- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Piata fortei de munca: Oportunitatile de angajare si cele mai riscante meserii din 2011

07 Dec, 00:02 • razvan.codorean
Majoritatea firmelor romanesti nu vor mai face disponibilizari, iar 15% dintre ele chiar vor angaja personal in primul trimestru din 2011, arata un studiu efectuat de compania de resurse umane Manpower. Potrivit expertilor, cele mai cautate locuri de munca vor fi in vanzari, servicii clienti si administrativ.
Piata fortei de munca: Oportunitatile de angajare si cele mai riscante meserii din 2011

Va fi anul 2011 mai bun pentru cei care isi cauta un loc de munca? Opinia majoritatii celor 750 de angajatori intervievati de Manpower este ca piata va stagna, cel putin in primul trimestru.

„Un semnal vizibil privind stabilizarea pietei muncii este dat de faptul ca 62% dintre angajatori afirma ca vor sa-si pastreze personalul actual, iar 15% manifesta intentii de angajare”, a declarat Eliza Nechifor, coordonator marketing & comunicare al Manpower Romania.

„Cu toate acestea, data fiind si stagnarea activitatii din perioada sarbatorilor de iarna, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne ca isi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului urmator”, a mai spus Nechifor.
[img=1052]Perceptia angajatorilor privind piata muncii in T1 2011[/img]
Calculul statistic arata, de altfel, ca fata de trimestrul anterior, estimarile privind evolutia pietei muncii s-au inrautatit, insa sunt mult mai bune decat in perioada similara din anul trecut.

Expertul Manpower spune ca, dincolo de pesimismul dat de situatia economica generala, criza de pe piata fortei de munca trebuie interpretata drept o oportunitate.

„Este interesant de subliniat ca in ciuda numarului limitat de pozitii disponibile pe piata muncii din Romania, angajatorii inca intampina dificultati in a gasi candidatii potriviti, candidati care sa-i ajute in mod eficient in atingerea obiectivelor de business”, afima Nechifor.

„In consecinta, perioada actuala este una propice pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, acestia avand oportunitatea de a identifica competentele specifice cautate de angajatori si de a se recalifica sau specializa in functie de acestea, astfel incat sa-si asigure reintrarea pe piata muncii. De fapt, acelasi lucru este valabil si pentru cei care doresc sa-si pastreze actualul loc de munca sau sa avanseze din punct de vedere profesional” a adaugat expertul.

Chiar daca, in teorie, aceasta perioada este considerata propice in gasirea unui nou job, un alt studiu, realizat de site-ul de recrutare Myjob, arata ca pentru a se angaja, unul din trei romani are nevoie de aproape un an de cautari.

Potrivit sondajului la care au raspuns 3.563 de persoane, peste o treime (37,7%) dintre romanii care isi cauta un job petrec peste 12 luni pana la gasirea lui, situatie in care anul trecut se aflau doar 12% dintre acestia.

Rezultatele sondajului arata ca 16,2% dintre participanti au asteptat un job intre 4 si 6 luni, alti 14,1%, intre 7 si 12 luni si 19,09% cauta un loc de munca timp de 3 luni.

Norocosii care gasesc un job in mai putin de o luna sunt cei mai putini: 13%, fata de 27,7% in urma cu un an.

Se cauta angajati in comert

Potrivit studiului Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca, in primul trimestru din anul viitor, cele mai multe angajari se vor face in comert. Motivul ?

Eliza Nechifor spune ca sunt multe companii romanesti si straine care vor sa investeasca anul viitor in comert.

„Astfel de extinderi vor creste numarul oportunitatilor pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, mai ales in vanzari, servicii clientii, sau in aria pozitiilor de tip administrativ”, explica Nechifor.

Alaturi de comert, studiul Manpower indica un avans al cererii de forta de munca in Finante, asigurari, servicii imobiliare, servicii de afaceri si industria prelucratoare. „Interpretarea datelor indica o previziune neta de angajare cu valori pozitive, acest fapt oferindu-ne speranta generarii unor noi locuri de munca”, a declarat expertul Manpower.

La polul opus se vor afla constructiile, industria extractiva si hotelurile si restaurantele, acolo unde cei mai multi managerii estimeaza ca angajarile vor fi foarte putine si vor fi operate disponibilizari.
[img=1051]Estimarile companiilor privind oportunitatile de angajare pe domenii de activitate[/img]

Un alt studiu, realizat de site-ul MyJob, arata ca, pe langa vanzari, la mare cautare sunt specialistii in IT&C. Oferte numeroase sunt si in serviciu clienti si inginerie / tehnologie. Usor isi gasesc un job si cei cu calificari in contabilitate, precum si economistii.

Studiul Manpower arata, pe de alta parte, ca cele mai multe locuri de munca ar putea sa apara, in primul trimestru din 2011, in zonele Sud-Est si Bucuresti & Ilfov. La polul opus se vor vor afla zonele Centru, Sud-Vest si Nord-Est.
[img=1050]Estimarile de angajare in 2011, la nivel regional[/img]

In limbaj statistic, studiul Manpower indica o crestere a previziunilor de angajare cu 14% in comert, 10% in sectorul de prelucrare, 6% in finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, si o scadere de 17% in constructii, 15% in hoteluri si restaurante si de 14% in industria extractiva.

Indicele previziunii de angajare este calculat ca diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

Campioni la pesimism

Potrivit datelor oficiului european de statistica Eurostat, Romania si Grecia sunt singurele tari din UE care vor incheia anul 2010 in recesiune.

Statistica se transpune si in piata muncii, acolo unde previziunile privind angajarile in cele doua tari in 2011 sunt, potrivit studiului Manpower, printre cele mai pesimiste din lume.

Astfel, dintre cei 64.000 de angajatori din 39 de tari, cei din Romania, Grecia, Cehia, Austria, Irlanda si Spania sunt cei mai pesimisti in privinta evolutiei pietei muncii.

Asta in timp ce, pe ansamblu, 32 dintre cele 39 de tari si teritorii analizate se asteapta la evolutii pozitive, cei mai optimisti fiind angajatorii din India, China, Taiwan, Brazilia, Turcia si Singapore.

Potrivit studiului Manpower, angajatorii din Germania, incurajati de previziunile optimiste din finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, raporteaza cele mai optimiste perspective de angajare din ultimii trei ani, iar angajatorii din Suedia anticipeaza cel mai puternic ritm de angajare din ultimii doi ani.

Pe de alta parte, optimismul evident privind perspectivele din Turcia se datoreaza in mare parte intentiilor puternice de angajare din sectoarele constructii si industria prelucratoare. Mai mult decat atat, rezultatele studiului pe teritoriul Italiei arata imbunatatiri in ceea ce priveste intentiile de angajare pentru al treilea trimestru consecutiv, determinand prima estimare pozitiva a angajatorilor italieni din ultimii doi ani.

Jeffrey A. Joerres, presedintele Manpower, a explicat ca rezultatele studiului arata, insa, pe ansamblu, ca la nivel global piata muncii continua sa aiba un parcurs dificil, angajatorii nefiind destul de increzatori incat sa angajeze personal in regim permanent, la scara larga.

„In contextul unor piete aflate in curs de redresare, unde companiile folosesc la capacitate maxima forta de munca angajata, apare fenomenul de sufocare prin cresterea neasteptata a cererii de produse si servicii. In acest context companiile aleg sa-si selecteze extrem de atent candidatii si/sau sa creasca proportia in care angajeaza personal pe perioada determinata”, a afirmat Joerres.