- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Salariatii BCR intra in greva japoneza din cauza programului si concedierilor

12 Aug, 18:03 • Redactia DailyBusiness
Salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) afiliati la Federatia Sindicatelor Independente (FSI) din BCR vor fi in greva japoneza de miercuri pana vineri, din cauza modificarii programului de lucru, a planului de concedieri si a inegalitatilor salariale.
Salariatii BCR intra in greva japoneza din cauza programului si concedierilor

Astfel, in perioada 13-15 august, cu posibilitatea prelungirii in functie de hotararea comuna a reprezentantilor sindicali, membrii de sindicat vor purta banderole albe pe parcursul orelor de program.

„Au fost luate masuri, astfel incat activitatea la nivelul unitatilor teritoriale sa nu fie afectata, relatia cu clientii bancii sau programul de lucru sa nu fie perturbate, acestia urmand sa beneficieze pe tot parcursul desfasurarii formei de protest de toate serviciile oferite de BCR, ca intr-o zi normala de lucru”, a declarat pentru NewsIn Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din Banca Comerciala Romana (FSI BCR).

Salariatii BCR sunt nemultumiti de programele de lucru pentru unitatile teritoriale (retail si corporate). Incepand cu 14 iulie, BCR a modificat programul de lucru cu publicul in sucursale si agentii, acesta incepand de la ora 9:00 si incheindu-se la 17:30 in cele mai multe unitati ale bancii. In unele sucursale mari, programul de lucru se incheie, insa, la 18:30.

Reprezentantii FSI BCR sustin insa ca noul program „nu este in concordanta cu nevoile clientilor, care nu au fost si nu sunt pregatiti pentru schimbarea regulilor deja cunoscute si cu care sunt obisnuiti”.

„Programul nu poate asigura respectarea dispozitiilor legale si a clauzelor contractuale referitoare la timpul normal de lucru de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, acordarea repaosului saptamanal in doua zile consecutive (de regula sambata si duminica sau in alte doua zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern)”, se arata in protestul salariatilor BCR.

O alta nemultumire vizeaza concedierea colectiva, care va afecta semnificativ activitatea in unitatile teritoriale ale bancii prin reducerea mai multor posturi.

„Desi FSI BCR s-a opus argumentat acestor intentii si, ulterior hotararii, patronatul a ignorat pana la aceasta data punctul nostru de vedere, urmand ca in perioada urmatoare sa soseasca probabil notificarea privind concedierea colectiva”, se mai arata in protestul salariatilor BCR.

Salariatii BCR sunt nemultumiti si de faptul ca tintele la nivel de banca sunt stabilite fara ca ei sa fie consultati, ceea ce le sporeste stresul.

„Am invederat de fiecare data patronatului ca nu suntem de acord ca indicatorii aferenti produselor subsidiarelor sa faca parte din sistemul BCR de premiere si am recomandat ca acestia sa faca obiectul unor intelegeri separate cu salariati”, sustin reprezentantii sindicatului.

Celelalte nemultumiri sunt legate de „inechitatile salariale si diferentele nejustificate intre salariatii BCR”, nemultumirea vizand salariile de baza brute lunare, premierea si sporurile aferente muncii prestate suplimentar si in zilele de repaos saptamanal.

La jumatatea anului, BCR avea 9.562 de angajati.

Despre reactia oficialilor BCR puteti citi in stirea Conducerea BCR: Motivele invocate de grevisti nu le justifica actiunea