- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum au ajuns clinicile medicale private din Romania sa atraga investitii de zeci de milioane de euro

16 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Deschiderea unei clinici sau a unui spital privat a devenit o afacere extrem de profitabila, chiar si in vreme de criza. Investitiile in domeniu au ajuns sa rivalizeze cu cele din industrie si comert, in conditiile in care tot mai mult romani renunta la asistenta medicala de stat si opteaza pentru serviciile private.
Cum au ajuns clinicile medicale private din Romania sa atraga investitii de zeci de milioane de euro

20 de milioane de euro

. Este pretul platit de Societe Generale Asset Management pentru 36% din actiunile Medlife, compania ce detine cel mai mare spital privat din tara, Life Memorial Hospital din Bucuresti. Ce i-a facut pe investitorii francezi sa cheltuiasca aceasta suma, mai ales acum, in conditii de criza? Raspunsul este simplu. Potentialul unei piete de servicii medicale evaluata la 400 de milioane de euro in acest an, insa care, in urmatorii 5 ani, ar putea depasi 1 miliard de euro, potrivit expertilor.

De unde acest potential? Raspunsul este la fel de simplu. Romania are unul dintre cele mai proaste sisteme sanitare din Europa, iar alternativa privata nu acopera nici macar 10% din potentialii clienti, potrivit estimarilor Medlife.

„Romania inregistreaza cel mai inalt ritm de crestere al pietei de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est, alaturi de Rusia si Bulgaria, de 25-30%”, a explicat Mihail Marcu, presedintele Consiliului de Administratie Medlife.
[quote=Catalin Popa, CEO Euroclinic]Serviciile medicale private nu au fost afectate de criza, intreaga piata avand cresteri de 30-40% in acest an[/quote]

Spitalul privat, o afacere interesanta

Medlife, Centrul Medical Unirea si Euroclinic sunt companiile care au deschis deja propriile spitale, investitiile depasind in total 30 de milioane de euro. Cel mai mare este considerat MedLife Memorial Hospital din Bucuresti, o investitie de 17 milioane de euro care a ajuns pe break-even dupa numai 18 luni. Un spital gigant, de peste 12.000 de metri patrati, cu 150 de paturi, sali de operatie, maternitate si alte facilitati.

Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedLife, a explicat parcursul companiei in cateva cuvinte. Romanii s-au saturat de serviciile medicale de proasta calitate si sunt dispusi sa plateasca, ca sa fie tratati asa cum trebuie. Dovada ca, in cei doi ani de la deschidere, spitalul a inregistrat aproximativ 27.000 de pacienti, 10.000 de interventii si peste 1.500 de nou nascuti. Iar veniturile estimate in acest an, ale spitalului, sunt de 20 mil. lei, valoare dubla fata de anul trecut.

Argumente care i-au determinat pe francezi de la Societe Generale Asset Management sa investeasca 20 mil. euro intr-un pachet minoritar de actiuni. In afacerea evaluata la 31,5 mil.euro in acest an (21,2 mil. euro in 2008) mai este implicata si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale. La 6 luni, afacerile MedLife au crescut cu 50%, la aproximativ 53 milioane lei (12,5 mil. euro).

Medlife are o concurenta puternica pe piata serviciilor medicale, mai ales in Bucuresti, acolo unde Centrul Medical Unirea si Euroclinic s-au intrecut in a deschide noi clinici.

Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria, deschis de CMU, de exemplu, a atins la randul sau breakeven-ul operational, iar compania vrea sa dubleze capacitatea Spitalului Arcul de Triumf si anunta deschiderea unor noi clinici in viitorul apropiat.

Euroclinic Hospital & Medical Centers, compania care a deschis in 2005 primul spital privat din Romania, cu o investitie de peste 5 mil. euro, isi propune sa investeasca in perioada imediat urmatoare 1,5 milioane de euro in deschiderea a doua-trei clinici noi in Bucuresti si in tara, dar si in achizitionarea unora deja existente pe piata.

Si asta in conditiile in care afacerile din primele 9 luni i-au adus companiei venituri in crestere cu 39%, la 23,6 milioane lei (5,6 milioane euro).

Planuri de extindere are si compania Gral Medical, ce detine o retea de 17 centre medicale, si care vrea sa construiasca in zona Pietei Alba Iulia din Bucuresti un spital de nisa, orientat pe ortopedie si cardiologie, proiect care are studiul de fezabilitate finalizat.

Investitii masive se fac si in tara. De departe cel mai mare proiect este cel derulat la Iasi acolo unde se construieste spitalul Arcadia, ce va fi cel mai mare spital privat din tara. Investitia, pentru care familia Fiterman a alocat 15 milioane de euro, va fi inaugurata in luna ianuarie.

Sever Rotariu, purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca spitalul cu o suprafata totala de 11.000 mp si cu 180 de paturi va deservi toata zona Moldovei, insa Arcadia vrea sa isi extinda business-ul, pe viitor, si in restul tarii.

O piata cu potential

In prezent, cele mai multe venituri ale companiilor de servicii medicale vin din sectorul corporate. Zeci de mii de firme au incheiat contracte de servicii medicale pentru angajatii lor, pentru care platesc lunar intre 5 si 10 euro (un pachet ce include medicina muncii si investigatii medicale de preventie) si pana la cateva mii de euro (servicii full-option).

Afacerea pe sistemul de abonamente a fost evaluata la 36 mil. euro anul trecut, iar anul acesta la 40-45 mil.euro.

Centrul Medical Unirea este unul dintre principalii jucatori pe acest segment, anuntand recent ca a depasit numarul de 75.000 de arondati. Unul dintre cele mai mari conturi de anul acesta este Continental, cu peste 2.500 de angajati, alte companii importante fiind Wipro Technologies sau PSV Industries.

O alta componenta a business-ului o reprezinta asigurarile de sanatate, o piata evaluata la 10 mil. euro in 2008.

Unii experti estimeaza ca viitorul apartine asigurarilor de sanatate si mai putin sistemelor de abonamente.

Argumentele tin de pretul mai mic al asigurarilor si de posibilitatea accesarii serviciilor mai multor clinici. Sinziana Maioreanu, directorul general al asiguratorului Signal Iduna, estimeaza ca piata asigurarilor de sanatate va creste astfel cu peste 10-15% inca din acest an, in contextul in care sistemul sanitar public este intr-o situatie de subfinantare „teribila”.

Furnizorii de servicii medicale private estimeaza ca viitorul le-ar putea aduce o crestere a afacerilor si pe segmentul de retail (persoane fizice). Georgeta Serban, director general si co-proprietar al furnizorului de servicii medicale private Gral Medical, spune ca pregateste trei proiecte care au ca fundament tocmai acest lucru.

Medlife, care a deschis recent o banca de celule stem, cu o investitie de 2 milioane de euro, spera sa stranga mai multi bani din serviciile de retail, de la preventie la chirurgie, acolo unde a inregistrat un avans de 50%. In prezent, compania obtine numai 30% din venituri din activitatea de retail, restul din abonamente.

Theodor Alexandrescu, directorul general al subsidiarei American Life Insurance Company (ALICO), estimeaza ca reforma sistemului de sanatate, ce are in prim-plan introducerea sistemului co-platii, ar putea aduce chiar un plus de 700 milioane de euro in piata asigurarilor private de sanatate.
[quote=Theodor Alexandrescu, seful AIG Life]Niciun sistem din lume nu poate suporta toate cheltuielile medicale, pana si americanii au ajuns la un punct in care trebuie sa-l reformeze[/quote]
Potrivit unui studiu realizat de Mednet, peste 74% dintre abonamentele la clinicile private din Bucuresti sunt platite de companii pentru angajati, restul fiind achitate de persoanele fizice.

Printre principalele companii care au in portofoliu asigurari private de sanatate se numara Eureko (fosta Interamerican), Allianz-Tiriac, Signal Iduna, Omniasig Life, Astra Asigurari, AIG Life, BCR Asigurari, iar cele mai cunoscute clinici private care ofera abonamente medicale sunt: Medicover, MedLife, Centrul Medical Unirea (CMU), Gral Medical, Medsana, Medcenter.

Piata de servicii medicale private este evaluata la 430 milioane de euro in acest an, fata de 350 de milioane de euro in 2008.