FINANTE-BANCI

Surprize "marca Ponta". Cum te afecteaza valul de impozite declansat de Guvern

11 noiembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
C.jpg
Guvernul Ponta a anuntat masuri de crestere puternica a fiscalitatii. Acestea ar putea avea ca efecte scaderea investitiilor si a numarului locurilor de munca, majorarea preturilor si implicit un declin al puterii de cumparare, afectarea cresterii economice, ba chiar si o procedura deinfringement impotriva Romaniei.

Managerul care nu reuseste sa profitabilizeze munca angajatilor taie salarii si face concedieri. Guvernul incapabil sa atraga bani in economie procedeaza fix la fel in institutiile de stat si mareste fiscalitatea, afectand si sectorul privat.

Executivul condus de Victor Ponta stie una si buna. Daca nu e in stare sa faca rost de bani, cocoseaza cu taxe si impozite un popor aflat oricum la coada Uniunii Europene cu standardul de viata. Care va mai cobori, ca urmare a noului "val fiscal".

"Populatia va simti, cel mai probabil,o reducere a puterii de cumparare de minim 3%. Orice majorare are inclusiv un efect psihologic, iar in unele momente chiar speculativ (de exemplu perioada Sarbatorilor)", a declarat pentru DailyBusiness.ro Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate."Impactul direct trebuie insa calculat si coroborat si cu celelalte aspecte economice, respectiv: nivelul dobanzii de politica monetara, cursul valutar, inflatia etc, pe care le vom vedea la momentul respectiv", a mai spus Serban.

Actualil guvern nu a dus la bun sfarsit nicio privatizare, nu a atras in Romania niciun investitor strain de calibru. Ba chiar a reusit sa starneasca nemultumirea, atat a investitorilor straini, cat si a celor autohtoni.

Astfel, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) avertizeaza ca masurile gandite in Palatul Victoria vor duce la diminuarea drastica a volumului de investitii, scaderea locurilor de munca si dificultati economice in cascada.De asemenea, acestea "vor atrage cel mai probabil deschiderea unei noi proceduri de infringement impotriva Romaniei, nefiind in linie cu prevederile directivelor europene", se afirma in comunicatul Camerei.

Premierul Victor Ponta a replicat oficialilor AmCham, declarand ca taxele din Romania sunt, in acest moment, mai mici decat cele din SUA si din majoritatea tarilor europene.

Dar si reprezentantii capitalului autohton se arata ingrijorati.

"In prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creste impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preturilor la energie, gaze naturale, alimente, transport etc, cu toate consecintele ce decurg de aici, precum: afectarea cresterii economice, sufocarea consumului intern, blocaj financiar, cresterea arieratelor intre companii, cresterea somajului, scaderea veniturilor bugetare etc", au declarat oficialii Consiliul Investitorilor Romani (CIR).

Inflatia globala in Romania s-ar putea sa nu creasca conform calculului aritmetic dar aceasta afirmatie semnalizeaza o problema grava si anume influenta inversa asupra preturilor si agentilor economici venita dinspre stagnarea economica continuata si adancirea deficitului de cerereLucian Isar, economist

Dar Guvernul are nevoie de bani. Si atunci, a construit o legislatie si un proiect de buget pe anul viitor prin care sa smulga cat mai mult de la contribuabili.

A coborat limita de venit pentru microintreprinderi, pentru ca un numar cat mai mic de firme sa beneficieze de impozit redus. Fara sa-si puna problema ca astfel dimpotriva, risca sa genereze o crestere a evaziunii fiscale si implicit o scadere a veniturilor la buget. Pentru ca multe companii mici ar putea sa ascunda o parte din venituri, ca sa se incadreze in noua limita.

Guvernul a introdus o taxa pe carburant, si a avut grija sa ridice nivelul accizelor. Care va fi impactul cresterii de accize in pret?

Economistul Bogdan Glavan a facut un calcul pentru motorina Diesel care costa in prezent 5,94 de lei litrul.

"Nivelul accizei este de 330 euro/1.000 l, adica 33 de centi pe litru. Prin actualizare cu rata inflatiei, aproape 4,8%, ea va creste cu 1,5 centi/l. Adaugam noua acciza de 7 centi si obtinem un plus de 8,5 centi/l. La care se adauga TVA, rezultatul fiind 10,5 centi. La actualul curs de schimb inseamna 47 de bani. Aceasta inseamna ca litrul de motorina se va scumpi cu aproape 8%", spune Glavan.

Cabinetul Ponta aplicat impozit pana si pe stalpi, cabluri, circuite, antene, trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje. Dar ce a rezolvat cu asta?

"Propunerea privind introducerea taxei pe stalpi este ingenioasa. Decat sa decizi mutarea profitului de la Transgaz, pe fata, cum s-a facut in trecutul apropiat, mai bine deghizezi aceasta miscare", scrie economistul Lucian Isar, pe blogul sau.

"In schimb, rezultatul si impactul negativ asupra economiei Romaniei este mai amplu decat in cazul unei simple 'acaparari' a profitului cum s-a facut anterior. Practic impactul este pe companiile energetice, profitabile, care ori absorb pierderea ori o transfera catre utilizatorul final. Semnalul asupra investitorilor in domeniul energiei si a proaspetilor actionari la Bursa in companii energetice nu va fi unul stimulativ", a adaugat acesta.

Cititi si:
Guvernul reduce limita veniturilor pentru microintreprinderi
Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012
Guvernul introduce o taxa pe carburant
Impozitul pe constructii va fi de 1,5% din valoare
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
11/11/2013 12:46
Poporul roman ( inculti in mare parte , care au mai ramas in tara ) ii va suporta in continuare pe josnicii astia care au pretentia ca ne reprezinta interesele .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, 04:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter