FINANTE-BANCI

Efectele masurilor fiscale: 2014 va fi un an de "supravietuire", in loc de dezvoltare si investitii

20 noiembrie 2013, ora 17:54, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
calc-insolventa.jpg
Din perspectiva masurilor fiscale anuntate, anul 2014 se prefigureaza a fi greu atat pentru populatie, cat si pentru firme. Specialistii R&M Audit Contabilitate se asteapta, printre altele, la scumpirea carburantilor, reducerea puterii de cumparare, dar si franarea investitiilor.

“Este dificil de spus care dintre masurile aprobate in aceasta toamna vor avea un impact mai mare, dar putem estima ca in ansamblul lor acestea vor avea un efect negativ asupra mediului de afaceri din Romania", a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

Guvernul a anuntat o serie de masuri care vor intra in vigoare in 2014: noi accize si impozite, cresterea salariului minim, cresterea unor redevente pentru resursele naturale etc. intre aceste masuri se afla introducerea unei noi accize de 7 eurocenti pe litrul de carburant.

In plus, de la 1 ianuarie anul viitor, accizele vor fi indexate in functie de rata inflatiei, si nu de cursul de schimb. Conform estimarilor, aceste schimbari se vor reflecta intr-o scumpire cu cel putin 40 de bani a litrului de benzina, ceea ce inseamna o crestere de pret de minim 7,2% pentru carburanti dupa 1 ianuarie 2014.

"Populatia va fi cea mai afectata de aceste accize, intrucat o buna parte din aceasta noua impovarare fiscala va trece catre consumatorul final. Populatia va simti o reducere a puterii de cumparare de minim 3%. Sa nu uitam ca orice majorare are inclusiv un efect pshilogic, iar in unele momente chiar speculativ (cum ar putea fi in perioada Sarbatorilor de Iarna). Impactul direct trebuie insa calculat luand in calcul si alte aspecte economice, respectiv nivelul dobanzii de politica monetara, cursul valutar, inflatia etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv", a precizat Mirela Serban.

Firmele vor fi la randul lor afectate de scumpirea carburantilor si, in plus, pentru unele dintre acestea vor intra in vigoare si noi impozite (de exemplu impozitul de proprietate pentru constructiile speciale).

"Mai mult, toate companiile vor trebui sa suporte cresterile obligatorii ale salariului minim, in conditiile in care nu exista nici o corelare a acestei masuri cu cresterea productivitatii muncii, iar antreprenorii sunt si asa impovarati de costurile totale cu forta de munca", a aratat Mirela Serban.Pentru 2014 au fost luate in vizor si alte masuri. Guvernul a aprobat in aceasta toamna un proiect de lege (trimis ulterior spre Parlament), privind introducerea de la 1 ianuarie a unui impozit forfetar pentru firmele din anumite domenii (reparatii autovehicule, activitatile hoteliere, restaurante etc), care satisfac o serie de conditii privind veniturile si numarul de angajati.

"Reglementarea ar induce, intr-adevar, o componenta de corectitudine, intrucat multe companii din aceste domenii amanau plata impozitelor, desi inregistrau profituri considerabile. In forma actuala insa, proiectul privind impozitul forfetar ar pune in pericol noile investitii din domeniile vizate, in special pe cele realizate de micii intreprinzatori. Forma actuala a proiectului s-ar traduce intr-o frana importanta pentru micile investitii, care ar trebui sa plateasca impozit chiar daca au inregistrat pierderi in primul lor bilant (majoritatea businessurilor fiind in aceasta situatie la inceperea activitatii)", a spus oficialul R&M Audit Contabilitate.

Mediul de business din Romania a atras atentia in repetate randuri asupra lipsei de predictibilitate, firmelor fiindu-le imposibil sa poata face proiectii financiare care sa ramana valabile macar 1 an.

"IMM-urile vor fi cele mai afectate de noile masuri si proiecte de masuri, fiind vizate de cresterea costurilor cu forta de munca, cresterea costurilor cu transportul marfurilor, scumpirile in lant ale unor materiale si produse, impozitele suplimentare aparute in unele cazuri, plus perspectiva impozitului forfetar (in domeniile vizate). Pentru multe companii, anul viitor se anunta a fi unul de supravietuire, si nicidecum de dezvoltare si investitii”, a subliniat Serban.

Dar, pe principiul ca <tot ceea ce nu ne darama- ne intareste> si aflandu-ne in perioada construirii bugetelor pe 2014, recomandarea noastra ca si consultanti este ca fiecare companie sa-si contureze strategia astfel incat sa aiba mereu la dispozitie alternative de actiune care sa asigure coerenta activitatii. Antreprenorii trebuie sa realizeze analize permanente si sa ia decizii in cunostinta de cauza in cazul in care sunt necesare realocari rapide si ajustari de buget. In plus, este necesara analiza riguroasa si constanta a cash-flow-ului, pentru a determina rapid factorii <devoratori de profit>", a Mai spus Mirela Serban.

Despre R&M Audit-Contabilitate a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Citeste si:
Guvernul colecteaza 5 miliarde lei din noile impozite, accize si extinderea CASS

Investitori: Noile taxe afecteaza atat platitorul direct, cat si consumatorul final
AOAR: Cresterea taxelor va afecta intreg mediul de afaceri din Romania
Surprize "marca Ponta". Cum te afecteaza valul de impozite declansat de Guvern
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 18:46
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter