- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romtelecom a castigat o licenta care ii deschide accesul spre servicii de Internet mobil

08 Sep, 10:54 • emanuel.ceciu
Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, a castigat competitia pentru licenta de comunicatii mobile de frecvente 410-415/420-425 MHz, acest lucru urmand sa permita operatorului sa ofere servicii wireless si Internet in zone acoperite pana in prezent doar de operatorii de telefonie mobila, au declarat oficialii autoritatii telecom.
Romtelecom a castigat o licenta care ii deschide accesul spre servicii de Internet mobil

„Confirmam ca Romtelecom a castigat aceasta licenta. Compania a acumulat cel mai bun punctaj in competitia cu Saudi Oger (prezent in Romania prin operatorul telecom Zapp), NetPoint SRL si Tactical Networks S.A. Noua licenta va permite companiei sa se extinda in zone mai greu accesibile – zone preponderent rurale – prin oferirea de servicii wireless si de Internet”, a declarat un reprezentant al ANRCTI.

Cerintele minimale pentru acoperirea cu servicii de banda larga sunt: acoperirea a cel putin 2.500 km de drumuri nationale europene, pana la data de 31 decembrie 2013; acoperirea a cel putin 55% din teritoriul tarii pana la data de 3 decembrie 2013 si acoperirea a 100 de orase, cu maxim 50.000 de locuitori, pana la aceeasi data.

„Subliniez ca acestea au fost cerintele minime catre trebuiau indeplinite de compania castigatoare a licentei. Romtelecom insa si-a propus sa acopere teritoriul intr-un ritm mult mai rapid”, a continuat reprezentantul ANRCTI.

Oficialii Romtelecom au confirmat castigarea licentei si isi propun ca „intr-un timp cat mai scurt” sa foloseasca licenta pentru a oferi servicii de Internet mobil de banda larga.

„Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cat mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a folosi licenta pentru a oferi servicii de Internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, Internet fix de banda larga, TV)”, a declarat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.

Pana la castigarea acestei licente, grupul grec OTE (care detine Romtelecom si Cosmote) nu avea nicio licenta de servicii de Internet mobil. Acest segment de piata joaca un rol financiar foarte important pentru operatori precum Vodafone si Orange Romania.

Romtelecom a castigat licenta cu 86,21 puncte, in timp ce urmatoarea clasata, Saudi Oger, a acumulat 75,78 puncte. Segmentele analizate au fost capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea si experienta, fezabilitatea tehnica si acoperirea. Unicul segment pe care Romtelecom a pierdut in fata Saudi Oger a fost capacitatea financiara.

„Pentru ca acordarea acestei licente a starnit numeroase controverse, ANRCTI va controla cu atentie indeplinirea conditiilor din licenta si respectarea obligatiilor asumate. Ne asteptam ca aceasta licenta sa creasca accesibilitatea serviciilor de comunicatii electronice in mediul rural pentru ca tehnologia respectiva permite acoperirea eficienta a zonelor rurale”, a declarat Liviu Nistoran, Presedintele ANRCTI.

In Romania activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila, care, la sfarsitul anului 2007, aveau impreuna 22,9 milioane de utilizatori si o cifra de afaceri cumulata de 2,95 miliarde de euro.

Resurse suplimentare
Romtelecom si Zapp, doi dintre operatorii ce s-au infruntat pentru a castiga noua licenta de telefonie mobila