- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

1 contra 92. Singurul parlamentar care a votat impotriva secretizarii averilor demnitarilor: \’\’O sa imi iau niste bobarnace!\’\’

14 May, 00:02 • razvan.codorean
Parlamentarii au ales sa isi tina la secret averile, invocand dreptul la viata privata, problemele legii si politica de partid. DailyBusiness.ro a stat de vorba cu singurul senator care s-a asezat "impotriva curentului", pentru a afla cum justifica faptul ca a facut opinie separata fata de ceilalti 92 de senatori.
1 contra 92. Singurul parlamentar care a votat impotriva secretizarii averilor demnitarilor: \'\'O sa imi iau niste bobarnace!\'\'

Senatul a votat, miercuri, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, institutia care are in atributii controlul averilor demnitarilor.

Conform noii legi, parlamentarii nu mai sunt obligati sa faca publice in declaratiile de avere adresele proprietatilor pe care le detin, si nu mai raspund penal pentru inexactitati. (mai multe detalii despre modificari, aici)

Decizia senatorilor a declansat ample reactii, parlamentarii fiind acuzati ca, prin noua lege, n-au facut altceva decat sa isi puna averile la secret. Printre critici s-au aflat inclusiv ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si mai multe organizatii neguvernamentale care au cerut presedintelui Traian Basescu sa nu promulge legea ANI.

Singurul parlamentar care s-a opus noii legi a fost Iulian Badescu, senator PD-L de Prahova (vezi aici lista cu numele tuturor celor care au votat, si optiunea lor). Motivul sau este insa legat nu neaparat de refuzul unei legi in care este restrans accesul cetateanului la informatiile despre averile demnitarilor, cat mai degraba de nemultumiri procedurale vizavi de modul de functionare al ANI.

”Colegii mei au votat mai mult de ochii Europei, pentru ca li s-a spus ca asa ne cere UE, ca altfel s-ar activa clauza pe Justitie”, spune Iulian Badescu. ”Eu am refuzat sa votez pentru o lege in care nu cred. Nu asa rezolvam problemele coruptiei din Romania, cu institutii in genul ANI. E o institutie creata dintr-un exces de zel, care s-a dovedit complet inutila”, spune senatorul PDL Iulian Badescu, singurul parlamentar care a votat impotriva legii.

Senatorul a declarat ca pana acum nu a primit niciun repros de la colegii sai, insa nu exclude ca acest lucru sa se intample. ”O sa imi iau niste bobarnace, dar asta e parerea mea”, a afirmat senatorul.
[quote=Iulian Badescu, senator PDL]S-a votat la unison, pentru ca s-a spus ca daca nu aprobam legea, ne-am putea trezi cu activarea clauzei pe Justitie. E o mare prostie[/quote]
Legea ANI a ajuns din nou in Parlament dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca unele prevederi ale legii sunt neconstitutionale.

Inspectorii ANI ar fi devenit un fel de procurori, iar demnitarii ar fi fost obligati sa isi prezinte public detalii despre averi, de la adresele imobilelor, la numerele conturilor detinute la banci, ceea ce, spun ei, incalca dreptul la viata privata. In urma deciziei Curtii, ANI si-a suspendat activitatea, iar clasa politica si-a pus problema modificarii legii in regim de urgenta. Legea a fost modificata rapid, a trecut telegrafic prin Camera Deputatilor, iar miercuri a fost votata si de Senat. Mai ramane doar ca presedintele Basescu sa o promulge.

Ioan Chelaru, senatorul PSD care s-a abtinut de la vot, are cu totul alte motive. El este nemultumit de faptul ca legea, chiar dupa ce a fost „amputata”, este in continuare prea permisiva cand vine vorba de accesul la informatii despre averile parlamentarilor.

