- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

MDRT: Legea certificarii energetice ar putea intra in vigoare la 30 martie

17 Feb, 12:09 • cristina.mihai
Reprezentantii Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului estimeaza ca legea certificarii energetice va intra in vigoare cel mai tarziu la 30 martie, sperand ca numarul auditorilor energetici sa urce, pana atunci, cu 150-200, fata de cei 623 inregistrati in prezent.
MDRT: Legea certificarii energetice ar putea intra in vigoare la 30 martie

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale, intentioneaza sa emita saptamana viitoare un ordin prin care sa reduca numarul de ani vechime al celor care pot deveni auditori energetici, de la 10 in prezent, la 5 ani. In prezent, un criteriu de selectie ai auditorilor energetici este ca experienta in constructii sa fie de minim 10 ani.

Certificatul energetic are valabilitate de 10 ani. Pentru blocurile noi si cele reabilitate energetic nu se va mai cere certificat de reabilitare pentru fiecare apartament in parte, ci pentru intreg blocul. Aceasta norma va fi introdusa saptamana viitoare in proiectul reglementarii pe care o pregateste Udrea.

Anterior, Guvernul a amanat discutia legata de reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau achizitia de locuinte, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient.

Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh pe metru patrat de arie utila. Informatiile vizeaza consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.