- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: Asiguratorii care incheie asigurare obligatorie de locuinte vor incasa 10% din prima

09 Apr, 17:30 • Redactia DailyBusiness
Asiguratorii care incheie asigurare obligatorie de locuinte vor incasa un comision de 10% din prima de asigurare, cota care poate fi modificata anual printr-un ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
CSA: Asiguratorii care incheie asigurare obligatorie de locuinte vor incasa 10% din prima

„Asiguratorul care incheie contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, in numele si contul PAID, transfera in contul PAID, in termen de 5 zile de la data eliberarii politei PAD, suma incasata cu titlu de prima de asigurare, din care retine in contul sau un comision de 10% din valoarea acesteia”, se arata in normele de aplicare a actului normativ.

Asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelori va inregistra comisionul incasat in evidentele contabile ale societatii intr-un cont distinct, „asigurarea obligatorie de locuinte”.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15%. La formarea PAID vor participa doar asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionati in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de CSA intra la bugetul de stat in proportie de 40%, la bugetul CSA – 40%, iar restul de 20% intra la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste persoana respectiva.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.