- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Comisia Economica a Senatului recomanda desfiintarea ANC

27 Jan, 14:50 • Redactia DailyBusiness
Comisia Economica a Senatului a dat marti raport de respingere ordonantelor de urgenta prin care Guvernul a infiintat si a reglementat Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), recomandand desfiintarea institutiei, a scris NewsIn.
Comisia Economica a Senatului recomanda desfiintarea ANC

Cele doua ordonante de urgenta, cea pentru infiintarea ANC, si cea care o modifica si o completeaza, date de Guvernul Tariceanu in a doua parte a anului trecut, au primit raport de respingere, a spus senatorul PSD Serban Mihailescu, secretarul Comisiei Economice.

Astfel, Comisia recomanda plenului, practic, desfiintarea ANC. Mihailescu a argumentat ca nu era fireasca trecerea ANC in subordinea primului-ministru, ci ar fi trebuit pastrat controlul parlamentar, si a mentionat ca Guvernul va trebui sa reglementeze aceasta zona in situatia in care atat Senatul, cat si Camera Deputatilor, care este decizionala, vor respinge ordonantele Guvernului Tariceanu.

Potrivit OUG nr. 106/2008, s-a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii prin reorganizarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) si prin reorganizarea prin divizare a Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti.

Prin acest act normativ, noul organism, ANC, a trecut din subordinea Camerei Deputatilor in cea a Guvernului. Mai precis, OUG nr. 211/2008 pentru modificarea si completarea OUG nr.106/2008 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii a stipulat clar trecerea ANC sub coordonarea primului-ministru, prin Cancelaria sa.

Pe de alta parte, senatorii Comisiei Economice au analizat si o cerere de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, prin care acesta retrimitea Parlamentului proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 134/2006 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Basescu a invocat, la momentul respectiv, faptul ca ANRCTI se afla doar in subordinea unui singure Camere, respectiv cea a Deputatilor, in loc sa fie sub controlul ambelor camere. Pe motiv ca solicitarea de reexaminare si-a pierdut obiectul, Comisia economica a respins-o.

Oficialii Comisiei Europene au cerut si ei clarificari anul trecut in ceea ce priveste restructurarea „peste noapte” a ANRCTI in ANC.

Aproape imediat dupa acestea, oficialii Comsiei Europene au dat Romania ca exemplu negativ in ceea ce priveste domeniul telecomunicatiilor.