- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Veste proasta pentru finalul de an: Cresc preturile la alimente si incalzire

09 Nov, 00:01 • gecad.net
Cresterea preturilor la alimente si scumpirea incalzirii vor scoate din buzunarele romanilor cu 0,3-0,6% mai multi bani in fiecare luna de sfarsit de an, sunt de parere analistii locali.
Veste proasta pentru finalul de an: Cresc preturile la alimente si incalzire

Institutul National de Statistica va publica miercuri, 10 noiembrie, datele privind inflatia pe luna octombrie. Care sunt asteptarile specialistilor din cadrul bancilor?

Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca preturile au crescut cu 0,6% in octombrie fata de septembrie, ceea ce, potrivit estimarilor bancii, a generat o inflatie anualizata de 7,9% in luna trecuta, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ionut Dumitru, economistul sef al bancii. In septembrie, nivelul a fost de 7,7%.

Principalii contributori la inflatia din luna octombrie au fost, potrivit lui Dumitru, alimentele, care s-au scumpit in cauza inundatiilor din vara, dar si a exploziei preturilor de pe plan extern.

Seceta din Rusia a condus la preturi record pentru grau, iar producatorii locali s-au lasat influentati de acest trend, a explicat Dumitru.

„Chiar daca o parte din consumul intern este asigurat din resursele proprii de grau, s-a observat si la producatorii nostri o aliniere la preturile externe. Pretul graului a crescut cu peste 80% pe piata locala”, a mai spus analistul.

Preturile la alimente sunt cele care au influentat cel mai mult inflatia in octombrie si in viziunea Rozaliei Pal, economist sef al bancii Unicredit Tiriac.

Specialistii de la Unicredit estimeaza ca inflatia a atins in octombrie un nivel de 0,4%, conducand la o valoare anualizata a indicelui de 7,7%. In opinia acestora, pretul alimentelor a urcat cu 0,8% in octombrie.

Potrivit lui Ionut Dumitru, alte elemente care au contribuit la cresterea inflatiei sunt majorarea preturilor la combustibili, precum si deprecierea leului din ultima perioada.

In plus, remarca economistul sef al Raiffeisen, in inflatia din octombrie vom vedea efectul cresterii preturilor la incalzire, din cauza majorarii TVA. Un impact si mai puternic din partea acestora se va resimti insa in lunile de iarna care urmeaza.

In opinia sa, efectele intarziate ale majorarii TVA asupra pretului la incalzire, precum si o posibila majorare suplimentara a tarifelor la alimente, va conduce la cresterea inflatiei in perioada urmatoare. Estimarile Raiffeisen Bank indica un nivel de crestere a preturilor de 0,6% pe luna, pana la sfarsitul anului.

Rozalia Pal considera insa ca ritmul lunar de crestere a preturilor va scadea la 0,3% in noiembrie si decembrie.

Ce crestere de preturi vom vedea in decembrie pentru intregul an2010? In opinia Rozaliei Pal, la sfarsitul lui 2010 ne putem astepta la o inflatie de circa 7,3%. Analistul Unicredit Tiriac admite insa ca prognoza este una optimista, si se bazeaza pe presupunerea ca preturile la alimentele porduse intern vor compensa majorarile de tarife de pe plan extern.

Pentru finele anului, Raiffeisen Bank estimeaza o inflatie de 8,2%, prognoza care coincide cu aceea a bancii centrale.

Pentru 2010, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit o tinta de inflatie de 3,5 plus minus 1 punct procentual. In 2011, tinta de inflatie este de 3% plus minus 1 punct procentual.

Tinta pe 2012 se ridica la 3% plus minus 1 punct procentula, iar pe 2013, banca centrala si-a propus o tinta anuala de doar 2,5%.

Potrivit ING Bank, tintele BNR sunt prea ambitioase si greu de atins, pentru ca Romania se va confrunta cu noi cresteri de preturi in perioada urmatoare, deoarece trebuie sa isi ajusteze tarifele la cele de pe piata europeana.