COMPANII, BURSE

Transgaz va cheltui pana la 6,6 mil. lei pentru rezilierea contractelor, dupa esecul Nabucco

02 august 2013, ora 13:31 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Nabucco1-mare.jpg
Compania nationala de transport al energiei electrice, Transgaz, va cheltui, pe langa provizionul de 110,7 milioane de lei, alte 6,6 milioane de lei dupa esecul proiectului Nabucco, in special pentru rezilierea unor contracte, potrivit unui raport al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti.

Oficialii companiei au raspuns unor intrebari adresate de catre actionari, una dintre ele vizand destinatia sumei de pana la 6,6 milioane de lei pe care Transgaz o va cheltui in plus fata de provizionul de 110,7 milioane de lei constituit in urma deciziei consortiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept ruta de transport al gazelor spre Europa.

ôPotentiale alte cheltuieli in sarcina SNTGN Transgaz SA Medias, ce decurg din calitatea de asociat in cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, reprezinta in principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor aflate inca in derulare (contracte de consultanta, contracte de inchiriere a spatiilor pentru birouri, contracte leasing autoturisme s.a.), costuri privind personalul, costuri privind arhivarea si gestionarea bazei de date si documente ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ale companiilor nationale Nabuccoö, se arata in raport.

De asemenea, intrebati ce masuri concrete vor lua pentru a atenua efectele provizionului asupra rezultatelor financiare, reprezentantii Transgaz au precizat ca iau in calcul "optimizarea nivelului si structurii cheltuielilor operationale, masurile concrete urmand a fi detaliate in planul de administrare ce se va intocmi de catre noul consiliu de administratie".In plus, compania spune ca nu se asteapta sa recupereze vreo suma de bani din iesirea din asocierea consortiului Nabucco.

"Avand in vedere incertitudinea monetizarii activelor financiare ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, provizionul pentru deprecierea imobilizarilor financiare a fost constituit la nivelul contributiei efective a SNTGN Transgaz SA la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH si nu a luat in considerare probabilitatea unor vanzari efective de active reziduale ale companiei in care suntem asociati", mai arata raportul.

Reprezentantii Transgaz sustin ca exista suficiente motive pentru care bugetul de venituri si cheltuieli din acest an sa fie rectificat. Printre argumente, ei mentioneaza modificarea tarifelor de transport al gaze si cantitatile estimate spre a fi transportate, trecerea de la standardele romanesti de contabilitate la cele internationale, dar si provizionul inregistrat ca urmare a neselectarii proiectului Nabucco drept ruta de transport al gazelor, informeaza Agerpres.

Transgaz a anuntat, la 26 iulie, ca va inregistra un provizion de depreciere a imobilizarilor financiare de 110,7 milioane de lei, care reprezinta contributia Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH. "De asemenea, in perioada urmatoare, SNTGN Transgaz SA Medias va inregistra potential si alte cheltuieli rezultate din obligatiile ce-i revin in calitate de asociat in cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH si care sunt estimate ca nu vor depasi 6,6 milioane lei", au mai spus reprezentantii Transgaz.

La finele lunii iunie, consortiul care dezvolta zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anuntat ca a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, in detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre actionari, se numara si Transgaz.

SiáOMVáa inregistrat in trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de proiectul Nabucco Vest, dupa ce consortiul care dezvolta exploatarea sah Deniz din Azerbaijan a selectat alt gazoduct ca ruta de export catre Europa.

Citeste si:áPonta, in Azerbaidjan. Nabucco a murit, traiasca AGRI!
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 13 Iulie 2020, 16:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter