COMPANII, CARIERE

Companiile de medicamente generice anunta sute de disponibilizari pana la finalul anului

07 octombrie 2014, ora 11:40 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
medicamente.jpg
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta ca sute de angajati vor fi disponibilizati anual in conditiile mentinerii unui cadru fiscal si legislativ care descurajeaza productia de medicamente.

“Regimul fiscal nesustenabil si discriminator din ultimii ani a afectat puternic operatiunile industriale ale companiilor membre APMGR, care anunta ca peste 200 de angajati vor fi disponibilizati pana la finalul anului 2014. Aceasta tendinta va continua si in anii urmatori, daca nu se iau masuri concrete pentru indepartarea barierelor de acces si a barierelor investitionale impuse producatorilor de medicamente generice”, se arata in comunicatul APMGR.  

"Autoritatile ar trebui sa fie constiente ca industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un angajator strategic, care ofera locuri de munca inalt calificate si un contributor important la cresterea economica, in mod special prin cresterea potentialului de export al industriei", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.  

Companiile membre APMGR au o contributie importanta la economia reala. Activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca in Romania si contribuie, prin impozite directe si indirecte, cu circa 1,5% la PIB-ul Romaniei.  Incepand cu 2011, cand a fost introdusa taxa clawback in actuala formula de calcul, au disparut de pe piata 1.332 de medicamente. Mai mult de jumatate din aceste medicamente disparute (888 in total) erau medicamente cu pret mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate in Romania. Prin disparitia acestora si utilizarea variantelor mai scumpe sistemul public, dar mai ales pacientii, trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament.  

"Disparitia medicamentelor generice, accesibile ca pret, are efecte grave pentru cele mai vulnerabile categorii sociale, dar afecteaza puternic si economia romaneasca, prin diminuarea productiei locale", a adaugat Laurentiu Mihai.  

“Desi sectorul farmaceutic a fost prezentat ca un domeniu strategic pentru economia Romaniei in cadrul Strategiei Nationale pentru Competitivitate 2014-2020, politicile publice in vigoare blocheaza dezvoltarea economica a acestui sector de productie si, in unele cazuri, imping spre insolventa companiile producatoare de medicamente generice”, mai spun reprezentantii APMGR.  

In acest context, APMGR solicita autoritatilor sa adopte de urgenta o serie de masuri care sa faciliteze accesul pe piata al medicamentelor generice si sa inlature barierele care blocheaza investitiile in productia locala. Printre acestea, se numara:  

- Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback (prin introducerea unui clawback diferentiat pentru medicamentele generice) si reducerea nivelului actual al taxei de peste 20% trimestrial;

- Modificarea mecanismului de stabilire a preturilor medicamentelor de catre Ministerul Sanatatii prin renuntarea la dubla referentiere (respectiv compararea pretului genericului atat cu cel al produsului original (max. 65%), cat si cu cel din cele 11 state de referinta);

- Introducerea unui sistem de monitorizare al prescrierilor si a unei politici clare in privinta prescrierii de medicamente compensate;

- Introducerea unor politici de incurajare a prezentei si volumului activitatilor locale de productie ale industriei producatoare de medicamente generice, precum si definirea adecvata a activitatilor de cercetare si dezvoltare desfasurate in facilitati de profil din Romania.  

APMGR este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta. Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa.  

APMGR este afiliata la Asociatia Europeana a Producatorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.  

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 23:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter