- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Cum a vazut presa straina demonstratiile din Romania

16 Jan, 11:23 • Redactia DailyBusiness
Protestele care au avut loc in ultimele patru zile in principalele orase din Romania, impotriva masurilor de austeritate adoptate in ultimii doi ani de Guvern, dar si impotriva Legii Sanatatii, au avut ecou si in presa internationala.
Cum a vazut presa straina demonstratiile din Romania

BBC

anunta ieri ca la Bucuresti protestatarii care demonstrau impotriva masurilor de austeritate s-au ciocnit cu fortele de ordine.

„Cel putin noua persoane au fost ranite intre care si un politist in cea de-a treia zi de proteste. Peste 30 de persoane au fost retinute de politie.

Violentele au izbucnit duminica seara in timpul unei manifestatii impotriva presedintelui Traian Basescu, acuzat de scaderea dramatica a nivelului de trai in Romania. Desi cateva mii de oameni au demonstrat pasnic timp de mai multe ore in Piata Universitatii, un grup de circa 100 de tineri cu fetele acoperite au inceput sa arunce cu pietre, petarde si fumigene catre fortele de ordine. Cel putin un politist a fost ranit, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene impotriva manifestantilor”, a relatat BBC.

AFP a relatat ca protestele au fost provocate de demisia fondatorului serviciilor medicale de urgenta, Raed Arafat, dupa un conflict cu presedintele Basescu privind controversata reforma a sistemului de sanatate.

„Partidele de opozitie cer Parlamentului o sesiune extraordinara pentru discutarea situatiei politice actuale si considera ca singura solutie pentru incetarea crizei politice ar fi alegerile anticipate”, a scris AFP.

De asemenea, CNN a relatat „participantii au blocat circulatia si au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Protestele au inceput joi impotriva unei legi pentru reformarea sistemului de santate, lege care a fost retrasa inca de vineri asa cum a anuntat presedintele Basescu.

Oamenii au considerat ca noua lege a sanatatii favoriza sistemul de sanatat private caruia ii dadea acces catre fondurile guvernamentale in timp ce sistemul de sanatate asigurat de stat se zbate in lipsuri financiare.

In Romania au loc cele mai dure proteste de la preluarea puterii de catre regimul Basescu in anul 2004. Politia a arestat 29 de persoane intre care si membri ai galeriilor de fotbal aflati deja in baza de date a autoritatilor.

Catalizatorul demonstratiilor a fost medicul Arafat, care si-a dat demisia nefiind de acord cu noua lege a sanatatii”, a informat CNN.

Reuters a scris duminica ca fortele de ordine au folosit gaz lacrimogen impotriva protestatarilor care aruncau cu pietre si dadeau foc la standurile de ziare si cosurile de gunoi, in centrul Bucurestiului, in a patra zi de proteste impotriva masurilor de austeritate adoptate de Guvern.

„In acelasi timp au existat si protestatari pasnici in alte orase mari din Romania, inclusiv in Cluj, Timisoara si Iasi, oamenii cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a guvernului condus de Emil Boc.

Protestele au inceput joi in semn de sustinere pentru secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, care a demisionat dupa ce a contestat proiectul de lege privind reforma in sanatate, reforma ce ar fi dus la privatizarea sistemului sanitar.

Guvernul a retreas legea, insa aceasta msicare nu a schimbat cu nimic dinamica demonstratiilor, protestatarii intorcandu-se pe strazi pentru a-si exprima nemultumirile fata de scaderea standardelor de viata si a taierilor salariale.

Protestele de la Bucuresti au fost cele mai violente de la inceputul crizei financiare. Chiar daca guvernul a taiat salariile bugetarilor si a crescut TVA-ul in 2010, Romania a evitat protestele impotriva masurilor de austeritate, proteste precum cele din alte tari europene”, a relatat Reuters.

Euronews a scris ca oamenii au continuat protestele chiar si dupa ce presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Emil Boc sa retraga Legea Sanatatii.

„In Bucuresti, noi ciocniri au avut loc intre manifestanti si fortele de ordine. Protestul impotriva masurilor de austeritate si in particular impotriva reformei sanatatii care implica o vasta privatizare au inceput in urma cu o saptamana.

Cuvantul lui Traian Basescu, a carui demisie era ceruta de manifestanti, nu a fost suficient. <>, a spus presedintele Traian Basescu”, a relatat Euronews.