- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Preturile mari si pirateria tin jocurile la doar un sfert din piata consolelor

25 Aug, 00:01 • vlad.merticaru
Valoarea vanzarilor de jocuri pentru console pe piata autohtona va ajunge la 3,6 milioane euro anul acesta, adica un sfert din piata totala de software si hardware pentru console, estimata de reprezentantii Best Distribution la peste 13 milioane de euro, in crestere cu 30% in acest an.
Preturile mari si pirateria tin jocurile la doar un sfert din piata consolelor

In Romania, situatia pare sa fie inversa fata de SUA, unde valoarea vanzarilor de jocuri pentru console o depaseste pe cea a consolelor propriu-zise, apreciaza Mike Stegaru, marketing manager in cadrul Best Distribution, membra a Diverta, detinuta de grupul RTC Holding.

Unul din motivele pentru care nivelul valorii vanzarilor de software pentru console se situeaza sub cel al vanzarilor de hardware pare sa fie pretul ridicat al jocurilor care variaza pe piata autohtona intre 100 si 300 lei.

Din aceasta cauza, detinatorii de console prefera sa apeleze la diferite tehnici de piratare care le permit sa descarce gratuit un numar nelimitat de jocuri de pe Internet.

„Vanzarile de console si jocuri sunt in continuare afectate de piraterie, insa in proportie mult mai mica fata de categoria de sisteme si jocuri pentru PC”, considera oficialii magazinului de comert online eMag.

Stegaru de la Best Distribution aproximeaza ca in Romania jocurile pentru console castiga totusi intre 3-5% anual cota de piata pe segmentul jocurilor, in defavoarea celor pentru computer.

Cel mai vandut joc pentru console este in prezent Grand Theft Auto IV, care a fost comercializat in 1.500 de exemplare in Romania, conform lui Stegaru. Acesta a spus ca lansarea variantei pentru PC a aceluiasi joc va avea loc in luna noiembrie a acestui an.

Best Distribution a obtinut in 2007 o cifra de afaceri de 4 milioane euro, iar in primul semestru al acestui an un venit de 2,2 milioane euro. Pentru 2008, reprezentantii companiei estimeaza un venit de 6,2 milioane euro.

Majorarea vine pe fondul cresterii puterii de cumparare a romanilor, maturizarii pietei, expansiunii retailerilor si rezultatelor bune obtinute de birourile de vanzare locala deschise in ultimele doua luni in Arad, Timisoara si Cluj.

Desi considera ca treptat consolele castiga tot mai mult teren in fata PC-urilor pe segmentul jocurilor video, reprezentantii Best Distribution sunt de parere ca lansarea la sfarsitul acestui an a unor titluri asteptate de publicul larg precum Fifa 2009 sau Need for Speed Underground va inclina balanta spre computere, in sensul in care volumul vanzarilor de jocuri pentru computere va fi mai mare decat cele pentru console.

Stegaru spune ca valoarea pietei autohtone de jocuri video (pentru console si PC-uri) se va ridica in 2008 la aproximativ 12 milioane euro. In acest moment, vanzarile de jocuri pentru PC-uri sunt majoritare, reprezentand 70% din valoarea totala.

Pentru PcFun.ro, vanzarile de console reprezinta aproape 1% din cele totale, care au avut o valoare de 4 milioane dolari (circa 2,7 milioane euro) in prima jumatate a anului. In cazul magazinului online s-a constat o dublare a numarului de console pentru jocuri comercializate fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii PcFun se asteapta la vanzari spectaculoase in ultimul trimestru al acestui an, avand in vedere ca anul trecut vanzarile de console din prima parte a anului au reprezentat doar 30% din totalul realizat pe 2007.

Cand vine vorba despre partea de software pentru console, Madalin Durca, director de marketing Pcfun, spune ca vanzarile de jocuri nu le urmeaza pe cele de console, o imbunatatire a achizitiilor de aplicatii pentru console avand loc in general doar catre sfarsitul anului.

O aproximare neoficiala a celor de la Sony indica existenta a 9.000 de unitati PS3 in randul utilizatorilor din Romania, ceea ce este extrem de putin in comparatie cu 10 milioane cate exista, spre exemplu, in Anglia, spune Mike Stegaru.

In cazul retailerului Diverta, vanzarile pe console in prima parte a anului s-au dublat fata de perioada similara din 2007, in timp ce vanzarile de jocuri s-au majorat cu aproximativ 200%.

Topul celor mai bine vandute console in magazinele Diverta are pe primul loc Nintendo Wii, urmata de PlayStation Portable si PlayStation 3 de la Sony, insa reprezentantii magazinului nu au dezvaluit numarul unitatilor vandute.

Acelasi clasament al vanzarilor se intalneste si in cazul magazinului online eMag, ale carui vanzari de console au crescut de patru ori in primul semestru al acestui an, in comparatie cu perioada similara a lui 2007. Reprezentantii magazinului online nu au precizat, insa, numarul de unitati vandute.

In cazul magazinului online PcFun, lucrurile stau putin diferit, Sony Playstation Portable conducand in topul vanzarilor, urmat de PlayStation 2 si Nintendo Wii.

Pretul celor mai bine vandute console se situeaza intre 700 lei – PSP si 1.500 lei pentru PS3. Wii are un pret de circa 900 lei.

In 2007, Flamingo International a vandut 2.000 de console Sony PlayStation 3, circa 3.500 de console PlayStation Portable, 10.000 console PlayStation 2 si aproximativ 400 de unitati Nitendo Wii, atingand o cota de piata de 30% pe segmentul de console de jocuri din Romania.

Pentru 2008 compania astepta o cota de 40% pe segmentul de console din Romania, au precizat reprezentantii Flamingo la inceputul acestui an.

Anterior, reprezentantii Flamingo estimau ca piata autohtona consolelor de jocuri va atinge in 2008 o valoare de circa 11 mil. euro, in crestere cu peste 50% fata de 2007.

Reprezentantii companiei estimeaza ca Altex, Diverta si Flamingo obtin in prezent cele mai bune vanzari pe segmentul de hardware pentru console.

In America, doar in luna iulie a cestui an, vanzarile de software au cunoscut o crestere de 41%, pana la 591 milioane dolari (circa 391 milioane euro), iar cele de hardware s-au majorat cu doar 17%, atingand nivelul de 446,9 milioane dolari (circa 300 milioane euro).

Piata totala de echipamente, software si accesorii pentru jocurile video din SUA este evaluata la circa 800 milioane euro.

Resurse suplimentare:

Piata locala a consolelor de jocuri creste cu 50%, spre 11 mil. euro
Jocurile de consola le prind din urma pe cele de PC in Romania, in 3 ani
Stegaru: Sony si-a redus masiv asteptarile pe piata de console din Romania