COMPANII

Fantoma FNI inca bantuie Romania: Cum se mai scurg sute de milioane din bani publici

17 decembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
F.jpg
Statul roman continua sa despagubeasca victimele escrocheriei FNI si la sase ani dupa ce a demarat platile catre acestea, prin intermediul AVAS. Tinand cont de ritmul si valoarea despagubirilor, fantoma jocului piramidal va mai bantui Romania cel putin sase ani de acum incolo.

Prabusirea schemei piramidale Fondul National de Investitii (FNI) a afectat circa 300.000 de investitori, care s-au unit in procese diferite pentru a-si recupera banii, avand in vedere ca investitiile la Fond erau garantate de statul roman prin intermediul CEC.

Acum, 130.797 de victime ale fraudei FNI pot depune cererile pentru recuperarea sumelor investite, a anuntat luni Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS.

In urma cu sase ani, Autoritatea demara plata despagubirilor catre alti 22.000 de fosti deponenti la FMI, in urma unui proces castigat de acestia in decembrie 2004.

Nici in prezent nu au fost despagubite toate cele 22.000 de persoane, pe lista mai ramanand inca 6.000, potrivit unor surse din cadrul AAAS.

Si asta pentru ca despagubirile se dau din incasarile Autoritatii, care mai obtine venituri sub forma de dividende sau din diverse vanzari de participatii la companii unde statul inca mai este actionar.
DailyBusiness Video: FNI

Fosta AVAS isi bugetase pentru anul in curs venituri de 240 milioane de lei, de trei ori mai mare fata de cele de anul trecut, si intentiona sa vanda in 2013 pachete minoritare la 81 de firme.

Aceste venituri sunt insa prea mici pentru a compensa despagubirile pe care statul le datoreaza mai multor persoane care au castigat aceste drepturi in instanta, inclusiv familia Paunescu, prin intermediul Dac Air.

Cum AVAS nu a putut despagubi in 6 ani circa 22.000 de deponenti, este greu de crezut ca va reusi sa despagubeasca prea curand pe toti cei 130.000 din noul val, care au obtinut sentinta favorabila in martie 2007.

Pagube de 400 milioane de lei

La sfarsitul lunii ianuarie 2007, Tribunalul Bucuresti a incheiat judecarea dosarului FNI, pronuntandu-se, pe 20 martie acelasi an, pentru condamnarea vinovatilor la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 3 si 15 ani si stabilind despagubirea a peste 130.000 de parti civile.á

Motivarea sentintei arata ca äpersoanele fizice si juridice au investit prin cumpararea de unitati de fond, in intreaga perioada de la infiintarea Fondului National de Investitii si pana pe 24 mai 2000, suma totala de 744,46 milioane de lei, subscrierea medie pe judet (excluzand Bucurestiul) fiind de 12,78 milioane de lei, iar valoarea medie a subscrierii la 10.000 de locuitori, de 33,43 de lei".Totodata, prejudiciul total calculat de expertii contabili desemnati de instanta, suferit de investitorii Fondului National de Investitii, este de 394 milioane lei, scriaáGazetaDeSudáin anul 2008.

Dupa mai multe amanari ale pronuntarii verdictului, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat atunci pe Ioana Maria Vlas la 13 ani de inchisoare si pe Nicolae Popa, la 15 ani.á

"Dormi linistit, FNI vegheaza"

FNI s-a lansat in 19 octombrie 1995, iar prima cotatie a unitatii de fond a fost de 10.000 de lei vechi. In aprilie 2000, respectiv in momentul in care FNI a intrat in colaps, valoarea unitatii de fond era de 99.700 lei, asta dupa ce in septembrie 1999, fiecare unitate de fond a fost splitata in 10, ceea ce inseamna ca in patru ani si jumatate, FNI a reusit sa multiplice de 99,7 ori banii investitorilor, potrivit BusinessDay.ro.

Calculat in dolari, cine a investit 1.000 dolari in noiembrie 1995, avea 12.500 de dolari in aprilie 2000, desi intre timp, leul s-a devalorizat cu 700%.

Ce efect au avut aceste performante in randul populatiei? Lacomia si lipsa de educatie financiara au determinat cresterea exponentiala a numarului de investitori, astfel ca doar in ultimii doi ani si jumatate de functionare, activele au crescut de 11 ori, iar numarul investitorilor de aproape 8 ori.

Pe de alta parte, succesul FNI s-a datorat si celebrei campanii publicitare "Dormi linistit, FNI vegheazaů" iar garantia oferita de CEC i-a adormit si pe cei mai suspiciosi dintre romani.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mircea Gheorghe a spus:
17/12/2013 09:33
Nu inteleg de ce acesti bani nu sunt recuperati de la cei care au fraudat, au inselat si au furat banii de la populatie.
Nu inteleg de ce statul roman trebuie sa suporte toate excrocheriile facute de in Romania, vezi Bancorex, Eximbank, Banca Turco-Romana, FNI, Caritas, etc.
 
pop a spus:
20/12/2013 09:36
Pentruca la conducerea tarii sunt numai lipitori de afise borfasi si praduitori. atita timp cit societatea civila va permite ajungerea in parlament a nonvalorilor lucrurile se vor perpetua la nesfirsit.
si este din rau in mai rau . acum praduitorii au inceput sa vinda pe nimic si ultimele rezerve naturale, aceptind distrugerea iremediabila a terenurilor agricole singurele care ne pot asigura supravietuirea pe termen nelimitat.
 
Dumitru Grosu a spus:
18/01/2014 22:29
FNI a devenit escrocherie cu sprijinul direct al statului care a actionat in mai multe moduri pentru a-si jefui cetatenii (pe care, de fapt, ar fi trebuit sa-i apere de jaf):
- Fondurile mutuale, institutii care, in mod normal, ar trebui sa functioneze cam ca niste banci private de investitii, au fost deschise conform unor legi (nu ca "jocurile piramidale" de genul "Caritas"), cu aprobarea si sub controlul unor institutii de stat specializate (CNVM, BNR). Statul este cel ce a atras cetatenii sa depuna cu incredere la aceste fonduri prin legi care asigurau plata integrala a salariilor compensatorii daca banii se depuneau (si) in aceste fonduri precum si prin participarea directa, ca actionar (si garant) a CEC si, ca investitori, a CEC si AVAS!
Dupa ce "rechinii" aflati atunci fruntea acestui stat mafiot (ministri, sefi de servicii secrete, alti inalti functionari de stat) au furat banii pagubitilor (prin firme-fantoma de asa-zisi investitori) precum si in bani lichizi, prin mana lui Vintu si Popa, au "trantit" fondul (ca pe Bancorex, Banca Religiilor etc.) si au pus justitia ("independenta", nu?) sa masluiasca "cartile" ca nici dracul sa nu le mai poata deslusi.
Nu pagubitii au fost vinovati, ci mafia din fruntea statului!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 07:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter