- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ionut Popescu: Obligarea companiilor de stat sa faca donatii este un jaf

03 Dec, 16:30 • Redactia DailyBusiness
Fostul director general al Fondului Proprietatea Ionut Popescu afirma ca decizia Guvernului de a obliga companiile de stat Romgaz, Electrica si Loteria Romana sa faca donatii catre buget reprezinta un jaf, care poate avea consecinte grave asupra mediului de afaceri din Romania, potrivit Mediafax.
Ionut Popescu: Obligarea companiilor de stat sa faca donatii este un jaf

„Cum sa le ceri acum unor oameni sa-ti cumpere actiunile tale, pe care vrei sa le vinzi prin bursa, cand tu devalizezi de fapt conturile acelei companii. Scade toata increderea intr-un stat, intr-un guvern care ia astfel de decizii. Masura asta aduce niste deservicii enorme Romaniei. Te poti astepta la niste decizii, tu ca intreprinzator, ca statul oricand sa gaseasca o astfel de, nu stiu cum sa-i spun, nici macar chichita, pentru ca este un jaf de fapt, adica tu iei din banii care nu iti apartin doar tie”, a spus fostul ministru al Finantelor la Europa FM.

El spune ca o astfel de masura creeaza discriminare fata de celelalte companii de pe piata, iar daca ar fi generalizata, atunci si companii ar avea posibilitatea sa doneze banii catre actionarul majoritar, fara a mai acorda dividende si fara a plati impozite catre stat.

„Nu trebuie sa fii foarte mare economist sa iti dai seama ca nu poti sa iei din ceva care nu iti apartine numai tie. Sau chiar daca iti apartine numai tie, nu poti sa nu te gandesti ca si celorlalti jucatori de pe piata trebuie sa le dai posibilitatea sa reactioneze la fel. Si atunci nu mai vorbim de dividende, de impozite pe dividende, vorbim de donatii ale companiilor catre actionarul majoritar sau catre actionarul unic dintr-o companie”, a adaugat Popescu.

El apreciaza ca, in contextul in care compania Romgaz ar urma sa fie listata la bursa, aceste donatii ar descuraja jucatorii sa faca tranzactii cu actiunile acestui emitent. Totodata, un astfel de semnal ii poate determina pe investitorii straini sa nu mai investeasca in Romania.

„Efectele negative pe care le va avea o astfel de decizie, cred ca sunt greu de estimat, pentru mediul de afaceri este ceva de neimaginat. Se introduce o distorsiune majora in mediul de afaceri, pentru ca, daca statul poate sa faca asa ceva intr-o companie in care el este 100% proprietar, in mod normal trebuie ca si orice alt intreprinzator in propriul lui SRL, in propria lui companie, sa poata face la fel. Nu poti transforma toate companiile intr-un fel de ONG-uri, care fac donatii, ii ajuta pe cei in nevoie”, a continuat Popescu.

E a amintit ca Fondul Proprietatea, care detine 15% din actiunile Romgaz, va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 de milioane de lei catre bugetul de stat.

In luna august, la prima rectificare bugetara din acest an, Guvernul a decis ca distribuitorul de energie Electrica si Romgaz sa doneze la buget cate 400 milioane lei, iar Loteria 74 milioane lei din profitul anilor precedenti si vanzari de active.

Directorul general al distribuitorului de energie Electrica, Ioan Folescu, a declarat la finele lunii noimebrie, ca va dona la bugetul de stat 150-200 milioane lei, respectiv jumatate din nivelul solicitat de Guvern, intrucat compania nu „isi poate permite” sa cedeze intreaga suma.

Actionarii Loteriei Romane nu aprobat pana in prezent donatia catre bugetul de stat.

Administratorului Fondului Proprietaeta, Franklin Templeton, care detine pachete minoritare de actiuni la fiecare dintre cele trei companii, se opune transferului sumei de 400 milioane de lei de la Romgaz si propune in schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori.

Franklin Templeton spune ca plata unui dividend special, proportional catre toti actionarii Romgaz, ar presupune un cost suplimentar de doar 70,6 milioane de lei. Fondul Proprietatea detine 15% din actiunile Romgaz.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Romgaz si Electrica, iar Loteria Romana este controlata de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit estimarilor Franklin Templeton, avand ca referinta consecintele unor actiuni guvernamentale similare in alte piete, donatia Romgaz de 400 milioane de lei ar putea insemna o pierdere de 1,19 miliarde de lei, reprezentand scaderea valorii participatiilor Ministerului Economiei la companiile Transelectrica, Tranzgaz si Romgaz.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul ar urma sa fie listat la BVB la finele lunii ianuarie.