- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pe urmele japonezilor? Romania, cel mai mare risc nuclear din Europa (GALERIE FOTO)

17 Mar, 16:51 • razvan.codorean
Cele doua reactoare ale Romaniei sunt cele mai periculoase exploatari nucleare terestre din Europa, arata un studiu prezentat de Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFE/RL). Mai mult, centrala de la Cernavoda e pe locul 3 in lume intr-un top al primelor cinci potentiale pericole nucleare.
Pe urmele japonezilor? Romania, cel mai mare risc nuclear din Europa (GALERIE FOTO)

Centrala de la Cernavoda, proiectata in anii ’80 de catre o companie canadiana si a carei reactoare au fost inaugurate in 1996 respectiv 2007, ridica multe semne de intrebare, relateaza Radio Europa Libera/ Radio Libertatea.

Expertii remarca faptul ca in luna ianuarie, unul dintre reactoare a trebuit sa fie inchis pentru intretinere. Asta dupa ce, in aprilie 2009, cel de-al doilea reactor a fost inchis la randul sau, pentru scurt timp, din cauza unor probleme electrice.

In topul publicat de RFE/RL, reactoarele de la Cernavoda se afla pe locul 3 in lume intr-un top al primelor cinci potentiale pericole nucleare, dupa centrala de la Metsamor-Armenia si flota de submarine nucleare a Marii Britanii.
[gallery:288]

Specialistii citati de DailyBusiness.roau afirmat, zilele trecute, ca problemele celor doua reactoare ale Romaniei se datoreaza tehnologiei folosite, una ce dateaza din anii ’60.

„Desi cele doua reactoare par, la prima vedere, destul de noi, ele sunt depasite din punct de vedere tehnologic. Tehnologia, inclusiv calculatorul central, este din anii ’60”, a declarat Ioana Ciuta, director executiv la Terra Mileniul III, una dintre organizatiile non-guvernamentale ce militeaza pentru inchiderea centralei de la Cernavoda.

„Aceeasi tehnologie cumparata de Ceausescu in anii ’70-80 de la canadieni a generat probleme tocmai la sistemul de racire. S-a intamplat in Canada. Acolo, decat sa investeasca in inlocuirea sistemului de racire, ce ar necesita investitii de aproape 1 miliard de dolari si o durata de executie de 1-4 ani, canadienii au preferat sa opreasca productia”, a mai spus reprezentantul Terra Mileniul III.

Celebra organizatie ecologista Greenpeace a trimis Guvernului de la Bucuresti, acum doi ani, un studiu realizat de profesorul Gordon Thompson, directorul Institutului pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts, in care acesta sustine ca au fost identificate o serie de probleme la tehnologia Candu.

„Acelasi design de reactor, care nu indeplineste standardele moderne de siguranta, a determinat explozia de la Cernobal si primul accident nuclear din lume, in anul 1952, la laboratoarele Chalk River”, a declarat expertul.

Oficialii de la Bucuresti au declarat, la vremea respectiva, ca „centrala nucleara de tip Candu de la Cernavoda are un nivel de securitate nucleara corespunzator cerintelor actuale pe plan european si mondial, fapt confirmat in repetate randuri de experti in domeniu”.

Nepregatiti in caz de accident nuclear la Cernavoda

Dincolo de semnele de intrebare ridicate de experti, pe care le puteti citi pe larg intr-o alta analiza DailyBusiness.ro, au inceput sa apara si primele reactii oficiale.

Primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea, dar si directorul spitalului local, Andrei Andrei, au declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca suntem departe de a putea gestiona situatia in caz de urgenta, neavand nici procedura, nici echipamentele necesare.
[img=1304][/img]

„Planul (de interventie in caz de accident – n.r.), copiat de la canadieni, este perfect pentru ce se intampla in incinta centralei, dar nu si in exteriorul ei. Suntem inca departe de a avea echipamente necesare, profesionistii sau pregatirea pentru gestionarea unui accident nuclear”, a declarat Mariana Mircea.

