- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Managerii prevad scaderi de activitate si salariati in toate sectoarele in T1

28 Jan, 10:29 • Redactia DailyBusiness
Managerii societatilor comerciale romanesti estimeaza pentru perioada ianuarie - martie 2010 o scadere moderata a activitatii in industria prelucratoare si o scadere in sectorul de constructii, comertul cu amanuntul si servicii in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.
Managerii prevad scaderi de activitate si salariati in toate sectoarele in T1

Si numarul salariatilor din toate sectoarele urmeaza sa se reduca in primul trimestru al acestui an, se arata in ancheta de conjunctura din ianuarie a Institutului National de Statistica (INS).

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei, soldul conjunctural fiind de -12%

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -17% pe total industrie prelucratoare (-20% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste). Cele mai afectate domenii vor fi: fabricarea altor mijloace de transport; metalurgie; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -48%, -37% si respectiv -33%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, in primul trimestru, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -39%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -32%).

Directorii din acest domeniu estimeaza tot o scadere si a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -39%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -22%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -14%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra scadere (sold conjunctural -31%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o scadere si a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -19%), iar preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +31%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere (sold conjunctural -26%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -23%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de plus sau minus 5% la nivel de sector, potrivit INS.