- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Power Net Consulting: In 2010 criza va lovi in plin, insa segmentul de software va continua sa creasca

07 Aug, 00:01 • emanuel.ceciu
Segmentul de software este mai putin vulnerabil in fata efectelor crizei economice si va continua sa creasca in urmatorii doi ani, chiar daca nu cu acelasi avant ca pana acum, este de parere Eduard Dimitriev Gradinescu, seful companiei furnizoare de solutii informatice integrate Power Net Consulting, care sustine intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro ca actualul context economic va determina si o "reasezare" a principalilor jucatori de pe piata.
Power Net Consulting: In 2010 criza va lovi in plin, insa segmentul de software va continua sa creasca

Power Net Consulting isi propune anul acesta afaceri intre 21 si 27 mil. euro, adica cel mult egale cu rezultatele inregistrate in 2008. La 6 luni, veniturile s-au cifrat la 14,5 mil. euro. Compania Power Net Consulting a fost infiintata in 1999, avand trei actionari romani si capital 100% romanesc. Concurentii principali, conform companiei, sunt Siveco, Softwin si TotalSoft.

DailyBusiness: Cum estimati ca va evolua piata de software din Romania anul acesta, pe fondul crizei economice?
Eduard Dimitriev: Piata de software va creste, mult mai incet decat ar fi facut-o in lipsa fluctuatiilor economice, dar va creste inertial. Ca argument pot sa va spun ca multe companii au cumparat inainte de criza hardware, „sculele” necesare, si acum se intreaba totusi ce sa faca cu ele. Si sunt nevoiti sa achizitioneze software.

DB: Nu e de ajuns sa ai un sistem de operare, un antivirus si oameni priceputi, totusi?
ED: Din nefericire, multi considera ca ar putea fi, intr-adevar, suficient sa ai computere, servere, sistem de operare si 2-3 software-uri. Dar nu este nici pe departe asa. Nici 10% dintre companiile din Romania nu sunt echipate corespunzator cu software-uri de back-up pentru date, ca sa nu mai vorbim de soft de securitate. Si aici nu ma refer la antivirusi si anti-spam, ci sisteme de criptare, de blocare a raspandirii informatiilor, care sunt mult mai complexe.
[quote]Cel mai mare succes in primele sase luni? Ne-am incasat toti banii la timp[/quote]
DB: Mai complexe si, evident, mai scumpe…
ED: Sunt mai scumpe, dar este un scump necesar. De exemplu, implementarea unui sistem de back-up costa la noi de la 800 euro, pentru companii cu un server si cateva calculatoare, si poate ajunge pana la zeci sau sute de mii de euro pentru corporatii.

DB: Care sunt cele mai mari nume pe care le aveti in portofoliu si pentru care ati derulat proiecte importante in ultimul timp?
ED: Proiectele pentru companii de stat precum Ministerul Culturii sau IGPR sunt mari. Pe segmentul privat, avem Romtelecom, foarte mare.

DB: Pe ceilalti operatori, incercati sa ii atrageti?
ED: Este extrem de greu, aproape imposibil. Doar cu Vodafone am mai avea sanse, in rest, toti au contracte cu firme din afara. Incercam sa ne diferentiem de concurenta si sa abordam acesti clienti oferindu-le alte produse, precum, de exemplu, software de management de infrastructura. Oricum, in viitor nu vrem sa ne limitam la integrare de sisteme si software, ci sa intram si pe alte segmente, mai mult sau mai putin adiacente. O sa vedem.

DB: Aveti clienti in afara Romaniei sau v-ati gandit sa va extindeti afacerea peste granite?
ED: Nu avem clienti din afara. Am incercat o extindere in Moldova, aveam un cap de pod si chiar am trimis doi oameni acolo sa discute fata in fata cu o companie. Din nefericire insa, cei doi au ajuns exact cand a inceput mica revolutie din Moldova, si s-au intors rapid. In afaceri mai ai parte si de astfel de evenimente imprevizibile. Acum e greu, cu vize, cu comunistii de acolo… Si in Bulgaria totul este controlat, se cer tot felul de taxe, de la cele legale la „cele de protectie”.

