COMPANII

Erste: Pretul petrolului va atinge un nou nivel record

05 martie 2012, ora 13:03 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
petrol.jpg
Pretul petrolului va atinge un nou nivel record, de123 dolari pe baril pana in martie 2013, estimeaza analistii de la Erste Group, care pun evolutia pe seama capacitatilor de rezerve scazute. O intensificare a crizei din Iran ar putea ridica pretul la 150 – 200 dolari, afirma expertii.

 Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril in 2011. Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980.   Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran. Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi (mb/zi) si exporta peste 21 mb/zi, se spune in analiza Erste.

 De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca FED este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul. Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. „Preconizam un pret mediu de 123 USD pe barilul de titei Brent in 2012”, a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.

In Europa, pretul mai ridicat al petrolului ar putea afecta in curand economia.   „Dupa parerea mea, nivelul maxim al extractiei globale de petrol conventional a fost deja depasit. Desi presupun ca metodele de extractie neconventionale ar putea compensa aceasta situatie intr-o mare masura, sursele usor de exploatat au fost epuizate deja in mare masura”, explica Ronald Stoeferle.   Un factor important este si „pragul de rentabilitate al pretului petrolului” mult mai ridicat.   “Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 USD pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 USD anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80 – 90 USD. „Vulnerabilitatea fiscala” este mare. Mai mult, capacitatile de rezerve ale OPEC au atins un nivel critic. Dat fiind ca Arabia Saudita nu a produs niciodata in mod durabil mai mult de 10 mb/zi, este posibil sa aflam daca capacitatile de rezerve exista cu adevarat numai in cazul aparitiei unei situatii de urgenta. In mod evident, cererea este dominata de Asia.70% din consumul suplimentar de petrol revine Chinei si Indiei”, se mai spune in raport.   Potrivit expertilor Erste, se pare ca OPEC controleaza in prezent pretul mai strict ca oricand. In contextul actual, preturi de 90-110 USD nu ar trebui sa creeze inca nicio forma de distrugere a cererii. S-ar parea ca pretul petrolului testeaza nivelul exact al pragului critic, pentru ca apoi sa se majoreze inca putin la fiecare incercare.   Totusi, solutia in cazul preturilor mari consta tot in preturi mari, ceea ce inseamna ca atat cererea din tarile OCDE cat si oferta (petrol neconventional, noi metode de productie etc.) se ajusteaza.

  Pericolul din Orientul Mijlociu    

Expertii Erste Group afirma ca Orientul Mijlociu ar putea duce la o crestere  chiar mai mare a pretului petrolului.  Raspandirea tensiunilor politice in Libia in 2011 si razboiul civil rezultat au indicat clar riscurile intreruperii productiei in tarile instabile politic. Desi tara contribuie cu doar aproximativ 2% la productia globala prin productia de titei de aproape 1,65 mb/zi, pretul titeiului Brent a crescut din februarie pana in aprilie 2011 cu aproximativ 25%.  

“In prezent, urmarim cu ingrijorare Iranul, cea dea treia mare tara exportatoare de petrol din lume. Criza latenta din Iran devine din ce in ce mai tensionata si pare a fi pe cale sa explodeze. Ultimele manevre, amenintari, sanctiuni si embargouri, precum si razboiul actualul din umbra au aprins si mai mult sentimentul’, a spus acesta.   „Chiar si un blocaj de scurta durata al Stramtorii Hormuz ar avea efecte dramatice. Pretul petrolului ar creste cu siguranta la noi niveluri record, deoarece 20% din productia totala de petrol este transportata pe aceasta cale maritima foarte ingusta”, a explicat Ronald Stoeferle.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter