- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectul protestelor din Egipt: Regele Iordaniei, nevoit sa demita guvernul

01 Feb, 17:01 • Redactia DailyBusiness
Regele Abdullah al II-lea (foto) a fost pus in situatia de a demite guvernul, dupa ce mii de iordaniei au iesit in strada, preluand modelul protestelor anti-guvernamentale din Tunisia si Egipt, potrivit realitatea.net.
Efectul protestelor din Egipt: Regele Iordaniei, nevoit sa demita guvernul

Noul guvern va fi format de fostul sef al armatei. Iordanienii au cerut demisia premierului Samir Rifai, considerat vinovat pentru cresterea pretului combustibilului si a alimentelor, dar si pentru incetinirea reformelor politice.

Gestul unui tanar vanzator de fructe, care si-a dat foc in Tunisia intr-un moment de disperare, pare sa fi devenit declansatorul unei serii de proteste care au capatat amploare si cuprind tot mai multe tari afectate de saracie si coruptie din nordul Africii si Orientul Mijlociu, potrivit Mediafax.

Modul in care au izbucnit protestele, pe rand, in tarile din zona – Tunisia, Algeria, Egipt, Yemen, Liban sau Iordania – aminteste, cel putin aparent, de „efectul de domino” invocat in perioada caderii regimurilor comuniste din Europa de Est, in 1989.

Tari din regiune, cu populatie tanara aflata in crestere numerica rapida, sufera din cauza majorarii preturilor la alimente si a ratelor ridicate ale somajului, dar si din cauza lipsei cronice de reprezentare politica, in conditiile unor regimuri autoritare, in unele cazuri consolidate de-a lungul a zeci de ani.