- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Investitorii straini sustin modificarea legislatiei muncii

22 Dec, 12:11 • Redactia DailyBusiness
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (FIC) saluta initiativa Guvernului de a schimba Codul Muncii. Cresterea competitivitatii economiei romanesti si a atractivitatii acesteia pentru investitori, precum si consolidarea sectorului privat depind in mare masura de piata fortei de munca, afirma investitorii.
Investitorii straini sustin modificarea legislatiei muncii

Mariana Gheorghe, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, a declarat ca modernizarea si flexibilizarea legislatiei muncii, precum si corelarea acesteia cu legislatia europeana, sunt absolut necesare pentru o economie functionala si competitiva.

„Ne exprimam increderea ca procesul de imbunatatire si adoptare a legislatiei relevante va continua, ca si dialogul constructiv cu toate partile implicate, proces care este necesar in beneficiul tuturor – angajati, angajatori si autoritati” a spus presedintele FIC, intr-un comunicat citat de DailyBusiness.ro

Sorin Mindrutescu, presedinte AmCham Romania, a declarat ca atat AmCham, cat si FIC au propus si sustinut in ultimii ani modificarea legislatiei muncii, pentru o mai mare flexibilitate.

AmCham si FIC sustin introducerea criteriului performantei in ceea ce priveste angajarea si concedierea salariatilor, modificarea prevederilor cu privire la contractul individual de munca incheiat pe durata determinata, in sensul transformarii acestuia intr-un instrument real pentru angajator si salariat.

Totodata, investitorii straini considera necesara individualizarea timpului de munca si a timpului de odihna, in sensul luarii in considerare a nevoilor actuale si reale ale companiilor si salariatilor, posibilitatea agrearii, prin contractul individual de munca, a unui termen de preaviz mai lung, raportat la functia ocupata de catre salariat, in cazul demisiei.

AmCham si FIC mai solicita posibilitatea agrearii de catre partile contractului individual de munca a modului de acoperire de catre salariat a pagubelor produse angajatorului, fara excluderea dreptului salariatului de a refuza acest lucru.

Propunerile celor doua organizatii se regasesc atat in Cartea Alba a FIC din 2007 si 2009, cat si in propunerile inaintate autoritatilor de catre AmCham la inceputul anului 2009.

„Modificarea si aplicarea unei legislatii a muncii adaptata unei economii moderne creeaza cadrul pentru cresterea numarului de angajati si pentru diminuarea cazurilor de munca fara contract. Calculele macroeconomice arata ca, doar prin adoptarea unor reglementari mai flexibile, se pot crea aproape 90.000 de locuri de munca pe termen scurt”, se mai spune in comunicat.

FIC si AmCham afirma ca reprezinta opiniile a aproximativ 400 de companii membre, reprezentand in jur de 300.000 de angajati, peste o treime din PIB si trei sferturi din capitalul strain investit in Romania.

Guvernul a decis, marti, in urma negocierilor cu sindicatele si patronatele, sa ofere un termen suplimentar de o luna acestora pentru a veni cu propuneri de modificari a legislatiei muncii.

Sindicatele au acuzat ca modificarile propuse de investitorii straini vor elimina, practic, toate drepturile angajatilor, in timp ce patronatele afirma ca sunt necesare noi modificari menite sa stimuleze angajarile.

Guvernul si-a asumat, prin noua scrisoare de intentie, decizia de a modifica actualul Cod al Muncii in 2011.