- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Comertul si distributia au dus numarul falimentelor la un nou record

15 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Peste 7.500 de companii au dat faliment in primele sase luni ale anului, dublu fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe falimente au fost in comert si distributie, domenii in care se inregistreaza si cele mai mari intarzieri la plata facturilor, de peste 3 luni, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii in domeniu.
Comertul si distributia au dus numarul falimentelor la un nou record

Falimentul este o institutie sanatoasa, un indicator care arata ca economia isi elimina „rotitele” stricate, spun specialistii. In plus, falimentul arata in mod concret ce riscuri investitionale presupun anumite domenii de activitate.

In Romania, plecand de la datele prezentate joi de Oficiul National al Registrului Comertului, se poate trage concluzia ca „a face business” nu este, pentru toti oamenii de afaceri o activitate rentabila. Daca anul trecut, in primele sase luni ale anului, se raportau 3.553 de cazuri de faliment, in acest an, in primul trimestru, numarul firmelor care au dat faliment a depasit 7.500.

[quote=Cristian Ionescu, director general Coface Romania]Numarul tot mai mare de falimente reprezinta, dincolo de consecintele economice si sociale, faptul ca economia tinde sa se insanatoseasca, eliminand toate rotitele neperformante[/quote]
Specialistii se asteapta ca in acest an, economia romaneasca sa genereze un record istoric de falimente, nivelul estimat fiind intre 10.000 si 15.000 de cazuri. Motivele tin de aparitia unei „tensiuni sporite” in mediul de business, generata de cresterea fara precedent a fenomenului de neplata la timp a facturilor, fapt care a dus la blocaj financiar in multe domenii de activitate.

„In prezent, in Romania mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro”, declara Cristian Ionescu, director companiei de consultanta Coface Romania.

„Neplata facturilor in termenele agreate duce la blocaje in sistem care se transpun rapid in intreaga industrie. Multe dintre firmele care nu au un capital suficient care sa le asigure supravietuirea pana isi incaseaza facturile, ajung sa dea faliment”, a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, spune ca cele mai afectate sunt IMM-urile, acolo unde forta financiara este redusa, iar un contract neonorat la timp sau un blocaj financiar aparut intr-o perioada cu lichiditate scazuta pot aduce firma in faliment.

Retailul, distributia si constructiile, cele mai multe falimente

Conform datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, cele mai multe falimente au fost, in primul semestru, in comertul cu ridicata si amanuntul unde au fost inregistrate 3.243 de falimente. Urmeaza industria prelucratoare, cu 1.587 de falimente, constructiile, cu 706 falimente si tranzactiile imobiliare, cu 552 falimente.

„In retail si distributie, legatura cu retailerii joaca un rol important, iar intarzierile la plata in acest sectoare sunt la ordinea zilei. Constructiile, pe de alta parte, desi reprezinta cel mai dinamic segment al economiei, este si unul dintre cele mai riscante”, a explicat Ionescu, pentru DailyBusines.ro.

Cele mai putine falimente s-au inregistrat in activitatile de pescuit si piscicultura, 10 falimente, sanatate si asistenta sociala, 16 falimente si industria extarctiva, 18 falimente.

Datele Oficiului National al Registrului Comertului arata ca oamenii de afaceri straini prezenti in economia romaneasca sunt mai buni manageri decat romanii, dovada ca din cele 7.499 de falimente inregistrate de ONRC, 84,3%, adica 6.318, au fost firme cu capital autohton, iar 737 cu capital strain. Alte 444 de falimente au fost inregistrate in cazul societatilor cu capital mixt.

Anul trecut, numarul falimentelor companiilor romanesti a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2006, arata un studiu Coface.

La sfarsitul anului, un numar de 14.104 firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 in reorganizare judiciara iar 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active. 13.104 de firme s-au aflat in faliment.

Bucurestiul, orasul cu cei mai multi faliti

Conform datelor ONRC, din punct de vedere al repartitiei la nivel national, Bucurestiul detine in acest an 971 de falimente, ceea ce reprezinta o pondere de 12,9% din totalul acestora. Acesta este urmat la mica distanta de judetul Timis cu 741 falimente (9,9% din total), judetul Vrancea cu 386 falimente (5,1% din total), Prahova, 369 (4,9% din total) si Hunedoara cu 317 falimente inregistrate (4,2% din total).

De asemenea, judetul cu cel mai scazut nivel al falimentelor inregistrate in primul semestru este Teleorman cu doar 16 falimente (0,2% din total), urmat de Alba, 24 de falimente, Giurgiu si Ialomita, 39 de falimente, si Covasna, 54 de falimente.

Cu exceptia judetelor Alba, Caras-Severin si Galati, in toate celelalte judete numarul falimentelor a crescut fata de primul semestru al anului 2007.

Economia romaneasca, in proces de consolidare

Specialistii spun ca numarul mare de falimente reprezinta, pe de alta parte, un indicator al faptului ca economia a intrat intr-un proces de consolidare, in care business-ul isi cerne valorile si elimina lipsa de performanta.

„Daca privim ratele de crestere in diversele ramuri ale economiei, se observa in mod evident ca ritmul de crestere se reduce in acest an, urmare a procesului de consolidare”, declara Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

[quote= Florin Pogonaru, presedinte AOAR]Incet, dar sigur, mecanismele pietei isi vor spune cuvantul, rau-platnicii vor fi eliminati, iar in economie vor rezista doar business-urile sanatoase, cele cu potential si management performant.[/quote]
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, declara, anterior, pentru DailyBusiness.ro faptul ca perceptia fata de faliment, in Romania este una putin deplasata fata de celelalte tari din UE unde, anual, sunt inregistrate zeci de mii de dosare de faliment.

„A da faliment nu inseamna neaparat sa vrei sa scapi de datoriile la stat sau catre partenerii de afaceri”, a afirmat Voinea care a dat exemplu Statele Unite unde, din trei firme nou infiintate, una falimenteaza la numai un an de existenta.

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, cele mai multe falimente din acest an au fost inregistrate in luna mai, cand si-au inchis portile 1524 de companii. In ianuarie au fost 1024 de falimente, in februarie 1.214, in martie 1.225, in aprilie 1.305, iar in iunie 1.207 falimente.

Pe de alta parte, numarul firmelor nou infiintate in primul semestru al anului s-a ridicat la 76.083, in crestere cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost inregistrate 73.446, potrivit datelor furnizate de ONRC.

Cele mai multe societati nou infiintate au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor (21.478 firme infiintate). Acestea sunt urmate de societatile din constructii (14.252 firme infiintate) si cele din domeniul activitatilor stiintifice si tehnice (7.893 firme infiintate).