- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Se dezgheata angajarile? Vezi topul domeniilor care au reluat cautarea de personal

08 Oct, 00:02 • cristina.mihai
Desi este criza, in unele domenii exista mii de anunturi active de job-uri, iar agentiile de recrutare spun ca 2010 este cu siguranta un an mai bun decat 2009 la nivel de angajari. DailyBusiness.ro va prezinta domeniile care continua sa faca angajari si pe cele care au inceput sa revina in piata dupa ce anul trecut nu au facut decat sa restructureze si sa se restranga.
Se dezgheata angajarile? Vezi topul domeniilor care au reluat cautarea de personal

„2010 este un an mai bun la nivel de recrutari, dar asta nu pentru ca ar exista un reviriment economic, ci pentru ca anul trecut toata lumea tinea bugetele sub cheie”, a spus Corina Diaconu, managing director al companiei ABC Human Capital, mergand pe ideea ca firmele au inceput sa deblocheze fonduri si sa le directioneze catre angajari

Ea a adaugat ca activitatea din prezent este determinata foarte mult si de politica de inlocuiri pe baza de performanta. „Companiile impun niste targeturi, iar daca acestea nu sunt indeplinite, inlocuiesc unii angajati”.

Oficialii Lugera&Makler, una dintre cele mai mari firme de profil de pe plan local, spun de asemenea ca piata muncii a inregistrat o crestere in acest an fata de 2009.

„Ca rezultat al ameliorarii conditiilor economice pe plan extern, in 2010 a crescut si volumul de angajari”, a declarat Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler.

2009 a fost mai ales anul restructurarilor si al inghetarii multor proiecte de crestere. Acum, cand multe tari au iesit din recesiune, a crescut si volumul productiei pentru piata externa, iar acest lucru s-a resimtit si pe piata muncii, a mentionat Ochiana.

Specialistii Lugera&Makler spun ca tendintele in economia noastra sunt determinate in mare masura de revenirea cererilor pe plan extern, mai ales de volumul de productie al companiilor multinationale prezente aici. Reluarea angajarilor pe piata muncii depinde deci si ea in mod esential de modul in care aceste companii primesc cereri si comenzi de pe piata externa.
[quote=Florin Ochiana, Lugera&Makler]IT-ul si tehnologia vor cunoaste cresteri. La fel, retailul, in masura in care se reia consumul[/quote]
Companii cu activitati de productie au inceput din nou sa fie active pe piata, in unele cazuri existand chiar recrutari masive.

„S-a inregistrat o crestere importanta la nivel de recrutare in zona de productie, in cazul unor companii din industria auto si de electronice. Unele companii au avut cresteri de productie, in ciuda crizei, si au recrutat in masa”, spune Ochiana.

Si Corina Diaconu de la ABC Human Capital spune ca s-a simtit o revigorare in aceasta zona. „Noi am semnat recent cu un client din zona de productie a lemnului. Ei cauta specialisti pentru pozitii de management”, adauga Diaconu.

De altfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), activitatea de productie a crescut cu peste 4% in primele 8 luni ale anului.

Cat despre posturile-vedeta in orice perioada, cele din vanzari, Corina Diaconu spune ca 90% din companiile care au recrutat au avut cel putin un post si in aceasta arie. „Chiar si companiile care inainte nu aveau un departament de vanzari au inceput sa angajeze oameni”, explica Diaconu.

Intr-adevar, posturile din vanzari si cele din relatii cu clientii sunt cele mai numeroase in aceasta perioada, pe fiecare site de job-uri important existand peste 1.000 de anunturi publicate de firme din domenii variate.

In acest an au fost preponderente cererile de recrutare pentru vanzari si relatii cu clientii, ingineri si specialisti, nu numai de IT dar si de productie, spune Florin Ochiana de la Lugera&Makler.

Pentru anul viitor, specialistii in resurse umane se asteapta la pastrarea neschimbata a ordinii in topul domeniilor cu cele mai multe job-uri disponibile.
[quote=Corina Diaconu, ABC Human Capital]Companiile impun niste targeturi, iar daca acestea nu sunt indeplinite, inlocuiesc unii angajati[/quote]
„Vanzarile se vor mentine cu siguranta in topul job-urilor, la fel ca intotdeauna, in orice domeniu. Fara indoiala ca IT-ul si tehnologia vor cunoaste cresteri. La fel, retailul, in masura in care se reia consumul”, a spus Ochiana, care a mentionat ca sunt posibile reveniri si in sectorul constructiilor.

DailyBusiness.ro a publicat recent o analiza legata de activitatea din zona de retail a pietei imobiliare, unde anul viitor sunt anuntate spre finalizare peste 10 proiecte.

„Daca ne uitam la sectorul constructiilor, vedem deja semnale ca marii dezvoltatori incep timid sa reia planurile de expansiune. Companiile din retail isi reconsidera planurile, si sunt si multe companii din productie care cresc numarul de angajati chiar acum. Toamna este, de regula, un sezon al cresterilor de productie (si deci al numarului de angajati, mai ales pe zona de munca temporara)”, adauga reprezentantul Lugera&Makler.