IT&C

Internet nelimitat, dar incet: ANCOM obliga operatorii sa publice viteza minima garantata

06 noiembrie 2014, ora 14:08   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
telecom.jpg
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus astazi consultarii publice o serie de noi obligatii de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de telefonie, Internet si televiziune, cu scopul de a creste gradul de transparenta a ofertelor telecom si a le facilita astfel utilizatorilor o mai buna intelegere a conditiilor de utilizare a serviciilor pe care le achizitioneaza.

La inceputul anului 2014, in Romania existau peste 4 milioane de abonati la telefonie fixa, aproape 23 de milioane de cartele SIM de telefonie mobila active, 46% din gospodarii aveau o conexiune la internet fix de banda larga, iar peste 85% dintre acestea detineau un abonament la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale.

Proiectul de decizie ANCOM, care va inlocui actuala Decizie nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, prevede suplimentarea sau detalierea anumitor informatii din ofertele telecom care sunt esentiale pentru utilizatorii finali, astfel incat acestia sa poata face alegeri informate, adaptate nevoilor reale de comunicare.

Principala noutate pe care o aduce proiectul de decizie al ANCOM este extinderea obligatiilor de informare a utilizatorilor finali si in sarcina furnizorilor de servicii de internet si televiziune, in plus fata de furnizorii de servicii de telefonie care au obligatii de transparenta si in prezent.Astfel, furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor avea obligatia sa publice pe paginile proprii de Internet informatii despre existenta anumitor blocari sau limitari ale traficului de Internet, ale serviciilor sau aplicatiilor care pot fi contractate, daca astfel de blocari exista si sunt permise de lege (de exemplu, restrictii in utilizarea unor aplicatii precum Skype sau WhatsApp).

Furnizorii de servicii de telefonie si de Internet vor trebui sa publice pe pagina proprie de Internet si sa comunice, inainte de contractare, informatii despre existenta anumitor praguri dincolo de care este limitata sau conditionata utilizarea resurselor contractate de utilizatorul final (trafic, minute incluse), precum si privind consecintele depasirii acestor praguri (precum limitari ale vitezei sau plata unui tarif suplimentar).

De asemenea, in cazul serviciilor de acces la Internet, va fi publicata si comunicata inainte de contractare valoarea maxima a vitezei de download si de upload, precum si a vitezei minime garantate, acolo unde aceasta exista (iar in cazul in care nu exista o viteza minima garantata se va preciza acest lucru).

Totodata, pe site-urile operatorilor telecom va trebui detaliata cel putin acoperirea geografica de tip outdoor a serviciilor pe care acestia le furnizeaza, cu precizarea localitatilor unde exista acoperire, prin suplimentarea informatiilor existente deja sub forma de harti ce precizeaza acoperirea serviciilor.

In plus, atat operatorii de telefonie, cat si cei de Internet si televiziune trebuie sa afiseze pe pagina principala a site-ului propriu un link direct, usor vizibil si cu o denumire sugestiva, catre contractul cadru si conditiile de furnizare a cartelelor preplatite, dar si sa pastreze online o arhiva cu contractele cadru si cu planurile tarifare care nu mai sunt in vigoare, dar care sunt inca utilizate de abonati.

In baza Deciziei nr. 77/2009, ANCOM a creat aplicatia accesibila gratuit Veritel.ro, pentru a le facilita utilizatorilor telecom compararea tuturor ofertelor de telefonie si Internet disponibile pe piata.

Noul proiect de decizie stabileste ca furnizorii vor avea obligatia de a introduce datele referitoare la ofertele lor comerciale in termen de maximum doua zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a ofertelor sau a modificarii acestora, urmand ca ofertele sa fie publicate pe pagina de Internet veritel.ro dupa verificarea lor de catre ANCOM.

Propunerea ANCOM de adoptare a unor noi masuri de informare a utilizatorilor de comunicatii vine ca urmare a modificarilor legislative intervenite la nivel european si national dupa adoptarea de catre Autoritate a Deciziei nr. 77/2009, in vigoare in prezent, dar si pe fondul sesizarilor primite din partea utilizatorilor finali si a evolutiilor firesti intervenite pe piata, care fac ca anumite prevederi din Decizia nr. 77/2009 sa nu mai fie de actualitate sau suficiente.

Unele date prezentate recent de oficialii companiei Orange Romania arata ca cei care folosesc serviciile de Internet mobil Digi Mobil, furnizate de operatorul telecom RCS&RDS, beneficiaza de cele mai mici viteze de pe piata din Romania.

Astfel, viteza reala a Internetului de care beneficiaza clientii RCS&RDS este de 3,08 Mbps. Prin comparatie, acest indicator este de sapte ori mai mic decat cel de care au parte clientii Orange Romania, de 21,93 Mbps.

In pagina de prezentare a serviciilor Digi Mobil de pe siteul RCS&RDS, compania sustine ca ofera "internet mobil cu trafic nelimitat, cu viteze de pana la 21,6 Mbps pentru traficul pana la 5 GB", insa cifrele publicate de Orange arata ca vitezele reale sunt, de fapt, de sapte ori mai mici. 

Potrivit documentului Orange, citat de BusinessMagazin, Telekom Romania are viteze de download mobil de 11,98 Mbps, iar Vodafone Romania de 11,83 Mbps.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Dan a spus:
06/11/2014 19:41
Bestiallll ,de cand trebuia sa faca asta ANCOM bravoo acum sa-i vedem pe toti teparii care furnizeaza internet cica la viteze ametitoare dar ei defapt tin totul la limita datorita lipsei de reglementare. Un pas inainte !!!
 
Materialele zilei din IT&C
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

05 noiembrie 2018, ora 13:57 in | 13 vizualizari | 0 comentarii
Telekom Romania a implementat o solutie de Smart City in Alba-Iulia
05 noiembrie 2018, ora 13:33 in | 30 vizualizari | 0 comentarii
Violeta Luca este noul General Manager al Microsoft Romania
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 13 Noiembrie 2018, 03:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter