- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

2011, anul crizei alimentare? Romania, in topul tarilor cele mai expuse la foamete

20 Jan, 22:03 • razvan.codorean
Dupa criza financiara, lumea ar putea fi lovita in acest an de o puternica criza alimentara, avertizeaza expertii straini. Romania este vazuta printre victime, aflandu-se pe locul 12 in lume intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.
2011, anul crizei alimentare? Romania, in topul tarilor cele mai expuse la foamete

Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme. Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in 2010.

Pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului si soia au crescut cu 32% respectiv 33%, conform ultimului raport al Bancii Centrale Europene, publicat joi.

Iar efectele s-au simtit imediat. In majoritatea tarilor lumii, alimentele s-au scumpit puternic.

Daca la nivel mondial, potrivit datelor ONU, avansul a fost de 25%, impactul s-a simtit diferit – mai putin in tarile bogate si mai mult in tarile sarace, printre care si Romania, unde cea mai mare parte din venituri merge catre produsele alimentare.

In unele state, precum Algeria, India, Bangladesh, s-a ajuns chiar la revolte de strada fata de cresterea preturilor alimentelor. Si in Tunisia, caderea regimului dictatorial a avut printre principalele motive criza alimentelor, declansata de valul de scumpiri.

Expertii se asteapta ca situatia la nivel international sa se inrautateasca in 2011, iar preturile marfurilor prime alimentare sa creasca in continuare, fapt ce ar putea duce la o criza alimentara de proportii.

Ultimul avertisment, in acest sens, a venit ieri de la Banca Centrala Europeana care si-a exprimat temerile privind pericolul cresterii preturilor. Motivele sunt cele invocate mai sus, de la „bomba” biodiesel, la cresterea cererii in China, tara a carei ritm de dezvoltare (10,3% in 2010) risca sa dea peste cap economia mondiala.

Analistii BCE atrag atentia ca pretul materiilor prime ar putea sa repete scenariul scumpirilor din 2007-2008. iar cele mai afectate vor fi statele emergente, slabite de criza.

„In fata acestei situatii, raspunsul producatorilor este lent”, constata BCE, care pune acest lucru pe seama stagnarii tehnologiilor agricole de 20 de ani.

„Preturile stabile la alimente in aceasta perioada au condus la o anumita neglijenta fata de preocuparile alimentare si la reducerea finatarilor pentru cercetare” in acest domeniu, afirma BCE, care considera ca actualele preturi ar trebui sa determine majorarea bugetelor alocate in acest scop.

Si asta in conditiile in care, potrivit unui raport al ONU, cerere de produse alimentare din import la nivel mondial va depasi, anul acesta, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat cea din 2009. Ar fi a doua oara in istorie cand se va trece peste acest prag, dupa anul 2008.

Intre 1997 si 2007, valoarea totala a importurilor mondiale de mancare nu depasea 500 de miliarde de dolari pe an. Astfel, intreaga lume este „periculos de aproape” de o noua criza alimentara, relata, recent, „Financial Times”.
[quote=Abdolreza Abbassian, economist in cadrul Organizatiei pentru Alimente si Agricultura]Preturile sunt periculos de apropiate de nivelurile atinse in 2007-2008[/quote]
Avertismentul, venit din partea Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (OAA) din cadrul ONU, se adauga la ingrijorarile cu privire la cresterea inflatiei in economiile emergente, din China pana in India.

Organizatia considera ca este crucial pentru fermieri sa „mareasca considerabil” productia, mai ales de porumb si grau in 2011 – 2012, astfel incat sa acopere cererea si sa se poata reface rezervele mondiale de alimente.

La cresterea preturilor, dincolo de efectele dereglarii balantei cerere/oferta va contribui si interesul speculantilor, care, la fel ca in 2007-2009, forteaza cresterea preturilor, in cautarea unor castiguri speculative.

Vorbim doar de o bula speculativa sau avem de-a face cu o criza sistemica, cu efectele de lunga durata? In actualul context economic mondial, cei mai multi experti evita raspunsurile categorice.

Romania, in topul riscului foametei

In fata acestei situatii, Romania este practic descoperita. In conditiile in care agricultura romaneasca este la pamant, milioane de hectare sunt nelucrate, iar cea mai mare parte din agricultori lucreaza in ferme de subzistenta, am ajuns sa importam 70% din alimente.

Potrivit unui studiu realizat de banca japoneza Nomura ne aflam pe locul 12 din 180 de state in topul vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor. Practic suntem tara europeana cu cel mai mare risc de foamete.

Pe primul loc se afla Bangladesh, urmat de Maroc, Algeria, Nigeria si Liban. Datele detaliate le puteti vedea in graficul alaturat.
[img=1129][/img]
Interesant este faptul ca Tunisia, unde in aceste zile a izbucnit o revolutie influentata, dincolo de regimul dictatorial, de cresterea preturilor alimentelor, sta mai bine in clasament, situandu-se pe locul 18.

Studiul Nomura ia in calcul procentul cheltuielilor populatiei cu alimentele (49,4% – in cazul Romaniei), PIB-ul pe cap de locuitor (9300 de dolari) si importul net de alimente (1,1% din PIB).
Vecinii nostri de la Sud de Dunare, bulgarii, se afla pe locul 19.

Interesant este ca autoritatile stiu de pericolul crizei alimentare de ani de zile, insa, potrivit specialistilor din domeniu, masurile necesare se lasa inca asteptate.

Anul trecut, in martie, spre exemplu, presedintele Traian Basescu declara ca „probabil ca urmatoarea criza va fi cea alimentara datorita cresterii explozive a populatiei (probabil la nivel mondial N.R.)si Romania trebuie sa se pregateasca pentru astfel de vremuri”.

„Avem 1,2 milioane de fermieri (…) din care cea mai mare parte lucreaza in ferme de subzistenta. Au ramas nelucrate 3,5 milioane de hectare de pamant – este un lucru care imi ridica semne de intrebare. (…) O alta zona de mare interes si careia trebuie sa ii acordam importanta: Cum am ajuns sa importam 70% din alimente?”, se intreba, atunci, presedintele, la o masa rotunda cu tema „Solutii pentru scoaterea din criza a agriculturii romanesti si absorbtia rapida a fondurilor europene”

Presedintele Basescu afirma ca este necesara industrializarea agriculturii si trebuie rezolvata problema cresterii animalelor, in conditiile in care pentru mezelurile produse in tara se importa materie prima.

Ce ne asteapta in 2011?

„Guvernantii romani au facut un lucru cat se poate de iresponsabil si au permis ca peste jumatate din productia interna de grau sa fie exportata anul trecut”, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.

„In plus, de anul trecut, o parte din productia de cereale este folosita pentru producerea energiei bio iar suprafetele cultivate sunt in permanenta scadere „, a mai spus acesta.

Producatorii spun ca aceeasi situatie critica se intalneste la floarea soarelui si la porumb iar, in plus, productia de cereale de anul trecut din Romania este cu mult mai mica fata de cea declarata de Ministerul Agriculturii.

Nici in sectorul produselor din carne, situatia nu este mai buna. Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc afirma ca zootehnia trece printr-o criza fara precedent.

Eliminarea subventiilor agricole a facut ca multe ferme sa ajunga in pragul falimentului, iar producatorii si-au redus drastic activitatea. „Va fi o perioada mai grea, chiar si decat cea in care se mancau porcii intre ei”, a spus Caruz. Potrivit acestuia, importurile la carnea de porc sunt de 50%, iar in actualele conditii ele ar putea creste chiar la 80-90 %.

„In conditiile in care am ajuns sa importam in mare parte materie prima, orice scumpire la nivel international se va resimti in pret. E inevitabil „, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Viorel Matei estimeaza ca preturile produselor alimentare vor creste in 2010. Primele scumpiri vor fi la paine, care se va scumpi, din februarie, cu 15%. Vor urma si alte produse alimentare de baza: zaharul, carnea de pasare si cea de porc.

[quote=Ioan Niculae, patron Interagro]Romania s-ar putea confrunta cu cea mai mare criza alimentara de dupa 1990, daca nu se vor lua cat mai rapid masuri de natura fiscala pentru sectorul agricol si subventiile nu vor fi acordate la timp[/quote]

Datele Institutului National de Statistica arata ca, in 2010, cele mai mari scumpiri au fost la cartofi, de peste 45% urmate de legume si fructe, de 20%.

Ce este de facut? Autoritatile stiu foarte bine. O dovedesc declaratiile lui Traian Basescu, citate mai sus. Se va trece, insa, de la planuri, la fapte concrete ?

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Barna Tanczos, a declarat luna trecuta ca, in conditiile austeritatii bugetare, marea miza se va pune pe fondurile europene.

„Conform bugetului pentru 2011, se prevede o plata din fonduri europene de 5,9 miliarde lei (aproximativ 1,5 miliarde euro). Din aceasta suma, circa 700 milioane euro vor fi platile directe pe hectar, restul sumei reprezentand plati facute de APDRP pentru proiecte de investitii din fonduri europene”, a mentionat Tanczos.

Astfel, absorbtia totala din fonduri europene a Romaniei va ajunge la 3 miliarde euro, din 10 miliarde euro pentru perioada 2007-2013, sustine secretarul de stat in MADR.

„Asteptam sa vedem fapte, nu vorbe, sa trezeasca cineva la Palatul Victoria”, spune Ioan Niculae.

„Pana una alta, ne-au blocat accesul la gaze ieftine, fapt ce va creste pretul ingrasamintelor, au sistat subventiile. Cei care mai producem ceva, vom iesi la export, pentru ca piata locala este controlata de importatori”, a mai spus omul de afaceri.