- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Zapp a lansat prima retea HSPA+ din Romania. Viteze de 21,6 Mbps

02 Sep, 10:59 • mihaela.tudorancea
Compania Telemobil, detinatoarea brandului Zapp in Romania, a lansat miercuri prima retea 3G+ in Romania, cu o viteza de pana la 21,6 Mbps, a anuntat compania.
Zapp a lansat prima retea HSPA+ din Romania. Viteze de 21,6 Mbps

Prima faza a acestui proces de actualizare tehnologica va acoperi orasul Bucuresti si va oferi utilizatorilor viteze de transfer de pana la 3 ori mai mari decat cele oferite in prezent de reteaua 3G (7,2 Mbps).

Vitezele de incarcare vor creste de peste 15 ori, de la 384 Kbps la 5,8 Mbps.

Pe langa lansarea retelei HSPA+, Zapp extinde cu 25% aria de acoperire a serviciului de date de mare viteza pana la 2,4 Mbps, oferita prin tehnologia EVDO.

Ulterior acestei dezvoltari, Zapp va acoperi peste 80% din populatia Romaniei.

Operatorul Cosmote, detinut de grupul elen OTE, a achizitionat 100% din Telemobil la finele lunii iunie, dupa o tranzactie de 207 mil. euro.

Consiliul Concurentei urmeaza sa decida pana la sfarsitul lunii septembrie daca achizitia integrala realizata de catre Cosmote a Telemobil este corecta din punct de vedere concurential.

Telemobil a raportat pierderi de 149 milioane de lei (40 mil. euro) pe anul trecut, la o cifra de afaceri neta de 223 milioane de lei (60 mil. euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

In 2007, Telemobil a inregistrat pierderi de 31 milioane de lei (9 mil. euro) la o cifra de afaceri de 298 milioane de lei (89 mil. euro). Totodata, la sfarsitul anului trecut, Zapp avea o baza de 374.000 de abonati.

Update 11:47

Finantarea lansarii retelei a fost asigurata de Saudi Oger, grupul saudit care detine Telemobil, fara vreo legatura cu preluarea de catre Cosmote, conform oficialilor Zapp.

Modemul va costa 50 de euro, iar abonamentul, care asigura acces nelimitat, 9 euro.

Serviciile UMTS ale companiei vor acoperi 63 de orase pana in octombrie, fata de 23 de orase in iulie.