DB: Privind putin mai departe, cum credeti ca va arata economia in 2010, in general, si segmentul de software in special?
ED: Dupa cum se cam vede, Guvernul intretine economia Romaniei in mod artificial. Intreaga piata este de fapt intretinuta asa. In 2010, criza va lovi in plin, insa segmentul de software, dupa cum spuneam si anterior, va creste in continuare, chiar daca destul de slab. Dupa terminarea crizei va exploda insa si va creste vertiginos.

Power Net Consulting nu exclude posibilitatea de a fi achizitionata

DB: Cu ce marje de profit operati?
ED: Criza va musca putin din marje. Daca anul trecut erau undeva intre 7-8%, anul acesta vor ajunge undeva la 4%. Dar oricum, si anul acesta il vom incheia pe profit. Din 2010, tintim sa ajungem intre primii 3-5 jucatori mari de pe piata, atat ca cifre cat si ca numar de proiecte. In prezent suntem in top 10.

DB: Asta inseamna ca pentru a va atinge obiectivul va veti lupta si pentru proiecte cu valoare mica?
ED: Nu. Am renuntat la ele de ceva vreme. In perioada aceasta de exemplu, se mai gasesc proiecte la care liciteaza 15 ofertanti si valoarea lor este foarte mica – 20 sau 30.000 euro. Si am senzatia chiar ca unii liciteaza, castiga si apoi ies pe pierdere. Inainte avea un oarecare sens, pentru ca faceai cifra de afaceri si sperai sa atragi atentia si sa fii cumparat de o companie mai mare, dar acum…

DB: Acum nu mai poate fi vorba de achizitii?
ED: Acum nu mai cumpara nimeni. Toti cauta consolidare interna pe piata din Romania, toti cauta sa economiseasca si sa se mentina. Anul trecut am avut si noi oferte de a fi achizitionati. Nu excludem aceasta posibilitate nici acum, insa doar pentru un pret foarte bun.

DB: Mizati pe consolidarea pietei?
ED: Intr-adevar. Cele mai dezvoltate companii vor stagna – gen Siveco sau TotalSoft, care deja sunt la un nivel foarte foarte mare. Am putea asista, de asemenea, la fuziuni, care vor elimina parte din jucatori. Toata piata, in general, se va nivela. De asemenea, vor ramane jucatorii seriosi, care isi fac treaba eficient si corect.

DB: Care a fost cel mai mare succes al companiei in primele sase luni ale anului si cel mai mare insucces?
ED: Cel mai mare succes? Ne-am incasat toti banii la timp. Lucrul acesta nu se poate spune decat pentru foarte putini jucatori din piata. Cel mai mare insucces? Faptul ca mizam pe anumite proiecte care inca nu au inceput, din cauza crizei, a lipsei de fonduri.

DB: Cum ati caracteriza, intr-o fraza, industria software din Romania?
ED: (zambind) Dificila intrebare… As zice ca industria software din Romania este o industrie construita dupa tipar american, dar care evolueaza in spirit latin.

DB: Care este concurentul a carui evolutie o apreciati cel mai mult?
ED: Imi place Ness, de cand a venit la conducere Dragos Nicolaescu. Inainte erau destul de rigizi, acum sunt mai fiabili si cred ca o sa aiba succes.

DB: Ce om de business care are tangente cu IT-ul va place?
ED: Marius Ghenea (patronul FiT Distribution – PCFun.ro sau ElectroFun.ro – n.r.). Imi place si ca om, si ca antreprenor. Este un businessman franc, dur, cu o viziune foarte clara. Noi am mai lasat de la noi de-a lungul timpului, Ghenea nu face asta, el parca este croit pentru a face exact ce isi propune, la milimetru.

DB: Daca nu ati lucra in industria software, in ce domeniu v-ar placea sa activati?
ED: Turism. As vrea ca Romania sa nu mai fie doar tara unde vii cu bani si pleci cu doua nereusite – fara bani si fara amintiri placute.