El spune ca s-a abtinut de la vot pentru ca legea este in continuare neconstitutionala. ”Si actuala lege lasa loc de interpretari si are prevederi ce vizeaza dreptul la viata privata”.
[quote=Ioan Chelaru, senator PSD]Am instituit un organism care nu e nici cal, nici magar. Mai bine o desfiintam de tot[/quote]
Ioan Chelaru comenteaza acuzele ONG-urilor care spun ca parlamentarii s-au folosit de legile actuale in propriul interes, ca sa isi ascunda averile. ”Nu cred ca ANI este solutia pentru rezolvarea problemelor. Iar ca sa acuzi parlamentarii ca au avut interesul sa isi ascunda averile, inseamna sa pleci de la premisa ca sunt niste hoti ceea ce nu este adevarat. S-a creat o imagine proasta bazata, intr-adevar, pe niste acuze publice intemeiate si pe care ANI ar fi trebuit sa le clarifice. Nu si-a facut treaba”.
[quote=Ioan Chelaru, senator PSD]Cei care apara legea ANI sa nu uite ca multe dintre procedurile ANI erau secrete, ceea ce este strigator la cer[/quote]
Senatorul PSD Ioan Chelaru considera ca problema s-ar putea rezolva printr-o noua lege, a demnitarului public. ”O lege care sa impuna demnitarului un anumit comportament, un nivel de transparenta, un statul social”, a afirmat Chelaru.

La polul opus, DailyBusiness.ro l-a intrebat pe un alt parlamentar care este motivul pentru care a votat favorabil schimbarea legii ANI, si, deci, restrictionarea accesului la informatii despre averi. Unul dintre senatorii cu imagine buna, membrul PNL Cristian Topescu, care a votat pentru, a reactionat prompt: ”Tocmai pe mine m-ati sunat sa ma intrebati? A fost o decizie de partid. Intrebati-ma de legea sportului, de legea sponsorizarii. Despre ANI nu pot sa comentez”, a declarat fostul mare comentator sportiv, intrat in istorie pentru revolta impotriva regimului comunist, cand a spus pe postul TV ca fotbalistii romani ar trebui lasati sa se transfere in strainatate.

Topescu a precizat ca, in ceea ce il priveste, va continua sa isi depuna declaratia de avere la timp, pentru ca nu are nimic de ascuns.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii s-au folosit de legislatie pentru a-si rezolva problemele cu presa. Au modificat legea ANI mai mult decat trebuia, eliminand, practic, toate modalitatile prin care opinia publica putea sa afle detalii despre cum se fac averi din politica. Peste ceea ce solicitase Curtea Constitutionala.

„Prin acest vot, in pofida semnalelor societatii civile, senatorii au anihilat practic orice efect al legii si au facut controlul averilor demnitarilor/functionarilor imposibil”, se arata intr-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania.

Solutia lui Badescu: Un Fisc de temut, ca la americani

Senatorul PDL Iulian Badescu spune ca, chiar daca se mentinea legea in forma sa anterioara, nu schimba cu nimic situatia coruptiei in Romania.

”Din totdeauna ne-am multumit doar sa vorbim despre banii din Elvetia ai nu stiu carui demnitar, de masinile de lux pe care le au unii, de vacantele exotice in care merg, dar niciodata nu s-a ajuns la nimic concret. Nici ANI nu a facut nimic. A taiat frunza la caini”, spune Badescu, pentru DailyBusiness.ro.

Solutia lui Badescu este infiintarea unui departament specializat in cadrul Fiscului, care sa faca anchete, la fel ca temutul Fisc american. ”Eu n-am vazut pana acum niciun dosar finalizat la ANI, un demnitar trimis in judecata. De ce? Pentru ca n-a fost interesul. In Fisc insa avem specialisti care se pot ocupa de anchete serioase. Insa trebuie sa existe interesul, nu numai la nivel declarativ”, a mai declarat senatorul.

Basescu: Voi respinge legea ANI daca s-a diminuat capacitatea pentru care ea a fost creata

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca va respinge promulgarea Legii ANI daca va constata ca „s-au facut excese” in diminuarea capacitatii agentiei de a raspunde ratiunii pentru care ea a fost creata.

„Nu voi promulga o lege care este in afara a ceea ce ar fi putut sa se faca tinandu-se cont si de observatiile Curtii Constitutionale. Daca s-au facut excese in a se diminua capacitatea ANI de a raspunde motivului pentru care a fost creata, va asigur ca o voi intoarce”, a spus presedintele.

Traian Basescu a declarat ca nu a parcurs inca legea, precizand ca se va informa in perioada urmatoare.

Cititi si: Dizidenti in PDL? Senatorul Badescu critica taierea pensiilor si salariilor: „Aceste masuri nu vor evita cresterea taxelor”