FINANTE-BANCI

Salariile bugetarilor: Ce se ascunde in spatele contradictiilor Guvern-FMI

10 mai 2012, ora 00:07 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bugetari.jpg
Guvernul si Fondul Monetar International nu cad la pace asupra salariilor bugetarilor. Premierul Victor Ponta a declarat ca reintregirea va avea loc pana la 1 decembrie 2012, insa Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, spune ca acest lucru se va produce anul viitor.

Aceste contradictii ne fac sa ne intrebam cine guverneaza cu adevarat: FMI sau Cabinetul Ponta? Inca nu este timpul pentru discutii despre momentul cand bugetarii isi vor vedea banii la nivelul din 2010.

"Este prematur sa vorbim despre momentul de reintregire a salariilor", crede analistul economic Laurian Lungu. Potrivit acestuia, o discutie despre revenirea veniturilor bugetarilor la nivelul din 2010 va putea avea loc doar in toamna acestui an, deoarece e nevoie de o analiza a performantelor economice.

In plus, chiar daca optimismul FMI pentru cresterea economica de 1,5% se mentine, calculele ar putea sa nu iasa pana la finalul anului, a mai declarat Laurian Lungu.1 decembrie, un pretext pentru amanare

Data de 1 decembrie pentru reintregirea salariilor ar putea fi doar o promisiune fara sustinere, pentru ca Victor Ponta sa anunte atunci de fapt ca de la 1 ianuarie bugetarii pot sa isi faca planuri cu salariile. Aceasta este opinia analistului financiar Ilie Serbanescu.

O parere similiara are si analistul Dragos Cabat. El considera ca promisiunea pentru 1 decembrie este un pretext pentru ca Guvernul Ponta sa amane reintregirea salariilor. "Miza ar fi fost cu adevarat luna octombrie, inainte de alegeri", a mentionat Cabat.

De ce ar fi Franks mai sef decat Ponta?

Ni se poate parea un exces de putere anuntul lui Jeffrey Franks legat de data de reintregire a salariilor bugetare, insa FMI-ul are mai multa putere decat orice alt creditor de pe piata internationala.

Analistul financiar Ilie Serbanescu a detaliat acest aspect. Spre exemplu, in cazul Greciei, daca se va declara falimentul, Fondul isi va recupera primul banii, dupa care, asezati la o masa credala, ceilalti finantatori isi vor imparti ramasitele.

Asadar, in cazul Romaniei, Franks nu a emis doar o parere atunci cand a spus ca de anul viitor bugetarii isi vor vedea salariile reintregite. Analizele economice vor fi cele care vor elucida misterul datei la care bugetarii isi vor vedea din nou salariile intregi.

Salariile, suisuri si coborasuri

Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Pentru o reintregire completa a veniturilor bugetarilor, mai este nevoie de o crestere cu circa 16%.

Surse oficiale au declarat marti ca Guvernul ia in calcul varianta ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa intrevederea cu delegatia FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, ca de la 1 iunie salariile bugetarilor vor creste cu 8%, restul de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Guvernul a avansat marti un nou termen pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar, printr-un comunicat in care anunta ca a doua etapa de majorare va fi aplicata cel tarziu "pana in decembrie".

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie.

Seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks a declarat ca recuperarea totala a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 10:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter