- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Transportatorii: Vom cumpara carburanti din Bulgaria

11 Jan, 14:10 • razvan.codorean
Transportatorii sunt hotarati sa declanseze un boicot national la adresa benzinariilor si sa cumpere carburanti din Bulgaria, acolo unde preturile sunt mai mici decat la noi.
Transportatorii: Vom cumpara carburanti din Bulgaria

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca patronatele din sectorul transportului sunt decise sa declanseze un protest de amploare, daca statul nu va lua masuri pentru a stopa „jaful public” facut de producatorii si comerciantii de carburanti din Romania.

„Pretul carburantilor fara taxe in Romania a ajuns sa fie mai mare ca in alte tari ale Uniunii Europene. Am ajuns sa ne comparam, la preturi, cu Austria si Germania, acolo unde pretul motorinei este de 0,458 euro/litru”, a spus Dinescu.
[img=1110]Statistica UE privind pretul carburantilor pe data de 3 ianuarie 2011[/img]

Transportatorii rutieri afirma ca daca statul nu va lua masuri, vor trece la boicotarea statiilor de carburanti din Romania si vor alimenta din Bulgaria.

„Nu cerem decat ca majorarile de preturi sa fie justificate. Pe de alta parte vrem sa vedem ca accizele platite, taxele de drum si toate celelalte taxe din pretul carburantilor se regasesc in reteaua de transport. Altfel, vom ajunge sa alimentam din Bulgaria, sa platim acolo taxe si impozite „, a mai spus secretarul general UNTRR.

Potrivit datelor Comisiei Europene, pretul benzinei Euro Super 95 a crescut in Romania cu 19,5% in ultimul an, in timp ce, pe ansamblul UE, avansul mediu a fost de 15,3%.

Cu toate acestea, potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene, romanii, alaturi de bulgari si ciprioti platesc cele mai mici preturile la carburanti din UE.