- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Adama: Cum sa eviti o teapa imobiliara

29 Sep, 12:15 • Redactia DailyBusiness
Dezvoltatorul imobiliar Adama a pus la punct cateva sfaturi de evitare a tepelor imobiliare si a neintelegerilor dintre client si orice dezvoltator ce pot aparea la achizitionarea unui apartament nou.
Adama: Cum sa eviti o teapa imobiliara

Cumparatorii romani sunt din ce in ce mai stresati de povestile aparute cu privire la ansambluri nefinalizate, la tavane care cad, la preturi si termene de finalizare nerespectate. In lipsa unor norme si standarde care sa ii protejeze, ei devin din ce in ce mai reticenti la achizitionarea unui apartament nou, mai ales unul in stadiu de proiect.

Partea comerciala

In cadrul unor proiecte rezidentiale pot aparea diverse mici modificari ale planului initial, motiv pentru care cumparatorul trebuie sa ia in considerare anumite detalii.

Daca este vorba de un proiect rezidential mare, desfasurat in mai multe faze, cumparatorul trebuie sa se asigure ca dupa mutare va avea liniste, chiar daca lucrarile vor continua in cartier. Dezvoltatorii cu experienta, confruntati de multe ori cu aceasta situatie, iau masuri drastice pentru a izola disconfortul cauzat de lucrarile din apropiere.

Facilitatile pe care dezvoltatorul le promoveaza in faza de proiect pot sa reprezinte doar un plan, sau sa fie livrate la o perioada considerabila dupa mutare. Este bine ca in precontract sa fie trecute clauze clare si fara echivoc, reprezentand toate facilitatile mentionate in oferta comerciala.

Finisajele – pachete sau la alegere

Cei mai multi dezvoltatori aleg pachete de finisaje de 3 sau 4 categorii, din care cumparatorul poate alege ulterior dintr-o multitudine de stiluri si culori, insa ar fi de preferat ca in anexa cu finisajele, care se semneaza, de obicei, mai tarziu decat contractul, acestea sa fie descrise cat mai clar. Daca este vorba de variante „la rosu” sau „la gri”, situatia este mult mai delicata si cu atat mai mult acesti termeni trebuie explicati clar in contract.

Partea juridica

Precontractele sunt, practic, doar niste promisiuni de vanzare-cumparare, care atesta faptul ca prima negociere va fi respectata. Asadar, acestea nu ar trebui sa fie de partea vanzatorului sau a cumparatorului, ci doar sa elimine neclaritatile viitoare. In precontract ar trebui sa se precizeze ca pretul de vanzare convenit nu poate fi modificat in nici o conditie si ca acesta nu depinde de fluctuatiile pietei sau de diverse modificari legislative.

Tocmai pentru a nu prejudicia nici una dintre parti si pentru a nu lasa loc la interpretari, precontractul ar trebui insotit de o serie de anexe in care sa se precizeze, in termeni cat mai clari, detaliile constructiei (gen structura sau materiale, precum si locul si dimensiunea spatiilor comune), pretul, cursul valutar la care se emit facturile in cazul in care vorbim de un contract in euro, si orice alte facilitati sau detalii pe care dezvoltatorul le promoveaza in faza de proiect.

Cheltuielile de administrare ale complexului au generat de multe ori tensiuni intre clienti si dezvoltatori, desi in aparenta nesemnificative, sunt detalii care trebuie clarificate, precum paza complexului, curatenia in spatiile comune, intretinerea drumurilor private ale complexului, etc.