- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Surpriza: 2011 se anunta un an frenetic pentru dezvoltatorii de mall-uri. Vezi calendarul lansarilor

05 Oct, 00:02 • cristina.mihai
Dezvoltatorii a cel putin 10 centre comerciale, dintre care 5 mall-uri, au anuntat ca vor face anul viitor diverse lansari de proiecte (extinderi, faze initiale sau finalizari). Astfel, anul 2011, care se anunta a fi cel mai "secetos" din ultimii 4, pentru ca pana de curand in dreptul sau nu era prevazut niciun proiect major, ar putea sa fie chiar mai bun decat anul curent.
Surpriza: 2011 se anunta un an frenetic pentru dezvoltatorii de mall-uri. Vezi calendarul lansarilor

Care este explicatia pentru avalansa de anunturi de deschidere care au fost facute recent (ultimul, mall-ul Galleria Arad, datand chiar de luni)? In unele cazuri anunturile au fost facute abia dupa atragerea unor hipermarket-uri in proiecte – Cora, in cazul mall-ului din Arad -, iar in altele, unde gradul de inchiriere nu era o problema, punctul decisiv a fost obtinerea finantarii.
[gallery:194]
In 2010 au fost programate pentru anul urmator 5 deschideri de mall-uri si cel putin 4 inaugurari in parcuri comerciale.

Trei dintre deschideri au fost anuntate dupa ce au fost incheiate contracte de inchiriere sau vanzare cu hipermarketul Auchan.

Hipermarket-ul nu este suficient pentru o deschidere, dar este un pas important pentru atragerea altor retaileri, pentru ca ancorele de acest tip atrag vizitatorii in centrul comercial.

„Sunt cativa retaileri care isi doresc sa se extinda, iar dezvoltatorii incearca sa-i atraga in centrele lor comerciale. Nu este imposibil ca toate aceste centre comerciale sa fie deschise, insa in unele cazuri va fi extrem de dificil sa atraga chiriasi”, comenteaza Georgiana Andrei, consultant in cadrul departamentului de retail al Colliers, sansele de concretizare ale anunturilor de inaugurare care vizeaza anul 2011. Ea adauga, ca un punct pozitiv, ca cererea de inchirieri a fost mai ridicata in acest an, fata de 2009.

Andrei Vacaru, consultant senior in cadrul departamentului de retail al Jones Lang LaSalle, a explicat ca majoritatea acestor proiecte nu sunt noi pe piata, asa ca anunturile de deschidere nu sunt o surpriza, dezvoltatorii rezolvandu-si probabil o parte din problemele care au tinut pana acum proiectele in stand-by.

De altfel, o parte din aceste anunturi au la baza obtinerea unor finantari bancare in acest an. Acest lucru a facut posibila demararea constructiei in cazul proiectului Colosseum din Bucuresti, care avea prima faza inchiriata de cativa ani, sau in cazul deschiderilor urmatoarelor faze din Era Shopping Park Oradea si Era Iasi, unde fondul de investitii ECDC a anuntat ca va contribui cu 1,3 mil. euro din investitia necesara pentru aceste faze.

Chiar daca numarul anunturilor de noi deschideri este mai mare decat in 2010, doar jumatate din numarul de inaugurari sunt vazute de analisti imobiliari ca fiind certe.

Ce centre comerciale ar trebui sa se deschida in 2011

Grupul austriac Immofinanz, format recent prin fuziunea dintre Immofinanz si Immoeast, a anuntat anul acesta ca centrul comercial Polus Center Constanta va fi deschis in a doua parte a anului viitor. Avand atat finantare, cat si destul de multe contracte de inchiriere semnate, mall-ul pare a fi o deschidere sigura, mai ales ca recent a fost preluat integral de Immofinanz de la Trigranit, ceea ce a determinat si reluarea constructiei.

Centrul comercial va avea o suprafata inchiriabila de 48.000 de metri patrati, ar trebui sa includa 200 de magazine, incluzand un hipermarket Auchan si un cinema multiplex.

Investitia in Polus Center Constanta a fost estimata la 140 de milioane de euro. Centrul comercial are deja o competitie serioasa, pe piata constanteana mai existand 3 centre comerciale deschise si inca unul in constructie.

