- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tara digitala: Ar putea functiona vreo economie fara cash?

23 Mar, 00:05 • adrian.mihaltianu
In era tehnologiei, in care cardurile bancare sunt tot mai folosite la cumparaturi, am putea ajunge sa avem o "economie digitala", fara bani in forma fizica. Prima tara care vrea sa renunte la cash este Suedia. Este posibila o astfel de situatie in Europa, inclusiv in Romania?
Tara digitala: Ar putea functiona vreo economie fara cash?

Reprezentantii pietei bancare din Romania, chestionati de DailyBusiness.ro, sunt de parere ca nu este posibil ca o economie sa se transforme intr-una digitala, in care sa se renunte complet la bancnote si monede.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a mentionat ca o astfel de situatie nu este posibila nici pentru Suedia, tara din afara zonei euro, dar nici pentru Romania sau alta tara.

De aceeasi parere sunt mai mult economisti.

Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, considera ca este greu de facut aceasta trecere. Ea a subliniat ca unele persoane sunt reticente sa plateasca tot timpul cu cardul, referindu-se atat la romani, cat si la straini.

„Nu vor generaliza suedezii atat de mult cardul incat sa nu se mai plateasca nimic cu cash”, a spus Vasilescu, adaugand ca numerarul asigura circulatia rapida a banilor.
[quote=Melania Hancila, Volksbank]Toata populatia ar trebui sa fie de acord si sa aiba posibilitatea sa faca plati electronice pentru a se produce aceasta schimbare[/quote]
Economistul Volksbank a precizat ca in Romania nu este posibil sa platesti electronic tot. In acelasi timp mai pot exista si [b]defectiuni tehnice[/b] care nu pot pernite plata electronica.

De asemenea, trebuie sa ne gandim cum se vor putea plati unele servicii, precum taximetria, sau bacsisul lasat de clienti.

Suedia a devenit in anul 1661 prima tara europeana care a introdus bancnotele in circulatie, iar acum ar putea deveni prima carerenunta la ele, conform [url=http://articles.businessinsider.com/2012-03-17/europe/31203422_1_cash-bank-notes-central-banks]presei internationale[/url].

Astfel, in Suedia exista mai multe magazine care accepta numai plata cu cardul, inclusiv bisericile au transformat cutia milei in POS (terminal de plata cu cardul). De asemenea, biletele la transportul in comun pot fi achizitionate prin SMS sau se folosesc cartele speciale, iar in unele  banci au renuntat la tranzactiile de numerar

Totusi, nici in Suedia nu sunt de acord toti locuitorii la o economie digitala. Spre exemplu, proprietarii de mici chioscuri sau de magazine de cartier cred ca renuntarea la cash nu vine din altceva decat din dorinta bancilor de a se imbogati si mai tare, in conditiile in care fiecare tranzactie cu cardul este taxata.

In prezent, [b]banii cash mai reprezinta numai 3% din economia Suediei[/b], comparativ cu 9% in zona euro si 7% in Statele Unite.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, acest procent este mult mai mare in Romania. „Noi avem aproximativ 30 de miliarde de lei cash, numerar in circulatie”, a aratat el.

[b]Avantajele si dezavantajele unei economii fara cash[/b]

Asociatia Bancherilor din Suedia a precizat ca micsorarea volumului de cash a avut deja un impact in ceea ce priveste rata infractionalitatii la nivel national.  Astfel numarul jafurilor bancare a scazut de la 110 in 2008 la 16 in 2011, cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. De asemenea, a scazut si numarul tentativelor de furt asupra vehiculelor de transport de valori.

„Mai putini bani in circulatie a simplificat tranzactiile, atat pentru personalul implicat, cat si pentru public”, explica Par Karlsson, analist al Asociatiei Bancherilor din Suedia.

Totodata, renuntarea la numerar duce si la scaderea evaziunii fiscale.

Insa, apar si dezavantaje. Numarul fraudelor cibernetice a crescut de la 3.304 in anul 2000 la un nivel record de aproape 20.000 in 2011, conform Consiliului National pentru Prevenirea Infractiunilor din Suedia.
[quote=Adrian Vasilescu, BNR]Romania este o tara a numerarului, dar nici suedezii nu ar putea lucra fara cash[/quote]
In acelasi timp, reorientarea economiei catre tranzactiile electronicce ridica si probleme de protejare a datelor si de intimitate din cauza monitorizarii tranzactiilor, a spus Oscar Swartz, fondatorul primului furnizor de servicii de internet din Suedia.

Cei mai multi experti nu se asteapta ca banii sa dispara, dar ponderea lor in economie va continua sa scada deoarece  platile electronice sunt tot mai disponibile.

Lars Nyberg, fostul guvernator adjunct al Bancii Centrale a Suediei, a afirmat ca banii lichizi vor supravietui „asemenea unui crocodil, in pofida micsorarii habitatului”.

[b]Citeste si:[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romanii-prind-gustul-platii-cu-bani-de-plastic-cum-a-evoluat-numarul-cardurilor-active-73917/]Romanii
prind gustul platii cu „bani de plastic”. Cum a evoluat numarul
cardurilor active[/url]