- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Managerii vad o stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si in constructii pana in august

28 Jun, 10:29 • Redactia DailyBusiness
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada iunie-august 2010 o stabilitate relativa a activitatii in industria prelucratoare, in sectorul de constructii si scadere moderata in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Managerii vad o stabilitate a activitatii in industria prelucratoare si in constructii pana in august

Totodata, directorii vad o scadere a numarului de angajatii in toate sectoarele de activitate.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2010, angajatorii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucratoare (-16% la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% si respectiv -38%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimarilor directorilor, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -11%).

Managerii preconizeaza o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -12%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mici, cu mai putin de 50 salariati.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

In acelasi timp, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat in luna iunie 2010 o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%).
Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -11%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +25%).

Conform estimarilor din luna iunie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -8%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -7%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mici (1-49 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).