- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile vor mai multi euro de la clienti. Vezi cum ii ademenesc

08 Dec, 00:07 • adrian.mihaltianu
Mai multe banci au majorat, in ultima perioada, dobanzile la economiile constituite in moneda europeana. Astfel, dobanzile la euro se apropie tot mai mult de 5% pe an. Vezi mai jos ce banci ofera cele mai mari castiguri.
Bancile vor mai multi euro de la clienti. Vezi cum ii ademenesc

In general, dobanzile sunt stabilite in functie de durata pe care iti deschizi depozitul si de sumele depuse.

Cel mai recent caz este cel al Volksbank Romania, care a majorat rata de dobanda la Planul de Economii in euro cu 0,5 puncte procentuale, oferind in prezent o dobanda de 4% pe an. De asemenea, si pentru depozitele „Platinum Extra” in euro cu scadenta la 12 luni, dobanda este tot de  4% pe an.

Printre bancile care au crescut dobanzile la euro se numara si Raiffeisen Bank, in cazul careia depozitele la termen in euro au dobanzi intre 2,30% si 3,50%, in functie de perioada de maturitate si de suma depusa.

Alpha Bank a majorat cu 0,25 puncte procentuale dobanzile bonificate pentru depozitele clasice la termen in euro pana la valori maxime de 3% (produse standard) si 3,25% (produse dedicate pensionarilor). In acelasi timp, banca a crescut si dobanzile oferite pentru depozitul progresiv in euro pe termen de 12 luni, produs pentru care media dobanzilor a crescut de la 3,70% la 4,20%.

De asemenea, Emporiki a majorat cu pana la 0,75 puncte procentuale ratele de dobanda la depozitele standard in euro, pana la un nivel maxim de 3,40%, in cazul celor cu scadenta la 6 luni.

Si ING Bank ofera dobanzi mai mari pentru depozitele in euro. Astfel, la economiile populatiei dobanzile ajung pana la 3,25%, iar in cazul companiilor, rata dobanzii a urcat cu 0,25 puncte procentuale, pana la un maxim de 3% la depozitele constituie pe 12 luni.

Totodata, pana la finalul anului, Intesa Sanpaolo Bank are o oferta speciala la depozitul pe 7 luni, dobanda fiind de  4,2% pe an la economiile in euro.

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat miercuri ca ofera clientilor persoane fizice un depozit in euro (MaxiPlus) pe 2 ani cu dobanda fixa de 8%. Daca depozitul este constutuit prin intermediul serviciului de  canale alternative, banca ofera o bonificatie de 8,5%.

In cazul in care clientii lichideaza depozitul inainte de data scadentei, banca bonifica urmatoarele dobanzi pentru perioada de detinere a depozitului in euro: pana la 6 luni – 1%, intre 6 si 12 luni – 1,75%, intre 12 si 18 luni – 2,5%, 18 – 24 luni, exclusiv data scadentei – 3%.

In acelasi timp sunt [b]banci
care au redus  dobanzile la depozitele in
lei[/b], anunturile fiind publicate dupa ce banca centrala a [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-redus-dobanda-cheie-cu-0-25-p-p-la-6-70237/]scazut
dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%[/url].

Una dintre aceste banci este
CEC Bank, care a redus dobanda la economiile in lei cu pana la 0,45 p.p., cel
mai mare nivel fiind de 6,25%, in cazul economiilor standard pe 9 luni sau 1
an. De asemenea, Raiffeisen Bank a
coborat in noiembrie dobanzile la depozitele in lei cu pana la 0,5 p.p pentru o
parte dintre depozitele standard in lei constituite de populatie. Astfel, clientii
pot incasa astfel o rata de dobanda cuprinsa intre 4,5% si 6,35%, pe perioade
intre 1 si 12 luni.

[b]Topul dobanzilor la depozitele in euro[/b]
[img=2324]Tabel – scadenta la 12 luni[/img]

Castigul urca cel mai aproape de 5% in cazul depozitelor in euro [b]cu scadenta la 12 luni[/b], conform calculelor realizate pe portalul [url= http://www.conso.ro/compara/depozite/da ]conso.ro[/url].

La aceste simulari s-a luat in calcul o [b]suma depusa in valoare de 3.000 de euro[/b] ([i]Vezi tabelul alaturat[/i]).

Astfel, cea mai mare dobanda, de 4,88% pe an, este oferita de ATE Bank, urmata de Bancpost, cu o dobanda de 4,35%, Banca Romaneasca – 4,10%, Banca Comerciala Carpatica, Volksbank si Intesa Sanpaolo Bank – 4,00%.

In acelasi caz, ProCredit Bank are o dobanda de 3,80%, iar ATE Bank, cu produsele “Sparta” si  “Depozit la termen”, dar si BRD au bonificatii de 3,75%.

[img=2323]Tabel – scadenta la 6 luni[/img]

Totodata, la depozitele in euro cu [b]scadenta la 6 luni[/b] dobanzile pot ajunge la 4,45% pe an, in cazul “Depozitului Aniversar” de la Bancpost.

Pe urmatoarele locuri se claseaza Marfin Bank – 4,25%, Banca Comerciala Carpatica si Banca Romaneasca – 4,00%, ProCredit Bank – 3,80%, Volksbank, Millennium Bank, Bank of Cyprus si ATE Bank – 3,75%, ProCredit Bank, cu “Depozitul mobil” – 3,70%.

[img=2322]Tabel – scadenta la 3 luni[/img]

In ceea ce priveste economiile in euro cu [b]scadenta la 3 luni[/b], in fruntea topului se afla Piraeus Bank, cu o dobanda de 4,5% la “Depozitul Olimpic”.

Topul este completat de Banca Comerciala Carpatica si Bank of Cyprus – dobanda de 4% pe an, Banca Feroviara, ProCredit Bank si ATE Bank – 3,75%. De asemenea, ProCredit Bank are o bonificatie de 3,65% la “Depozitul mobil”, iar Millennium Bank si Volksbank – 3,5%.

Per total piata, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-au-economisit-mai-mult-in-septembrie-depozitele-au-crescut-cu-1-7-69884/]depozitele companiilor si populatiei s-au majorat[/url] in luna septembrie 2011 cu 1,7% fata de luna august, pana la nivelul de 181 miliarde de lei, conform datelor provizorii anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Depozitele in valuta, exprimate in lei, s-au majorat cu 1,4% fata de luna august, pana la nivelul de 61,489 miliarde de lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au redus cu 1,7%, pana la 14,124 miliarde de euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta exprimate in lei au scazut cu 3,2% (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au redus cu 5,1%).