FINANTE-BANCI

Viziunea lui Basescu: Cum va arata Romania dupa acordul de la Bruxelles

11 decembrie 2011, ora 20:25, autor(i): Adrian Negrescu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
basescu1.jpg
Romania isi va coordona politica fiscala, incepand de anul viitor,ácu cea din statele din zona euro, in speranta ca va lovi trei iepuri dintr-o lovitura ľ va evita acumularea de noi datorii si va avea cu ce sa le plateasca pe cele actuale, va adopta euro in 2015 si va creste gradul de incredere al investitorilor.

Cu alte cuvinte, daca masurile se vor dovedi eficiente, vom trai in viitor intr-un stat mai eficient si mai putin cheltuitor, Romania va atrage mai multe investitii straine, iar noi vom castiga mai bine, in euro. Cam aceasta ar fi, in esenta, viziunea presedintelui Traian Basescu (foto), expusa duminica, la Cotroceni.

Seful statului a prezentat concluziile summitului considerat istoric desfasurat joi si vineri la Bruxelles.

Cum era de asteptat, seful statului a insistat pe acordul interguvernamental privind fiscalitatea, care pana in martie 2012, va fi implementat de toate statele UE, cu exceptia Marii Britanii. Acordul prevede limitarea datoriilor statelor la 60% din produsul intern brut (PIB) si reducerea deficitului structurat la 0,5%.Mai simplu spus, statele UE s-au angajat ca in urmatorii ani, prin politici fiscale, sa isi reduca datoriile si sa actioneze in asa fel incat sa cheltuie atatia bani cati produc. Astfel se spera ca, pe viitor, Europa sa evite crizele de genul celei din prezent.

ôAcordul ne creeaza sansa de a merge mai departe si de a nu ramane in aceasta Europa cu doua vitezeö, a spus presedintele.

ôAderarea la acest acord e in interesul national al Romaniei. Nu s-a obtinut usor. Probabil am fost cel mai preocupat lider din non-Euro ca si Romania sa aiba acces acolo. Nu a fost deloc usor", a adaugat Basescu.

El a subliniat ca, prin acest acord, s-a creat din punct de vedere politic sansa ca Romania sa fie impreuna cu statele zonei Euro. Intrebat cum ii va afecta pe romani faptul ca Romania si-a luat angajamentul de a adera la acordul de uniune fiscala, care impune o disciplina bugetara drastica, Basescu a raspuns: "Cred ca nu ii va afecta in niciun fel. Nici in minus, nici in plusö.

Acordul ii va garanta fiecarui roman ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa financiar, care nu va mai trece prin astfel de crize. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca Romania face parte din acest acordTraian Basescu, presedintele Romaniei

Pentru a fi sigur ca Romania va respecta, pe viitor, prevederile privind limitarea cheltuielilor si scaderea datoriilor, presedintele Traian Basescu a declarat ca vrea sa vada cifrele trecute clar in Constitutie pana la sfarsitul anului viitor, si nu in alt act normativ.

"Termenul e sfarsitul anului 2012. Nu ai indeplinit toate conditiile, nu intri in acord. Iar acasta responsabilitate sa si-o asume cine vrea. Eu voi sustine ca trebuie sa rezolvam aceasta problema", a mai spus Basescu.

Cu alte cuvinte, daca nu vom adera la acord, Romania se va trezi izolata de restul Europei, cu consecintele de rigoare ľ cresterea costurilor la care statul se imprumuta, scaderea investitiilor straine, retragerea unor investitori etc.

Presedintele a subliniat ca Romania trebuie sa evite o dezbatere pe tema acordului interguvernamental in necunostinta de cauza. "In Romania trebuie sa evitam o dezbatere in necunostinta de cauza. Ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili sa intelegem realitatile Europene si nu as vrea ca Romania sa aiba o asemenea apreciere", a spus seful statului.

Eu mi-am asumat informarea Comisiei ca Romania va adera la acest acord. Daca Parlamentul hotaraste altceva, e problema luiTraian Basescu, presedintele Romaniei

Presedintele Traian Basescu i-a invitat, miercuri, la Cotroceni, pe liderii partidelor parlamentare, pentru a stabili modul in care va fi adoptata modificarea Constitutiei.

Presedintele a mai declarat ca este nevoie de o dezbatere larga, si ca spera ca si Parlamentul se va angrena, pentru ca nu el nu poate sa genereze acest proces larg "de unul singur".

Seful statului a mentionat ca daca Parlamentul vrea altceva, este treaba legislativului. El a mentionat ca, in calitate de sef de stat, nu putea sa aiba alta atitudine, stiind care sunt riscurile.

Acordul interguvernamental decis la summitul de la Bruxelles presupune caa bugetele statelor UE trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din PIB nominal.

De asemenea, Consiliul European a stabilit ca regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent.áReglementarile vor include un mecanism automat de corectie, care se va declansa in cazul unei devieri.

Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
VALENTINO a spus:
12/12/2011 19:27
In sfirsit si o veste buna,politicienii nostri vor trebui sa fie corecti pentru ca se verifica de UE.
 
popescu a spus:
16/12/2011 09:45
Just !
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 21:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter