a holdingului thegroup, este specializata in realizarea de studii de piata calitative si cantitative.

eJobs este cel mai mare portal de joburi online din Romania.