- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Romania – in topul economiilor vulnerabile, dupa Ungaria si Cehia

02 Nov, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Romania este una dintre cele mai vulnerabile economii, ocupand locul al treilea dupa Ungaria si Cehia, tari care conduc clasamentul realizat de Credit Agricole - Corporate and Investment Banking (CA-CIB), anunta Mediafax.
Romania - in topul economiilor vulnerabile,  dupa Ungaria si Cehia

Topul celor mai vulnerabile tari continua cu Polonia, Vietnam si Ucraina, potrivit unui indice al vulnerabilitatii calculat de analistii CA-CIB pentru 28 de tari din Europa de Est, Asia, Africa si America Latina.

Turcia este ceva mai bine plasata decat Romania si celelalte tari din regiune, ocupand pozitia a opta. Intre Ucraina si Turcia se incadreaza Africa de Sud.

Dintre marile economii emergente, India este pe locul 9, Brazilia pe 11 si Rusia pe 14, in timp ce Kazahstan, un partener comercial tot mai important al Romaniei in ultimii ani, ocupa pozitia a 12-a in topul vulnerabilitatii.

China ocupa penultimul loc in clasament, fiind una dintre cele mai putin vulnerabile economii, in pofida dependentei de exporturi si a cererii interne, considerata redusa in comparatie cu nivelul populatiei, iar clasamentul este inchis de Arabia Saudita, cea mai sigura dintre economiile analizate.

Principalele criterii luate in calcul la construirea indicelui sunt fragilitatea financiara, fragilitatea suverana (situatia financiara a statului) si expunerea la economia europeana, ultimul factor avand cea mai mare pondere.

Astfel, statele asiatice, africane si sud-americane au avantajul de a nu fi expuse direct la „furtunile” economice din Europa.

Totodata, statele unde cererea interna reprezinta principalul determinant al situatiei economice sunt, implicit, mai putin vulnerabile.