- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum se duce banul public pe apa sambetei: Sporuri de pana la 80% pentru sefii din ministere. Ce rost mai au salariile de baza?

01 Jun, 00:02 • gecad.net
Unele ministere au publicat in sfarsit listele cu salariile angajatilor. Care sunt primele concluzii? Angajatii au sporuri de pana la 80% pentru functiile de conducere, ceea ce permite unui director sau secretar de stat sa castige mult mai bine decat un ministru. In plus, in timp ce unele ministere au prezentat in detaliu situatia salariilor, altele s-au ferit sa dea prea multe amanunte.
Cum se duce banul public pe apa sambetei: Sporuri de pana la 80% pentru sefii din ministere. Ce rost mai au salariile de baza?

O parte din ministere si-au afisat deja salariile angajatilor pe site, dar mai au de lucrat la capitolul transparenta. De exemplu, sporurile pe care angajatii ministerelor le castiga fac extrem de greu de urmarit schema de salarii a autoritatilor.

Astfel, de pe site-ul ministerului Afacerilor Externe (MAE) reiese ca functiile de conducere beneficiaza de indemnizatii conducere. Pentru directorii generali si secretarul general indemnizatia este de 55%, pentru un director general adjunct, director, director de cabinet, secretar general adjunct, de 50%, un director adjunct primeste o indemnizatie de 40 %, un sef serviciu de 30 %, iar pentru un sef de birou indemnizatia este de de 25%. Ca nimeni sa nu poata anula aceste venituri, ele au fost incluse in salariile de baza.

Salariatii cu functii de conducere din MAE nu beneficiaza doar de aceste bonusuri ci, in functie de conditiile de munca, pot castiga sume suplimentare care ajung pana la 30% din salariu. Asta inseamna ca, per total, ocupantul unei functii de conducere poate avea un bonus de 80% din salariu. Sporurile acordate sunt o posibila explicatie a amanuntului ilogic ca unii dintre secretarii de stat si directorii generali castiga mai mult decat un ministru, aspect semnalat de presa odata cu publicarea listelor.

In plus, niciuna din listele ministerelor nu este nominala, asa incat nu se poate sti cine sunt persoanele care castiga sumele respective.

Intr-un efort de transparenta, Ministerul Economiei si Comertului a afisat atat veniturile aferente salariilor cat si castigurile realizate de angajati in calitate de reprezentanti in diverse consilii de administratie ale companiilor unde statul este actionar. De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor a afisat salariile individuale ale tuturor angajatilor din minister, insa tot ne-nominal (fara numele persoanelor care ocupa functiile respective).

Pe unele site-uri nu sunt prezentate salariile individuale, ci doar salariile de baza sau veniturile minime si maxime pe care le poate obtine un angajat care ocupa pozitia respectiva in minister, in functie de vechimea la locul de munca, cum apare in lista cu veniturile salariatilor din ministerul Mediului.

La Externe avem de asemenea prezentate doar salariile de baza pentru anumite functii.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu cerea ministrilor sa faca publice, pe langa veniturile salariatilor salariatilor proprii si salariile lucratorilor din agentiile subordonate. Putine autoritati au prezentat insa veniturile din unitatile subordonate. Una dintre ele este Ministerul Agriculturii

Lista ministerelor care „se fac ca ploua”

Sunt si ministere care pana luni seara nu afisasera listele cu venituri, respectiv:

– Ministerul Dezvoltarii si Turismului
– Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale
– Ministerul Educatiei
– Ministerul Justitiei
– Ministerul Apararii Nationale
– Ministerul Finantelor.

Ce ar mai fi de facut

Initiativa ministerelor de a publica listele cu veniturile salariatilor este laudabila, insa se mai poate lucra mult la capitolul transparenta.

Pentru ca informatiile de interes public sa fie mai usor de urmarit, ministerele ar putea construi formate standard de liste, asa incat ele sa poate fi usor parcurse. Acestea ar putea cuprinde numele angajatilor, salariile nete, sporurile castigate, alte tipuri de venituri pe care le realizeaza in calitate de salariati ai administratiei centrale.

De asemenea, pe site-ul fiecarui minister ar trebui publicate si listele cu personalul directiilor subordonate, intrucat catre acestea sunt alocate alte bugete importante.