La aceeasi concluzie au ajuns si expertii de la Marsh, cel mai mare broker de asigurari si consultant de risc din lume. Intr-o analiza publicata de DailyBusiness.ro, acestia au afirmat ca autoritatile romane si companiile nu sunt pregatite sa faca fata unei catastrofe naturale, in genul cutremurelor sau inundatiilor.

Specialistii au afirmat ca nivelul exigentelor companiilor si autoritatilor locale romanesti in ceea ce priveste planurile de raspuns in caz de calamitate naturala sunt inferioare celor din tarile din Vestul Europei, America de nord sau din Japonia. Cu alte cuvinte, chiar daca nu o spun direct, expertii in situatii de risc arata ca Romania n-ar fi pregatita pentru o criza precum cea din Japonia.

„Municipalitatile din vestul Europei, Statele Unite sau Japonia au implementat sisteme de raspuns in caz de dezastru complexe care un plan de management al crizei integrat si o politica de comunicare de criza bine conturata. Autoritatile romane ar putea imprumuta din modele practicate in tari precum Italia, Franta, Olanda sau Japonia”, afirma expertii de la Marsh, intr-un comunicat de presa.

Radio Europa Libera/ Radio Libertatea afirma ca Executivul de la Bruxelles a cerut Romaniei inasprirea indicatorilor de siguranta, inclusiv a celui de rezistenta la cutremure, conform noilor prevederi europene.

Solicitarea a fost inaintata odata cu avizul pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, pe care autoritatile spera sa le dea in folosinta in urmatorii 4-5 ani.

Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat ca reactoarele de la Cernavoda nu prezinta nicio problema si ca sunt programate sa reziste la un seism de 8 grade.

„In cazul unui cutremur, centrala se opreste in conditii de securitate nucleara, adica se asigura urmatoarele functii: oprirea reactorului, racirea zonei active si monitorizarea parametrilor de securitate nucleara”, a declarat Budulan.

„In Japonia, problemele se datoreaza, in mare parte, valului tsunami de peste 9 metri care a inundat centrala de back-up pentru alimentarea circuitelor de racire a pompelor. Cine s-ar fi gandit la o asemenea situatie?”, intreaba acesta.

„De acum incolo, cu siguranta, aceasta varianta – a unui val seismic, va fi luata in calcul. Se vor dezvolta noi modele de risc, va fi regandita intreaga strategie de securitate la nivel mondial, nu numai in Japonia”, explica directorul Nuclearelectrica.

Cele mai periculoase reactoare din lume

Expertii citati de Radio Europa Libera/ Radio Libertatea (RFE/RL) au plasat pe primul loc centrala de la Metsamor, construita in 1980.

Reactoarele au fost inchise in 1988, dupa un cutremur, insa au fost redeschise sapte ani mai tarziu, in conditiile in care reactoarele asigura 40% din energia Armeniei.
[img=1305][/img]
Pe locul II se situeaza flota de submarine nucleare a Marii Britanii, subiectul unor vii controverse legate de securitatea acestora. Ultimul incident relatat de presa dateaza din 2009 cand un submarin nuclear britanic, clasa Vanguard, echipat cu rachete nucleare, s-a ciocnit de un alt submarin de acelasi fel, apartinand francezilor, in timp ce se afla in patrulare. Ambele guverne au negat ca incidentul a fost grav.

Pe locul IV, dupa centrala de la Cernavoda, se afla cea din Leningrad, Rusia. Aflata la doar 70 de kilometri de Sankt Petersburg, centrala s-a confruntat cu multe probleme. Ultimul incident dateaza din 2009 cand unul dintre reactoare ar fi semnalat o scurgere de lichid de racire. Autoritatile ruse au negat informatiile aparute in presa.

Topul se incheie cu centrala nucleara Enrico Fermi din Michigan, situata pe malul lacului Erie, intre doua orase intens populate – Detroit, Michigan si Toledo, Ohio. Centrala Enrico Fermi are doua reactoare, dintre care doar unul, Fermi 2, este in prezent operational, deoarece celalalt a suferit o topire partiala in 1966, fara a exista scurgeri radioactive.