- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

OTP profita de vechile norme BNR si lanseaza un credit de nevoi personale pe 7 ani

15 Feb, 15:43 • adrian.mihaltianu
OTP Bank Romania exploateaza pe ultima suta de metri vechile norme ale bancii centrale si lanseaza un credit de nevoi personale fara ipoteca, in lei, cu rate fixe, pe o perioada de 7 ani.
OTP profita de vechile norme BNR si lanseaza un credit de nevoi personale pe 7 ani

Conform noilor norme de creditare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), perioada maxima pe care un client poate obtine un credit de nevoi personale, cu sau fara ipoteca, este de 5 ani, fata de 30 de ani cat era permis anterior.

Reprezentantii OTP au mentionat ca au trimis BNR spre aprobare noile normele interne de acordare a imprumuturilor, conform Regulamentului nr. 24 privind creditarea persoanelor fizice, dar nu au primit inca un feed-back de la institutie, ceea ce le permite sa anseze acest credit pe 7 ani.

Ei au mai spus ca dupa ce primesc aprobarile de la banca centrala, creditul va fi adaptat si avea o perioada maxima de 5 ani.

Dobanda noului credit este de fixa, de 15,79% pe an, DAE fiind de 16,98%.

Simona Lianu, director managementul produselor persoane fizice in cadrul OTP Bank, a declarat miercuri ca banca a lansat acest credit, ca urmare a cererii din partea clientilor.

„Acest credit de nevoi personale in lei, cu dobanda si rate fixe, se adreseaza in special clientilor care au nevoie de o stabilitate, care vor sa stie exact cat platesc lunar, fara a fi influentati de cursul de schimb sau dobanda de politica monetara”, a spus Simona Lianu.

Potrivit acesteia, creditul poate fi utilizat si ca unul de refinantare, inclusiv pentru imprumuturile luate in franci elvetieni.

Valoarea maxima a creditului poate ajunge pana la 42.000 de lei, iar varsta maxima admisa la maturitatea creditului este de 65 de ani.

Comisionul de rambursare anticipata este de 1% si de 0,5% pentru ultimul an de contract.

[b]Imprumuturi de 60 milioane de lei[/b]

OTP Bank a acordat in 2011 credite noi de nevoi personale fara ipoteca de circa 63 milioane lei, valoarea medie a unui imprumut fiind de 5.000 euro, a declarat Oana Postelnicu, directorul de vanzari retail al bancii.

Ea a adaugat ca perioada medie a unui astfel de credit este de 5 ani, 5 ani si jumatate.

De asemenea, oficialii OTP Bank au spus ca teama de noile norme de creditare a dus la o crestere a cererii de credite de nevoi personale cu ipoteca la inceputul acestui an. Conform lor, acest tip de produs va fi cel mai afectat de noul regulament al BNR.

Pana in prezent, doar cateva banci si-au adaptat ofertele de credite destinate populatiei conform normelor adoptate de Banca Nationala la finalul anului trecut. Printre acestea se numara ING Bank si Emporiki Bank.

BNR a aprobat in noiembrie [url=
https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/de-ce-a-lasat-bnr-garda-jos-fara-schimbari-bruste-pe-piata-creditarii-70158/]Regulamentul
privind
creditele destinate persoanelor fizice[/url].

Subsidiara din Romania a OTP Group a inregistrat un [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/otp-bank-romania-profit-de-23-mil-lei-la-noua-luni-70861/ ]profit net de 23 milioane de lei[/url] in primele noua luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost raportata o  pierdere de 64 milioane de euro. Valoarea activelor OTP Bank Romania a crescut cu 4%, la 6,758 miliarde de lei.

OTP Bank Romania este subsidiara a grupului OTP Bank, prezent in Ungaria, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Romania, Ucraina, Slovacia si Serbia.