In Constanta sunt deschide mall-ul City Park, dar si Tomis Mall si Tom (ultimele doua de dimensiuni mai reduse-n.r.)

Zona comerciala din proiectul Palas Iasi ar urma sa fie finalizata in toamna lui 2011. Compania a semnat recent un contract cu Auchan, iar acum este in negocieri pentru inchirierea a 60% din zona comerciala a proiectului Palas Iasi.

„Circa 90% dintre chiriasii cu care omul de afaceri este in negocieri sunt deja prezenti in celelalte mall-uri ale grupului”, a declarat recent Iulian Dascalu pentru DailyBusiness.ro.

In Iasi mai exista un mall Iulius, dezvoltat tot de Dascalu. In oras mai este operabila si prima faza a proiectului Era Shopping Park, care a fost deschisa in septembrie 2007 si are o suprafata inchiriabila de aproape 46.000 mp, printre chiriasi fiind Carrefour, Altex, Mobexpert si Decathlon (al carui magazin inca nu s-a construit).

Cea de doua faza a proiectului Era Shopping Park Iasi, in care va investi si ECDC va avea peste 28.000 mp si va fi gata in a doua parte din 2011.

Compania Nova Imobiliare, dezvoltatorul Colosseum Shopping Center, a demarat in vara acestui an constructia parcului de retail din proiect, o investitie de 80-90 mil. euro.

In prima faza se va construi un parc comercial cu o suprafata de 58.000 metri patrati.

Prima faza a proiectului va fi finalizata in primavara anului viitor, urmand ca pana in 2014 sa fie finalizat tot proiectul. Printre chiriasi se numara hipermarketul Carrefour, magazinul de electrocasnice Flanco, precum si reteaua de magazine de bricolaj Leroy Merlin.

Piata bucuresteana este una extrem de aglomerata, fiind deja deschise peste 10 centre comerciale si cateva parcuri de retail.

Galleria Arad este cea mai noua surpriza in anunturile de deschideri pentru 2011. Dezvoltatorul GTC a anuntat luni ca a semnat un contract cu hipermarketul Cora si ca centrul comercial se va deschide in ultimul trimestru al anului viitor. GTC nu a oprit constructia mall-ului din Arad, insa lucrarile au fost derulate intr-un ritm mult mai lent in ultimul an.

Galleria Arad va mai cuprinde magazine precum Reserved, Sprider, Leonardo, House of Art, Fox, Tina R si Altex. De asemenea, va avea un Cinema City.

Galleria Arad este inchiriata in proportie de 60%, iar compania poarta negocieri cu mai multi retaileri internationali de fashion, precum si cu o serie de retaileri local.

Galleria Arad are circa 33.000 mp de suprafata inchiriabila si necesita o investitie de 70 mil. euro. Proiectul este finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pe piata aradeana s-a deschis in 2010 si mall-ul Atrium Arad. Pe piata mai sunt si alte proiecte anuntate, dar in cazul acestora nu a fost demarata constructia.

Fostul Tiago Oradea este un alt centru comercial care se va deschide anul viitor, fiind finalizat aproape in totalitate. Compania Shopping Center Holding, noul proprietar al mall-lui, denumit acum Oradea Shopping City, va deschide centrul comercial in primavara.

Mall-ul Tiago Oradea a fost vandut prin licitatie publica anul acesta, dupa ce fostul proprietar a intrat in insolventa.

Centrul comercial Oradea Shopping City (fost Tiago Mall) dezvoltat de Shopping Center Holding, cu o suprafata inchiriabila bruta de 30.000 mp, se preconizeaza a fi finalizat incepand cu primavara anului 2011.

In acest moment, centrul comercial este pre-inchiriat in procent de 60%, potrivit oficialilor noilor proprietari. Oficialii companiei nu au putut fi contactati pentru a confirma daca precontractele semnate anterior au fost reconfirmate.

Analistii sunt ceva mai sceptici cand vine vorba de deschiderea Era Shopping Park Oradea. Prima faza din Era Oradea a fost deschisa in 2008 si are o suprafata inchiriabila de 23.000 mp. Cea de-a doua faza care va cuprinde tot 23.000 mp si ar trebui sa se deschida la inceputul anului viitor.

Lantul de hipermarket-uri Auchan a anuntat la inceputul acestui an ca va deschide la finalul lui 2011 o unitate in Brasov, printr-o investitie de circa 20 mil. euro pe proiectul imobiliar Coresi, de pe fosta platforma Tractorul. Oficialii dezvoltatorului au spus pentru DailyBusiness.ro ca momentan se discuta inca legat de data deschiderii primei faze, dar ca inaugurarea va avea loc la finalul lui 2011-inceputul lui 2012.

Hipermarketul va avea o suprafata totala de 16.000 mp, din care suprafata de vanzare reprezinta 10.500 mp, si va comercializa o gama de aproximativ 50.000 articole. Coresi Shopping City face parte dintr-un concept integrat de dezvoltare ce cuprinde un parc de retail si un centru comercial, fiind primul de acest gen din Transilvania. Proiectul de retail va avea in total o suprafata inchiriabila de 85.000 mp si va fi dezvoltat in doua faze. Prima faza va include un parc de retail, iar cea de-a doua va cuprinde un mall.

Prima etapa a proiectului Coresi Shopping City va cuprinde hipermarketul Auchan, o galerie comerciala, un centru de bricolaj, un magazin de mobila si unul de articole sportive. Parcul de retail are o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 45.000 mp.

A doua etapa a proiectului va fi deschisa publicului in ultima parte a anului 2012 si consta intr-un centru comercial care are o suprafata inchiriabila de 40.000 mp, 150 magazine, cafenele si restaurante si un cinematograf multiplex cu ecrane 3D digitale. In imediata apropiere a proiectului Coresi Shopping City se va dezvolta un centru de petrecere a timpului liber si sport cu o suprafata inchiriabila de 28.000 mp, care in prezent este inca in faza de proiectare.

In Brasov mai exista si centrul comercial Unirea Shopping Center, insa orasul nu detine pana un prezent un proiect dominant.

Centrul comercial din incinta Electroputere Craiova va incepe sa fie construit in 2 saptamani, si investitorii vor sa-l finalizeze pana la finalul anului viitor. Fiind vorba de reconversia unor hale industriale, constructia efectiva poate fi finalizata in aceasta perioada, insa cererea din partea retailerilor poate fi pusa sub semnul intrebarii, mai ales ca pana in prezent nu a fost facut niciun anunt oficial legat de chiriasii din acest spatiu.

Proiectul este detinut de compania K&S Electric Power Point, controlata de Steven Van Den Bossche si Henri Remi Carton, ambii si actionari ai dezvoltatorului imobiliar BelRom (firma care dezvolta reteaua de parcuri de retail European Retail Park din Romania).

Voci din piata sunt de parere ca Auchan ar putea sa cumpere terenul necesar deschiderii unui magazin aici, insa informatia nu a fost confirmata.

In total, suprafata centrului comercial va fi de 60.000 mp inchiriabili, iar unul din actionarii companiei spune ca exista deja contracte de pre-inchirieri. „La finalul lunii viitoare vom anunta mai multe detalii”, spune Van Den Bossche, care a declarat ca noul centru comercial va fi gata in toamna anului viitor.

Pe piata din Craiova mai sunt anuntate alte doua proiecte, dar care insa sunt blocate.

Avand insa in vedere ca lucrarile de constructie inca nu au demarat, este dificil de spus daca planurile companiei se vor adeveri in termenul anuntat.

Tot anul viitor ar urma sa fie deschisa si zona de entertainement din Severin Shoopping Center.

Faza a doua de dezvoltare va fi finalizata in al 4-lea trimestru din 2011 si va acoperi segmente variate de divertisment, printre care: bowling, restaurante, dar si zone dedicate magazinelor de mobila, design interior, magazine tip outlet si cash & carry, potrivit celui mai recent anunt al dezvoltatorului Belrom.

Pe langa aceste proiecte, pe piata mai sunt alte proiecte care ar putea demara in functie de interesul retailerilor, cum este West Park Craiova sau Euromall Galati, sau dupa obtinerea finantarii, cum sunt centrele comerciale din Craiova si Bucuresti ale Sonae Sierra, care nu au demarat pentru ca dezvoltatorul intampina greutati in obtinerea finantarii.